Сукоб у Украјини: Донбас: Деактивирано више од 48.000 експлозивних направа

ГС/Агенције
Рат у Украјини - дан 133
Foto: Риа Новости | Рат у Украјини - дан 133

МОСКВА/КИЈЕВ- Рат у Украјини - дан 133. У Харкову током ноћи одјекнуло неколико експлозија. Послије напада на руски град Бjелгород, локалне власти саопштиле су да су ракете пале и не села у Курској и Брјанској области. Руска војска успоставила два хуманитарна коридора у Црном и Азовском мору.

21:18 Донбас: Деактивирано више од 48.000 експлозивних направа

Генерал-пуковник Михаил Мизинцев, начелник руског Центра за контролу националне одбране изјавио је данас да су од почетка руске специјалне војне операције руске снаге заједно са припадницима министарства за ванредне ситуације Руске Федерације расчистили од експлозивних направа 3.700 хектара у Народној Републици Доњецк и НР Лугањск и деактивирали 48.694 експлозивне направе.

"Специјализовани одреди руских оружаних снага и припадници министарства за ванредне ситуације завршавају мисију расчишћавања (и уклањања) експлозивних направа на територијама ДНР и ЛНР", рекао је Мизинцев, преноси ТАС С.

20:43 -  Замрзнута средства руске амбасаде у Бугарској

Бугарски министар финансија Асен Василев изјавио је данас да је замрзнуто 890.000 долара који припадају Амбасади Русије јер трансфер тог новца представља "директно кршење санкција ЕУ".

Василев је демантовао да су блокирани сви банковни рачуни Амбасаде у Бугарској, јавио је бугарски национални радио.

Руска дипломатска мисија у Софији саопштила је да јој је новац неопходан да би исплатила зараде запосленима.

Бугарски министар је рекао да Европска комисија разматра да ли ова средства могу бити деблокирана.

20:13 - Зеленски више не очекује авијацију од Запада

"Можда сам веома упоран, али је ипак безбедност неба приоритет. Нико више не очекује неку авијацију, али сви очекујемо и имамо потврду, за сада у теорији, али очекујемо долазак у Украјину моћних система противваздушне одбране", изјавио је предсједник Украјине Владимир Зеленски.

19:15 - Москва: Лука Мариупољ ради пуним капацитетом

Лука Мариупољ која се налази на територији Украјине и под руском је контролом, ради пуним капацитетом, извјестила је данас новинска агенција ТАСС позивајући се на лучке званичнике.

У извjештају Ројтерса се подсјећа да је Русија у мају заузела Мариупољ, лучки град на украјинској обали Азовског мора након вишемјесечних жестоких борби за контролу над градом.

18:40 - Украјинска војска гранатирала складиште нафте у Доњецку.

18:16 - Минск: Запад се спрема за рат против Русије и њених савезник

Руслан Косигин, начелник главног обавештајног одјељења Генералштаба белоруских оружаних снага, саопштио је данас да су недавни војни кораци Запада, поготово активности у Пољској, у суштини припреме за рат.

"Читав низ војних припрема Запада, укључујући и оне које се одвијају на територији Пољске, свједочи о систематској војној активности Вашингтона и Брисела, коју покривају изговором да покушавају да обуздају пријетњу са истока, а заправо стварају механизме за груписање трупа у најкраћем могућем року и за њихову могућу употребу у одређеним оперативним областима", изјавио је Косигин, преноси ТАС С.

Косигин, који је и замјеник начелника Генералштаба бјелоруских оружаних снага, каже и да су те активности заправо припреме за ангажовање војске на источном крилу НАТО.

Додао је да се Пољска и балтичке државе „претварају у полигон за тестирање на коме САД планирају да покрену још један крвави сукоб у Европи против Руске Федерације и њених савезника", наводи ТАСС.

17:40 - У гранатирању Макејевке погинуло је дијeте, саопштио је штаб територијалне одбране ДНР.

16:51 - Бивши предсједник Украјине Виктор Јанукович позвао је своје сународнике да сами одлуче да ли желе да „ратују до последњег Украјинца" или ће покушати да „сачувају то што је још остало".

Како је изјавио Јанукович у свом обраћању које је објављено на друштвеним мрежама, „сада, као никад, потребна је адекватна оцијена ситуације и поштовање најразличитијих мишљења украјинских грађана".

"Грађани треба да направе избор – ратовати до посљедњег Украјинца или покушати да се сачува то што је још остало", рекао је он.

Према ријечима Јануковича, важно је да се да могућност свима који имају конструктивне приједлоге да дају шансу миру.

15:30 – Москва намјерава дослиједно да шири географију извоза нафте, нафтних деривата и природног гаса

Москва намјерава дослиједно да шири географију извоза нафте, нафтних деривата и природног гаса, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

"Русија доприноси јачању прехрамбене и енергетске безбједности, добронамјерно испуњавајући своје уговорне обавезе. Ове године планирамо да у иностранство упутимо око 50 милиона тона жита. Дослиједно ћемо ширити географију извоза нафте, нафтних деривата и природног гаса", наведено је у саопштењу.

Министарство је оцијенило да се несташица хране, ђубрива и горива озбиљно погоршава због нелегитмних једностраних санкција Запада.

"Основно бреме њихових деструктивних потеза носе земље у развоју, које немају довољно сопствених ресурса", наведено је у саопштењу, објављеном поводом предстојећег учешћа шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова на Савјету министара иностраних послова Г20 у Индонезији.

14:40 - ЕУ разматра увођење забране увоза руског злата

Европска унија разматра могућност да у оквиру седмог пакета санкција против Русије уведе забрану увоза руског злата, изјавио је шеф Европског савета Шарл Мишел.

"Рад на санкцијама се наставља. Заједно с партнерима из Г7 проучавамо ограничења увоза руског злата. Сада је приоритет да све земље потпуно испуњавају већ уведене санкције", рекао је Мишел.

14:00 - ДНР: Украјинске трупе гранатирале су Кујбишевски и Петровски округ Доњецка

Украјинске трупе гранатирале су Кујбишевски и Петровски округ Доњецка за 15 минута, испаливши 12 граната калибра 155 и 152 милиметра, саопштило је представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.


 

 

13.00 -  Фон дер Лајен:Морамо бити спремни за прекид испорука руског гаса

 Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен поручила је данас да Европске унија мора да сачини кризни план како би се 27 земаља чланица било спремно за потпуни престанак снабдијевања руским гасом усљед рата Кремља у Украјини.

„Сада морамо да се припремимо за даље поремећаје у снабдијевању гасом, па чак и потпуни прекид испорука руског гаса“, рекла је фон дер Лајен у Европском парламенту у Стразбуру, преноси агенција АП.

Она је навела да је десетак чланица ЕУ већ погођено смањењем или потпуним прекидом испорука руског гаса, и да се интензивира политички сукоб са Москвом због инвазије на Украјину.

„Очигледно је, (руски предсједник Владимир) Путин наставља да користи енергију као оружје. Због тога Комисија ради на европском плану за ванредне ситуације. Морамо да се обезбиједимо у случају потпуног прекида, да гас тече тамо гдје је најпотребнији. Морамо да обезбиједимо европску солидарност“, нагласила је фон дер Лајен.



10.30 -  Марченко: Плаже у Одеси затворене овог љета због мина

Плаже у украјинском приморском граду Одеси остаће затворене овог љета због опасности од мина, изјавио је данас начелник регионалне војне администрације Одесе Максим Марченко.

"Наш главни задатак је да спасавамо животе људи. Због тога је заједно са Градским већем Одесе донијета одлука да плаже остану затворене", рекао је у видео снимку објављеном на Телеграму Марченко, преноси агенција ТАСС.

Према његовим ријечима, догодило се већ неколико смртних случајева који су били проузроковани плутајућим минама, а те трагедије су се догодиле "као резултат игнорисања безбједносних захтјева и захтјева администрације".

Градоначелник Одесе Генадиј Труханов 27. јуна је изјавио да су власти ангажоване на пројекту стварања сигурних зона на градским плажама, ограђивањем одређених површина мрежама.

Како је рекао Труханов, ни Национална полиција, ни полицијске патроле или општинска стража нису у стању да се изборе са све већим бројем купача.

10.15 -  Русија упутила ноту упозорења због могуће употребе хемијског оружја

Русија је Организацији за забрану хемијског оружја (ОЗХО) упутила ноту упозорења да Украјина припрема провокацију с употребом хемијског оружја у Славјанској термоелектрани у Николајевки.

Организација је упозорена и на могуће провокације у Николајеву и Харкову, изјавио је стални представник Русије при ОЗХО Александар Шуљгин, преноси Спутњик.


10.00 -  Гајдај: Настављају се борбе у селима око Лисичанска

Гувернер Луганска Сергеј Гајдај саопштио је да се јутрос настављају борбе у селима око града Лисичанска, упркос чињеници да је Русија саопштила да контролише цијели регион.

Он је на Телеграму написао да су „нека насеља већ два пута била под једном или другом контролом“, преноси Гардијан.

Гајдај је поновио да је до 15.000 цивила остало у Лисичанску и 8.000 у Северодоњецку, и додао да је „болно гледати данашње видео снимке из Лисичанска“.

Украјински званичник је изјавио и да „Руси напредују, прије свега, због чињенице да су надмоћни у артиљерији, којом уништавају градове и одбрамбене положаје“, наводи британски лист.

Руски предсједник Владимир Путин прогласио је у понедјељак победу у заузимању региона Луганска.

Украјинска војска је у недјељу повукла своје трупе из града Лисичанска, док су руски министар одбране Сергеј Шојгу и Путин саопштили да је заузимањем тог града Москва добила контролу над цијелим регионом Луганска.

Регион Луганска и сусједног Доњецка формирају Донбас, индустријски басен на истоку Украјине који руске снаге намјеравају да освоје у цјелости.

Уништени тенк Т-64БМ Оружаних снага Украјине


9.25 -  Прва група украјинских војника стигла у Британију на обуку

 Прва група украјинских војника стигла је у Велику Британију на обуку, саопштио је данас министар одбране Бен Волас.

Обука је дио британског програма који има за циљ да војно оспособи до 10.000 нових украјинских регрута уз пакет војне помоћи од 2,3 милијарде фунти, преноси Гардијан.

"Недавно је у Велику Британију стигла прва ротација украјинских војника. Ови украјински војници ће похађати курсеве засноване на основној војној обуци Велике Британије. То укључује ватрену обуку, прву помоћ на бојном пољу, обуку на терену, тактику патролирања и упознавање са законима о оружаним сукобима“, наводи се у саопштењу британског министарства.

Током посјете Кијеву прошлог мјесеца, британски премијер Борис Џонсон понудио покретање велике операције са потенцијалом за обуку до 10.000 украјинских војника сваких 120 дана, пренио је Ројтерс.


9.00- Москва тврди да становници Харковске области желе у Русију

Москва тврди да становници Харковске области желе у Русију

Становници Харковске области у Украјини вољни су да се присаједине Русији, а привремена цивилна администрација подржава то расположење, тврди начелник Привремене цивилне управе региона Харкова Виталиј Ганчев у изјави за ТАСС.

"Наша влада то почиње да увиђа након што су су примјећене проруски оријентисане тежње", рекао је Ганчев.

Према његовим ријечима, становници ове области се већ у великом броју распитују за добијање руског држављанства.

Раније је Ганчев саопштио да је око 20 одсто Харковске области под контролом руских снага.

Како је навео, ситуација у тој области остаје напета, јер су многа насељена мјеста често гранатирана од стране украјинске војске.

Он је додао и да постоји висок ризик од уласка и дјеловања диверзантских група у региону, али да надлежни органи руских власти раде на томе да се минимизира ризик за цивилно становништво, наводи ТАСС.


8.44- Прајс не очекује сусрет Блинкена и Лаврова на самиту Г20

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс изјавио је да не очекује било какав састанак америчког државног секретара Ентонија Блинкена и руског министра спољних послова Сергеја Лаврова на састанку министара спољних послова Г20 ове недјеље на Балију.

Прајс је на редовном брифингу за новинаре у уторак рекао да очекује да ће чланови Групе 20 говорити против руске инвазије на Украјину, преноси Ројтерс.

"Нисам у позицији да објашњавам кореографију предстојећег самита, али свакако не бих очекивао било какав сусрет секретара Блинкена и министра спољних послова Лаврова", прецизирао је Прајс.

8.00 -  Експлозије у Харкову

У Харкову је током ноћи одјекнуло неколико експлозија, а очевици кажу да су ракете испаљене из руског града Белгорода.

Мештани су пријавили пожар у једном од харковских округа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана