Сукоб у Украјини: Кличко негирао изјаву о Србима и Албанцима

ГС/Агенције
Сукоб у Украјини: Кличко негирао изјаву о Србима и Албанцима

МОСКВА/КИЈЕВ- Рат у Украјини ушао је у 93. дан. Ситуација у источној Украјини је гора него што људи кажу да јесте, истиче украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба и каже да се мировни преговори са Русијом заправо не воде. Замjеник предсjедника Савjета безбjедности Русије Дмитриј Медведев сматра да услови које Володимир Зеленски поставља за примирје нису изводљиви. Цивилни бродови могу безбjедно да користе луку Маријупољ, саопштило је руско Министарство одбране.

21:15 - Власти  ДНР: У Маријупољу откривена масовна гробница украјинских војника

У парку у Маријупољу, у близини некадашњег стадиона Металург пронађена је масовна гробница са тијелима украјинских војника, изјавио је данас доректор бироа за судско-медицинска испитивања Министарства здравља самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Дмитриј Калашњиков.

Према његовим речима, војници су погинули у фебруару и марту ове године када је тај дио града био под контролом Украјине.

Калашњиков је за РИА Новости рекао да је у гробници сахрањено око 40 војника, да је 14 тијела је већ извучено, а 10 обрађено.

20:45 - Орбанов кабинет: Русија није претња било којој чланици НАТО-а

Мађарска влада сматра да је напад Русије на неку од држава чланица НАТО “мало вјероватан” и не види никакву пријетњу из Москве, изјавио је Гергели Гуљаш, шеф кабинета мађарског премијера.

“Не вјерујемо да Русија тренутно представља пријетњу било којој држави чланици НАТО-а”, рекао је шеф кабинета мађарског премијера, преноси Тас.

На питање о могућој мобилизацији трупа након проглашења ванредног стања у земљи, Гуљаш је истакао да је влада већ наредила да се пооштри одбрана граница земље и да не види разлог за додатне мјере.

20:30 - Кличко негирао изјаву о Србима и Албанцима

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко негирао је данас наводе албанског портала из Швајцарске “Ле Кантон 27” да је изјавио да се “Украјинци боре против руског окупатора, као што су се Албанци некада борили против српског окупатора”.

Кличко је на свом Фејсбук профилу навео да није давао такве коментаре и поручио медијима да прије него што нешто цитирају, треба да траже аудио или видео потврду “такве ексклузиве”.
“Пријатељи! Неки страни онлајн медији, укључујући руске, дјелили су мој наводни ''цитат'' о Србији и Албанији. Нисам коментарисао. И прије него што прекопирају ову наводну информацију и нешто цитирају, новинари треба да траже аудио или видео потврду такве ексклузиве”, написао је Кличко.
Швајцарски портал на албанском језику “Ле Кантон 27” јуче је објавио интервју градоначеника Кијева, у којем је он наводно рекао да ће, “након што су Албанци ослобођени од Србије, Украјинци бити ослобођени од Русије”.
Портал тврди да је Кличко, који је боравио на Свјетском економском форуму у Давосу, рекао да се “Украјинци боре против руског режима који покушава да окупира њихову земљу као што су се Албанци некада борили против српског окупатора”, као и да је захвалио Албанцима и тзв Косову на подршци како у војном аспекту, тако и на хуманитарној помоћи.
Поводом тих навода, Амбасада Украјине у Србији саопштила је раније данас да Кличко има право на слободно изражавање својих ставова, али да, као лидер опозиционе странке, нема овлашћења да износи став Украјине који се тиче спољне политике.
Амбасада је саопштила да не може да потврди или демантује чињеницу разговора или његов садржај и истиче да је добро познат принципијелни став Украјине о њеном односу према територијалном интегритету и суверенитету Србије.

20:03 - Група добровољаца из Чеченије контролише линију раздвајања у Северодоњецку

Група добровољаца из Чеченије контролише цијелу линију раздвајања у Северодоњецку, изјавио је чеченски лидер Рамзан Кадиров.

“Група руских добровољаца из Чеченије преузела је контролу над цијелом линијом раздвајања у граду Северодоњецку у Лугаснкој Народној републици”, написао је Кадиров на Телеграму.

Он је такође потврдио информацију да су украјинске снаге блокиране у граду, а да све путеве који воде из града под својом контролом држе руске снаге.

“Заједничким напорима ти бандеровци су у потпуности блокирани у граду. Преостаје нам да завршимо то што смо започели и да очистимо Северодоњецк од украјинских банди”, казао је Кадиров.

19:23 - Украјина тражи од САД вишецјевне ракетне лансере

Украјина је затражила од САД да јој испоручи вишецјевне ракетне лансере, саопштио је портпарол Пентагона Џон Кирби.

Како је рекао, за сада одлука о испоруци Украјини таквог типа наоружања није донијета.

Такође је рекао и да Америка још увек није дефинисала формирање пакета нове војне помоћи Украјини.

19:00 - Украјинске снаге ракетирале су село Сватово, двоје цивила погинуло

Украјинске снаге ракетирале су село Сватово у Луганској Народној Републици услијед чега је погинуло двоје цивила, а девет људи је рањено.

Према наводима Тужилаштва ЛНР, напад је изведен ракетом лансираном из система „Точка-У“.  

 

18:15 - ДНР: Страним плаћеницима пријети смртна казна

Главно тужилаштво Доњецке Народне Републике је завршило истрагу у кривичном предмету против плаћеника из Британије и Марока - пријети им смртна казна, потврђено је Спутнјику.

Према информацијама из Тужилаштва —  утврђена је умјешаност Британаца Шона Пинера и Ендру Хила и Мароканца Садуна Брахима у борбама против ДНР.

17:41 - Кирилов: Украјинске лабораторије укључене у систем Пентагона за глобалну контролу ширења инфективних болести

Министарство одбране Русије је потврдило да су украјинске лабораторије укључене у систем Пентагона за глобалну контролу ширења инфективних болести, изјавио је начелник Јединица за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов.

Он је појаснио да је база ове мреже био научно-истраживачки институт Копнене војске "Волтер Рид“ у америчкој држави Мериленд. 

Пентагон је ову мрежу почео да формира 1997. године. Њу чине лабораторије копнених и поморских снага, као и војних база које се налазе у различитим регионима свијета, додао је Кирилов.

Он је навео и да је лабораторија у граду Мерефе у Харковској области Украјине почела да се користи тако што су заобишли прописе и захтјеве за биолошку безбjедност.

17:12 - Трас: Легитимно да савезници шаљу тенкове и авионе у Украјину

Британска министарка спољних послова Лиз Трас изјавила је да је легитимно да савезници шаљу тенкове и авионе Украјини.

"Врло смо јасни у том погледу, потпуно је легитимно подржати Украјину тенковима и авионима, и ми у том смислу веома подржавамо Чешку Републику и њено слање тенкова Украјини", изјавила је министарка Трас на конференцији за новинаре током посјете Чешкој.

16:20 - Заробљени украјински војник: Украјинска команда скрива губитке

Украјинска војска је фалсификовала информације о својим припадницима који су погинули у борбама, означавајући их као дезертере или као нестале у акцији, тврди заробљени украјински војник у видео снимку који је данас објавило руско Министарство одбране.

"Ситуација је била тешка и нисмо могли да склонимо тијела војника погинулих у борби. До средине марта добио сам наређење од команданта бригаде да ископам ров широк два метра и дугачак 50 метара“, изјавио је украјински ратни заробљеник Никита Лазаренко, објашњавајући да је у том рову сахрањено око 50 његових сабораца, преноси Тасс.

Лазаренко је посвједочио да је међу погинулим војницима било људи које је познавао, а да је касније сазнао да су "те људе водили као дезертере или нестале, да је команда скривала губитке, а дрско лагала пријатеље и родбину", наводи руска агенција.

15:50 - Марочко: Снаге Народне милиције ЛНР блокирале све излазе из Северодоњецка

Снаге Народне милиције Луганске Народне Републике блокирале су украјинским снагама у Северодоњецку све излазе из града, изјавио је представник одбрамбеног ресора ЛНР Андреј Марочко.

Како је објаснио, украјинске трупе се налазе у самом граду, а напустити град је могуће само преко три моста, међутим, један мост је уништен, други не може да издржи да преко њега пређе војна техника, а трећи контролишу снаге ЛНР.

"Било ко да покуша да изађе из тог града биће уништен", упозорио је Марочко.

Додао је и да Народна милиција сада контролише цјелокупну територију Луганске Народне Републике.

15:03 - Дијас-Канел: Сједињене Државе и НАТО директно сносе одговорност за догађаје у Европи

Оружани сукоб могао је да се избјегне да су захтјеви Русије за гаранције безбједности озбиљно размотрени, оцијенио је предсједник Кубе Мигел Дијас-Канел.

14:23 - Гувернер Луганска: Окружене две трећине Северодоњецка

Гувернер Луганска рекао је да су руске снаге окружиле двије трећине територије Северодоњецка, а да је 90 одсто зграда оштећено у ракетирању.

 

14:00 - Транспортна команда америчке војске је испоручила Украјини више од 23, 5 хиљада тона наоружања и опреме, саопштила је команда.

13:38 - Канцелар Аустрије најавио састанак са Путином 

Канцелар Аустрије Карл Нехамер најавио је да ће данас разговарати са председником Русије Владимиром Путином.

"Послије разговора са предсједником и премијером Украјине, генералним секретаром УН и предсједником Турске касније данас ћу разговарати и са предсједником Русије Владимиром Путином. То је допринос Аустрије у оквиру њене активне политике неутралности. Само дијалог води ка миру у Украјини", написао је он на Твитеру.

13.30 - Нехамер данас разговара са Путином

Канцелар Аустрије Карл Нехамер најавио је да ће данас разговарати са предсједником Русије Владимиром Путином.

"Послије разговора са председником и премијером Украјине, генералним секретаром УН и предсједником Турске касније данас ћу разговарати и са предсједником Русије Владимиром Путином. То је допринос Аустрије у оквиру њене активне политике неутралности. Само дијалог води ка миру у Украјини", написао је он на Твитеру.


12.45 -Лавров: Запад прогласио потпуни рат Москви и руском свијету

 Запад је прогласио потпуни рат Русији и руском свијету, рекао је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров. ОПШИРНИЈЕ


12.30 -  Кремљ:Није јасно шта Кијев заиста жели

Кремљ је данас саопштио да криви Украјину због чињенице да су мировни преговори двије земље замрзнути, наводећи да није јасно шта Кијев жели.

Портпарол Кремља Дмитри Песков рекао је да украјинско руководство константно даје контрадикторне изјаве.

"То нам не дозвољава да у потпуности разумемо шта украјинска страна заиста жели", додао је он, преноси Ројтерс.


11.10 - Москва: Руски ПВО оборио украјински "миг-29 и "точку-У"

Руска противваздушна одбрана оборила је украјински борбени авион "миг-29" у области Одеса, рекао је данас портпарол министарства одбране Русије генерал-мајор Игор Конашенков, пренио је ТАСС.

Осим тога, ПВО самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР) је оборио и пројектил "точка-У".

"Руска противваздушна одбрана оборила је ''миг-29'' украјинског ратног ваздухопловства изнад насеља Бељари у региону Одеса", казао је портпарол.

Када је ријеч о "точки-У", према речима генерала-мајора, пројектил је оборен близу мјеста Сватово у ЛНР.


10.50 -  Русија протјерала пет хрватских дипломата

Пет чланова особља Амбасаде Хрватске у Москви протјерано је данас из Русије као одговор на ранију сличну одлуку Загреба, саопштено је из руског Министарства спољних послова.


10.15 - Снаге Донбаса успоставиле пуну контролу над Лиманом

Снаге Донбаса ослободиле су и успоставиле пуну контролу над Лиманом. На територији ДНР ослобођено је укупно 220 мјеста, саопштио је штаб Републике.


10.00 - Херсонска и Запорошка област уводе руски позивни број

Херсонска и Запорошка област уводе руски позивни број (+7), а у регион су стигли и нови оператери, рекао је саветник лидера Крима.


7.58 -  Харков: Убијено 9 људи у гранатирању, међу њима и беба

Девет особа, међу којима је и петомјесечна беба, убијени су у Харкову јуче, у гранатирању на стамбени блок у близини центра града, изјавио је шеф Харковске регионалне војне администрације Олех Сињехубов.

Међу убијенима је била породица "која је, једноставно, ходала улицом, а отац је држао своју петомјесечну бебу у рукама, која му је издахнула на грудима. Мајка ове бебе је тешко повријеђена и налази се у болници", рекао је Сињехубов, пренио је CNN.


7.15 - У Запорошкој области су предложили да се украјинске војне базе пребаце у састав Руске Федерације

Члан Државне администрације Запорошке области предложио је да се украјинске војне базе које се налазе у региону пребаце у Руску Федерацију. 

Украјинске базе, које се налазе на Азовском дијелу ослобођених територија Украјине , требало би да заузме руско војно особље изјавио је Владимир Рогов, члан главног савјета војно-цивилне администрације Запорошке области.

„Моје дубоко увјерење је да стално присуство руске војске треба да буде гаранција безбједности Запорошке области. Бивша украјинска поморска база „Восток“, која се налази у ослобођеном граду Бердјанску на обали Азовског мора, може постати локација руске војне базе. Ваздушна база у Мелитопољу биће још кориснија“, рекао је он агенцији РИА Новости .


6.28Управа Запорожја: Русија пребацује људство и војну опрему с Крима

Запорошка војна управа саопштила је да Русија с Крима пребацује своје снаге, не само копнене, већ и ваздушне и поморске компоненте, ка Мелитопољу.

Ка Мелитопољу је кренула колона војне технике - двадесетак камиона с церадама и исто толико вишецјевних ракетних бацача Град, наводе у Запорожју.

Истичу да руска војска гради трећу линију одбране, распоређујући појачања да би стекла упориште и задржала своје позиције на југу Украјине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана