Сукоб у Украјини: Путин поручио да ће Русија учинити све да помогне људима у Донбасу

ГС/Агенције
Сукоб у Украјини: Путин поручио да ће Русија учинити све да помогне људима у Донбасу

МОСКВА/КИЈЕВ- Рат у Украјини ушао је у 134. дан. Сукоби не јењавају. Руске снаге настављају офанзиву на Доњецк. Експлозије и у Харкову, Одеси и другим регионима...

17.21- Путин: Проблеми са храном почели због Запада

Запад покушава да пребаци кривицу за актуелну кризу око хране на Русију, али су проблеми почели знатно раније због потеза које је вукао Запад, изјавио је данас руски предсједник Владимир Путин.

-На Западу данас говоре много о томе шта се дешава и пребацују кривицу на Русију за актуелну кризу око хране - рекао је Путин, пренио је ТАСС.

Он је додао да су експерти „свакако свјесни да је криза почела да се манифестује у вријеме борбе против пандемије короне“.

-Криза је настала када су развијене привреде почеле да злоупотребљавају свој монополски положај у монетарној сфери и када су се упустили у штампање новца - навео је Путин.

16.53 - Путин: Русија ће учинити све да помогне људима у Донбасу

Русија и њено руководство намјеравају да учине све да помогну људима који живе и раде у Донбасу, изјавио је данас предсједник Русије Владимир Путин обраћајући се победницима такмичења „Лидери Русије“.

-Русија и руска влада, руско руководство учиниће све да помогну људима који тамо живе и раде - рекао је он, пренио је ТАСС.

Он је похвалио намјеру једног од побједника такмичења да преузме функцију замјеника министра просвјете и науке самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР).

-Чињеница да сте донели ову одлуку доказује да немате за циљ неку јефтину каријеру, већ да служите отаџбини, посебно народу - истакао је Путин.

16.48 - Бербок: Спријечити дестабилизацију других земаља након Украјине

Њемачки министар спољних послова Аналена Бербок обећала је данас да ће међународна заједница помоћи да се зауставе ефекти рата који Русија води у Украјини и да се не деси дестабилизација других земаља.

Бербокова је у обраћању са Балија, гдје су се састали министри спољних послова земаља Групе 20, рекла да се ниједна мала држава неће осјећати сигурном ако се земљама дозволи да врше инвазије на своје сусједе.

-Ово није само питање за нас, Европљане, о томе како да се носимо са бруталним ратом у Украјини, него и о томе како се бране међународна права и штите мање државе или земље средње величине - рекла је она новинарима.

Бербокова је додала да „мале земље веома пажљиво прате да ли ће међународна заједница прихватити да јача и снажнија земља заузме свог сусједа“.

-Ако то дозволимо, ниједна мала држава неће моћи да спава мирно - закључила је она.

16.00- Украјина: Русија би ускоро могла кренути у нови напад на Запорожје

Замјеница украјинског министра одбране Ана Малијар изјавила је да би Русија ускоро могла покренути нови напад на Запорожје.

Малијар је у заједничкој емисији локалних телевизијских канала изјавила да је Русија ојачала најмање пет батаљонских тактичких група у смјеру Запорожја.

-У смјеру Запорожја и Новопавловска, непријатељ ће вјеројатно покренути напад на Запорожје или скренути у смјеру Велика Новоселовка-Покровскоје како би окружио наше јединице - поручила је Малијар.

15:40 – Након што савезничке снаге разбију ослабљену украјинску војску у Донбасу, офанзива ће брже напредовати, изјавио је замјеник министра информације ДНР Данил Безсов.

"Одбрана им се расипа, јер су губици огромни", рекао је он.


15:31 – ДНР: Украјинске трупе за пола сата испалиле на Јасновату четири ракете 

Украјинске трупе су за пола сата испалиле на Јасновату четири ракете из вишецјевног бацача ракета „Град" и четири гранате калибра 122 милиметра, саопштило је представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

15:05 – Европски парламент је одобрио нови кредит макрофинансијске помоћи Украјини у вредности од милијарду евра, саопштено је из те организације.

Нови пакет помоћи треба да одобри Савјет Европе. Европска комисија је саопштила да очекује да ће та средства бити додјељена Украјини током лета.

14:40 - Лавров: Подршка Запада милитаризму Кијева неприхватљива

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров оцијенио је данас да је подршка Запада милитаризму Кијева неприхватљива.

Како се наводи у саопштењу Министарства спољних послова, Лавров је то рекао када се састао са шефом турске дипломатије Мевлутом Чавушоглуом на маргинама састанка министара иностраних послова Г20 у Индонезији, преноси агенција ТАС С.

"Током разговора дошло је до темељне размјене мишљења о међународној и регионалној агенди, са акцентом на ситуацију у Украјини", наводи се у саопштењу.

Како је навело руско Министарство спољних послова, Русија је потврдила свој принципијелни став да је "даља подршка Запада милитаристичким амбицијама кијевског режима неприхватљива, јер охрабрује украјинску владу да одступи од раније постигнутих мировних споразума".

13:45 - Украјина: Руске снаге напале Краматорск, има жртава

Руске снаге испалиле су ракете у ваздушном нападу на центар града Краматорск на истоку Украјине, а било је и жртава, саопштио је данас градоначелник тог града Олександр Гончаренко.

"Ракетни ваздушни удари на централне дијелове Краматорска, има жртава", написао је на Фејсбуку Гончаренко, не наводећи детаље о жртвама, преноси Ројтерс.

Позвао је становнике да остану у склоништима.

 

13:40 - Европски парламент је одобрио нови кредит макрофинансијске помоћи Украјини

Европски парламент је одобрио нови кредит макрофинансијске помоћи Украјини у вриједности од милијарду евра, саопштено је из те организације.

Нови пакет помоћи треба да одобри Савјет Европе. Европска комисија је саопштила да очекује да ће та средства бити додијељена Украјини током љета.

13:24 – Ламбрехт: Берлин не може да испоручује Украјини оклопне транспортере „Fuchs"

Министар одбране Њемачке Кристина Ламбрехт изјавила је да Берлин не може да испоручује Украјини оклопне транспортере „Фуцхс" због потребе да се одржи одбрамбена способност Бундесвера.

"Подржавамо Украјину у свему могућем и што се чини одговорно. Али морамо гарантовати одбрамбену способност Њемачке", рекла је Ламбрехтова.

Раније је опозициона партија Хришћанско-демократска и Хришћанско-социјална унија саопштила да су такве испоруке неопходне.

13:00 - У гранатирању Кујбишевског округа у Доњецку оштећена је зграда болнице, саопштио је градоначелник града Алексеј Кулемзин.

12:14 - Руско министарство одбране потврдило напад на Змијско острво

Руско министарство одбране саопштило је данас да је руски ратни авион током ноћи напао украјинско Змијско острво у Црном мору.

Са друге стране, шеф кабинета украјинског предсједника Андреј Јермак објавио је на Телеграму видео снимак тројице војника који су подигли велику украјинску заставу на острву, са којег су се руске снаге повукле 30. јуна, преноси Ројтерс.

На редовној конференцији за новинаре, портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков рекао је да је дио украјинског одреда на острву "уништен".

Претходно је портпарол војне администрације Одесе Серхиј Братчук саопштио да су руске снаге јутрос ракетирале Змијско острво и оближњи град Одесу.

Он је на Телеграм каналу навео да су две ракете нанијеле "значајну штету" пристаништу на острву, пренио је Гардијан.

Ово мало острво стратешки је важно због близине морским путевима до украјинске луке Одеса, наводи британска агенција.

 

11:30 - Украјина позвала турског амбасадора на разговор због руског брода

Украјинско министарство спољних послова потврдило је данас да је руском броду, за који се тврди да је превозио украјинско жито, дозвољено да напусти турску луку Карасу, оцијенивши то "неприхватљивом одлуком" и позвало је турског амбасадора у Кијеву на разговор.

"Жалимо што је руском броду Жибек Жоли, који је био пун украденог украјинског жита, дозвољено да напусти луку Карасу упркос кривичним доказима који су предочени турским властима", написао је на Твитеру портпарол министарства спољних послова Олег Николенко.

Навео је да ће амбасадор Турске у Кијеву бити позван на разговор у Министарство спољних послова Украјине да разјасни ову, како је рекао, неприхватљиву ситуацију.

Раније данас, британска агенција је извјестила позивајући се на податке о праћењу бродова компаније Рефинитив, да је теретни брод "Жибек Жоли". који плови под руском заставом. напустио сјеверозападну турску луку Карасу синоћ.

Украјински амбасадор у Турској изјавио је у недељу да су турске власти задржале брод на захтев Украјине.

Кијев је оптужио Москву да краде жито са територија које су заузеле руске снаге од почетка напада на Украјину крајем фебруара.

Руско министарство спољних послова одбацило је јуче извештаје о задржавању брода као лажне.

10:57 - Украјински терористи планирали терористичке нападе на руску војску

Руска војска спријечила је серију терористичких напада у Херсону, изјавио је за Спутњик извор у војсци.

"Руска војска спријечила је серију терористичких напада у Херсону. Њихови починиоци требало је да буду тајна диверзантско-извиђачка група снага за специјалне операције Украјине. Имена извршилаца и наручилаца већ су позната", рекао је саговорник агенције.

Он је рекао да је диверзантску групу „координисао штаб снага за специјалне операције у граду Бровари у Кијевској области, а резултати смртоносне акције требало је да буду лично рапортирани предсједнику Украјине Владимиру Зеленском".

Извор је саопштио да, „како су сами диверзанти објаснили, у Кијеву су веома незадовољни што је у Херсонској области сада мирно".

"Стога је њихов главни задатак био да изведу серију терористичких аката како би створили у граду атмосферу панике и хаоса, као и да застраше становнике Херсона и руководство војно-цивилне администрације", објаснио је извор.

 

10:46 – ЛНР: Украјинске снаге гађале насеље Мироновски 

Током протеклог дана оружане формације Украјине два пута су гађале насеље Мироновски из минобацача калибра 120 мм, испаливши пет мина, саопштио је портпарол Народне милиције ЛНР капетан Иван Филипоненко.

У гранатирању је погинуо један цивил, а седам особа је рањено.

У насељу Стахано је од расутих фрагмената трупа ракете „Точка У" које су обориле снаге ПВО оштећене четири гараже, два аутомобила, скутер и бицикли.

10:35 - Нечајев: Jош нема конкретних изјава о спремности да се Украјини пружи безбједносне гаранције

Амбасадор Русије у Њемачкој Сергеј Нечајев је, коментаришући изјаву њемачког руководства о спремности да Украјини пружи безбједносне гаранције, рекао да још нема конкретних изјава о томе, али да би најбоља гаранција била престанак испорука смртоносног наоружања кијевском режиму.

"Шта су безбједносне гаранције? Коме ће оне бити дате? Под којим условима? У сваком случају, овај корак, ако до њега дође, Њемачка неће сама доносити. Нијемци ће те такозване гаранције усаглашавати са другим својим најближим савезницима у НАТО-у и ништа неће урадити самостално", рекао је амбасадор за телевизију „Росија 24".

Како је навео најбоље гаранције биле би да се режиму у Кијеву не испоручује смртоносно оружје, из којег се већ пуца не само на Донбас, већ и на руске регионе – Белгород и Курск.

"Да и не говоримо о томе да се ово оружје шири по цијелом свијету и иде у криминални промет", нагласио је он.

9.27 -  Русија:Украјина гранитрала село у руском Брјанском региону

У украјинском гранатирању руског региона Брјанска, оштећен је далековод, изјавио је данас регионални гувернер Александар Богомаз.

"У јучерашњем гранатирању села Некислици дјелимично је оштећен далековод. Након што су јединице за регаовање завршиле свој посао, електричарски тим је почео са радом на обнављању", написао је Богомаз на Телеграму.

Село Некислици се налази у непосредној близини границе са Украјином, а како наводи ТАСС, у нападу 6.јула није било жртава.


9.10 -  Украјинска војска: Притисак руских трупа ка Славјанску

Украјинска војска саопштила је данас да је спријечила веће напредовање руских трупа ка сјеверу Доњецка, али да се притисак појачава снажним гранатирањем града Славјанск и оближњих насељених мјеста.

У саопштењу се каже да руске снаге тешким наоружањем бомбардују неколико украјинских градова, како би омогућиле пјешадији да напредује ка југу и приближе се Славјанску, преноси Гардијан.

Наводи се да су друге руске снаге имале за циљ да заузму два града на путу ка граду Краматорск, јужно од Славјанска, као и да су покушале да преузму контролу над главним аутопутем који повезује Луганск и Доњецку област.

"Задржавамо непријатеља на граници Луганске и Доњецке области“, рекао је гувернер Луганска Сергеј Гајдај за украјинску ТВ.

Он тврди и да руске снаге још нису у потпуности заузеле Луганску област и да је "Русија претрпела„колосалне губитке“.


8.23 - Руске снаге ракетирале Змијско острво и Одесу

 Руске снаге ракетирале су јутрос Змијско острво на сјеверозападу Црног Мора, са којег су се повукле раније ове недјеље, и оближњи град Одесу, саопштио је портпарол војне администрације Одесе Серхиј Братчук.

Он је на свом Телеграм каналу навео да су двије ракете нанеле "значајну штету" пристаништу на острву, преноси Гардијан.

Додао је да је и Одеса нападнута прије зоре и да су погођена два комбајна и уништено 35 тона жита.

8.05 -  Седам цивила погинуло у ДНР

Седам цивила је погинуло, а 30 је рањено током протеклог дана у Доњецкој Народној Републици од последица гранатирања од стране украјинских трупа, саопштио је штаб територијалне одбране ДНР.

7.05 - Шмигал: Украјини 1,9 милијарди долара за обнову

На међународној конференцији посвећеној обнови Украјине, одржаној у швајцарском граду Лугану, потписани су споразуми о коришћењу помоћи у вриједности од 1,9 милијарди долара, изјавио је синоћ премијер Украјине Денис Шмигал.

"Скоро 1,9 милијарди долара. То је вриједност споразума о подршци Украјини постигнутог у Лугану", објавио је Шмигал на свом Телеграм каналу и прецизирао да је 600 милиона долара намијењено за фискалну подршку, а 500 милиона за развој пољопривреде, преноси ТАСС.

Остали фондови ће, додао је, бити коришћени за помоћ у припремама за предстојећу сезону гријања и за дигиталну трансформацију.

Украјина је конференцији у Лугану одржаној 4. и 5. јула, представила и свеобухватни план за обнову земље вриједан 750 милијарди долара, а Шмигал је оцијенио да то није превише с обзиром на обим посла.

На конференцији је усвојена и декларација у седам тачака, међу којима су и нужност искорјењивања корупције и продубљивање реформи.


6.47 - Мизинцев: Више од 24.000 људи евакуисано у Русију из Украјине за 24 сата

Више од 24.000 људи, укључујући најмање 3.700 деце, евакуисано је у Русију из опасних подручја Украјине и самопроглашених Луганске и Доњецке Народне Републике у протекла 24 сата, изјавио је синоћ начелник Оперативног центра националне одбране Русије генерал-пуковник Михаил Мизинцев.

„У протекла 24 сата извршена је евакуација 24.068 људи, укључујући 3.726 деце из опасних подручја Украјине и република Донбаса у Руску Федерацију без учешћа украјинских власти, док је од почетка специјалне војне операције евакуисано 2.359.135 људи, укључујући 371.925 деце", саопштио је Мизинцев, преноси ТАСС.

Од почетка сукоба руску државну границу прешло је чак 368.685 приватних возила, а у протекла 24 сата 4.310, изјавио је он, преноси руска агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана