Сукоб у Украјини: Челичана Азовстаљ потпуно под контролом руске војске

ГС/АГЕНЦИЈЕ
Foto: Риа Новости

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 86. дан. Настављена jе предаја украјинских војника из жељезаре "Азовстаљ". Нема компромиса са Москвом поручује Кијев, једина опција за њих је капитулација Русије, повлачење трупа и разговор о одштети.

20.55 -  Министраство одбране Русије: Азовстаљ потпуно ослобођен

Министарство одбране Русије саопштило је вечерас да је комбинат Азовстаљ у Маријупољу потпуно, како је наведено, ослобођен.

Министар одбране Сергеј Шојгу известио је предсједника Владимира Путина о завршетку операције и потпуном ослобађању Азовстаља и града Маријупоља од украјинских снага, јавља агенција РИА Новости.


20.27 -  Небензја:Не одводимо на силу украјинске држављане у Русију

Оптужбе да је Русија силом одводила украјинске држављане на своју територију немају везе са реалношћу, рекао је данас руски амбасадор при Уједињеним нацијама Василиј Небензја на Међународном форуму о миграцијама УН.

Он је истакао да је од почетка специјалне војне операције "више од 1,36 милиона људи из Доњецке и Луганске Народне Републиике, као и из Украјине, због високог ризика и на сопствени захтјев пребачено у Русију", преноси ТАСС.

Руски амбасадор наглашава је међу евакуисанима више од 230.000 деце.

"У нашим базама података имамо и више од 2,756 милиона захтјева људи из Донбаса и Украјине за улазак у Русију", рекао је Небензја.



18.45 -  Канада увела нове санкције Русији

 Канада је увела додатне санкције руским олигарсима и забранила је извоз и увоз луксузне робе у и из Русије.

Нове мјере значе ограничења за 14 појединаца, укључујући руске олигархе, чланове њихових породица и блиске сараднике предсједника Русије Владимира Путина, наводи се у саопштењу, које је пренио BBC.

"Ови појединци су директно омогућили бесмислени рат Владимира Путина у Украјини и сносе одговорност за бол и патњу народа Украјине", наведено је у саопштењу.

Забрана увоза односи се на руску робу, укључујући алкохолна пића, морске плодове, рибу и неиндустријске дијаманте, док ће се забрана извоза односити на луксузну робу попут обуће, одеће и накита.



17.25 - ДНР: Украјинске снаге гађале Владимировку

Украјинске снаге су гађале мјесто Владимировка у Донбасу, пет људи је погинуло а једна особа је рањена, саопштио је штаб ДНР.


16.30 -  Њемачка испоручује Украјини у јулу првих 15 тенкова Гепард

Њемачка ће испоручити првих 15 тенкова Гепард Украјини у јулу, изјавио је данас портпарол њемачког Министарства одбране, потврђујући извјештаје медија, јавио је Ројтерс.

Гепард има два топа калибра 35 милиметара и користи се у борби против авиона и хеликоптера на висинама до 3.500 метара, као и против лако оклопљених циљева на земљи, пренио је Дојче веле.

То значи да он може да се користи и за одбрану и у нападу. Гепард, међутим, не би имао шансе против борбеног тенка, због тога што су му топови релативно малог калибра.

Има радијус кретања од око 550 километара, а може и да се креће кроз воду, без посебне додатне опреме.

Гепард се производи од 1976, а оно што је важно за мисију у Украјини јесте да је наоружање Гепарда између осталог развијено и за борбу против оклопних јуришних хеликоптера, као што је совјетско-руски Ми-24.


15.30 -  Путин: Број сајбер напада на Русију у порасту

Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да је број сајбер напада на Русију у порасту.

Он је рекао да напади долазе из државних структура, пренио је Ројтерс.

Према његовим ријечима, на мети сјабер напада су медијске и финансијске институције.

Путин је истакао да се може рећи да је сајбер агресија против Русије пропала.

Он је навео да Русија треба да блокира цурење персоналних информација и да треба да смањи ризике од коришћења иностраног софтвера и хардвера.

Фото:ТАСС


15.00 -Сутра престаје испорука руског гаса Финској

Испорука гаса из Русије у Финску биће обустављена сутра ујутро, саопштила је финска компанија „Гасум“.

У саопштењу се наводи да је „Гаспром експорт“ данас обавијестио „Гасум“ да ће испоруке гаса према „Гасумовом“ угоовору престати ујутро у 7.00 часова.

„Гасум“ је државна компанија основана 1994. године која увози и продаје природни гас. Та фирма посједује 17 фабрика за обраду природног гаса у Шведској и Финској и важи за највећег прерађивача биоразградивог отпада у нордијским земљама, подсјећа „Спутњик“.

Осим тога, „Гасум“ продаје енергију вјетра и пружа разне услуге на енергетском тржишту.

14.44 - Путин и Лукашенко у Сочију 23. маја

Предсједници Русије и Бјелорусије Владимир Путин и Александар Лукашенко састаће се у понедјељак, 23. маја, у Сочију, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Песков је рекао да ће Путин и Лукашенко одржати састанак који је договорен током јубиларног самита Организације Уговора о колективној безбједности одржаног у Москви у понедјељак, 16. маја, јавио је Тасс.

Према ранијим извјештајима, очекује се да ће Путин у сриједу, 25. маја, одржати састанак Президијума Државног савјета.

Песков није коментарисао друге планове руског предсједника за сљедећу седмицу.

Фото: Спутњик

14.30 - Г7 мобилисала 19,8 милијарди долара за Украјину

Министри финансија и гувернери централних банака Групе седам (Г7) богатих демократија свијета саопштили су данас да су мобилисали 19,8 милијарди долара за Украјину и обећали да ће пружити додатну финансијску подршку ако буде потребно, јавља Ројтерс.

Финансијски лидери Сједињених Држава, Канаде, Јапана, Њемачке, Француске, Италије и Британије одржали су разговоре у Њемачкој о финансирању владе у Кијеву која остаје без средстава док се бори против руске агресије.

„Мобилисали смо 19,8 милијарди америчких долара буџетске подршке у 2022, укључујући недавно опредијељених 9,5 милијарди долара... како бисмо помогли Украјини да затвори свој финансијски геп и настави да обезбјеђује пружање основних услуга украјинском народу“, наводи се у саопштењу Г7.

Поред тога, додаје се даље, "поздрављамо текуће активности чланица Г7 и међународних финансијских институција за даље значајно финансирању Украјине, укључујући приједлог Европске комисије о пружању до 9,0 милијарди евра додатне макрофинансијске помоћи“.

„Додатна планирана подршка украјинским државним предузећима и приватном сектору преко Европске банке за обнову и развој и Међународне финансијске корпорације износи 3,4 милијарде долара“, наводи Г7 у саопштењу, које закључује поруком да ће и даље "стајати уз Украјину током читавог рата" и да је спремна да по потреби чини више.

14.25 - ЛНР: Огромни губици у украјинском официрском саставу

Представник Народне милиције Луганске Народне Републике Андреј Марочко изјавио је да је украјински официрски састав претрпио огромне губитке и позвао све украјинске војнике да положе оружје.

"Позивамо украјинске војнике да положе оружје, јер су у заиста катастрофалној ситуацији. Губици међу официрима су огромни", рекао је Марочко за руски Први канал.

13.50 - САД грубо нарушиле уговор предавањем хеликоптера Ми-17В-5 Украјини

Генерални директор предузећа "Рособоронекспорт" Александар Михејев изјавио је да то што су Сједињене Америчке Државе Украјини предале хеликоптере Ми-17В-5 представља грубо нарушавање уговора, јер они не могу да се реекспортују.

"Поводом америчких испорука хеликоптера Ми-17В-5 из такозване 'авганистанске партије': то је директно и најгрубље нарушавање основа међународног права и одредби руско-америчких уговорних докумената", рекао је Михејев.

Он је подсјетио да ти хеликоптери не могу да се предају трећим земљама, што је потврђено званичном обавезом Пентагона – сертификатом коначног корисника. Документ је потписала Хилари Клинтон која је у то вријеме била државни секретар САД.

13.25 - Шредер и Ворниг напустили Росњефт

Бивши њемачки канцелар Герхард Шредер и банкар Матијас Ворниг саопштили су да више нису у могућности да обављају своје дужности у Савјету директора „Росњефта", саопштила је компанија.

"'Росњефт' разумије одлуку Шредера и Варнига и захваљује им за искрену подршку", додаје се у саопштењу компаније.

Јуче је у Бундестагу представљен нацрт резолуције, према којој се Герхарду Шредеру одузимају поједина овлашћења која има као бивши њемачки канцелар, а иницијатива је образложена његовим ангажманом у „Росњефту".

13.06 - Песков: Пажљиво пратимо америчке војне испоруке Украјини

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да евентуално испоручивање америчких противбродовских ракета „Харпун" Украјини не би било ништа ново и да руска војска пажљиво прати испоруке наоружања, те да предузима одговарајуће мјере у вези с тим.

"Знате да врло много наоружања иде у Украјину са Запада, знате одлично и наш однос према томе. Због тога овде нема ничег новог. Наша војска веома пажљиво прати све те испоруке и предузима превентивне мјере", рекао је Песков.

Агенција Ројтерс је, позивајући се на изворе, пренијела да амерички чиновници раде на испоручивању савремених противбродовских ракета Украјини.

Према наводима агенције, садашњи и бивши амерички чиновници су, говорећи о слању моћнијег оружја већег домета, саопштили да је за то неопходна дуготрајна обука, као и да би оно могло да доспје у руке руских војника.

Низ извора у Конгресу САД је саопштио да се, упркос томе, разматра испорука два типа противбродовских ракета Кијеву. Ријеч је о "Харпуну" и "Навал страјк мисајлу".

Мапа војне акције руских снага

Мапа војне акције руских снага

 

12.54 - Русија формирала специјални штаб за обнову република Донбаса

Влада Русије је формирала специјални штаб за обнову република Донбаса, изјавио је вицепремијер Русије Марат Хуснулин.

"План за обнављање постоји. Формирали смо специјални штаб који чине сви неопходни органи", рекао је Хусулин.

Вицепремијер је објаснио да се на територијама република налазе руски експерти који процењују обиме радова.

"Радови су у току. Саградићемо и обновити све путеве и зграде. Припремили смо низ мјера које ће нам омогућити да се економија што прије обнови и да се побољша финансијски систем", објаснио је Хуснулин.

12.40 - Гасум: Русија сутра обуставља испоруке гаса Финској

Доток руског гаса у сусједну Финску престаће у суботу ујутру, саопштио је данас фински државни велетрговац гасом Гасум.

"Гаспром експорт је у петак 20. маја поподне обавестио Гасум да ће испоруке природног гаса Финској према Гасумовом уговору о снабдјевању бити прекинуте у суботу 21. маја у 4:00 сата ујутро по средњоевропском времену", навео је Гасум у саопштењу, преноси Ројтерс.

Из те компаније су поручили да ће наставити да снабдевају финске купце гасом из других извора преко гасовод Балтик конектор.

12.38 - Медведев: Санкције уведене Русије биће на снази деценијама

Санкције које су уведене Русији биће на снази деценијама и то чак није ни повезано са специјалном операцијом у Украјини, изјавио је данас замјеник предсједника Савјета за безбједност Русије Дмитриј Медведев.

Медеведев је рекао да је очигледно да ће санкције бити на снази врло дуго, као што је било у прошлости, укључујући и период СССР-а, преноси РИА Новости.

Зато се, према његовим ријечима, треба ослонити само на сопствене снаге.

12.10 - Брисел исплатио 600 милиона евра помоћи Кијеву

ЕУ је исплатила 600 милиона евра Украјини као дио програма макрофинансијске помоћи, саопштио је украјински премијер Денис Шмихал.

"ЕУ је данас исплатила нову траншу од 600 милиона евра у оквиру ванредног Програма макрофинансијске помоћи Украјини", написао је Шмихал на "Твитеру".

Шмихал је истакао да је захвалан Европској комисији и њеном предсједнику Урсули фон дер Лајен.

"Заједно ћемо побиједити и обновити Украјину", навео је Шмихал.

11.31 - Шојгу: Предало се укупно 1.908 националиста из "Азовстаља"

Укупно 1.908 украјинских милитаната неонацистичког батаљона "Азов" предало се из блокиране жељезаре "Азовстаљ" у Маријупољу, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Он је на састанку Министарства одбране рекао да се блокада "Азовстаља" наставља, те да су из комплекса евакуисани цивили које су украјински националисти држали тамо, јавила је РИА "Новости".

"Спасено је 177 људи, укључујући 85 жена и 47 дјеце. Квалификована медицинска и психолошка њега пружена је свакоме. Националисти који су блокирани у жељезари почели су да се предају. До сада је оружје положило 1.908 људи", истакао је Шојгу.

 

10.50 - Мељников: Шолц не жели да шаље Украјини тешко наоружање

Чини нам се да њемачки канцелар Олаф Шолц не жели да шаље Украјини тешко наоружање, изјавио је амбасадор Украјине у Берлину Андреј Мељников.

"Украјина има само седам самоходних хаубица, док уопште нема противавионске самоходне системе ‘Гепард’ , као ни тенкове ‘Леопард 1’ и борбена пешадијска возила ‘Мардер’. На тему ‘Гепарда’ се сваки дан обраћамо Министартсву одбране Њемачке, а одговор је увек исти – још нема муниције", рекао је украјински амбасадор.

На питање да ли му се чини да Њемачка купује време, он је одговорио да се стиче утисак да се очекује прекид ватре.

10:05 - Украјина добила 530 милиона долара бесповратне помоћи од САД и Британије

Украјини је уплаћено око 530 милиона долара бесповратних средстава од САД-а и Велике Бритније из фонда који је основала Свјетска банка за донације влади у Кијеву након руске агресије, саопштило је украјинско Министарство финансија.

САД су донирале око 500 милиона долара, а Британија 24 милиона фунти (30 милиона долара), и новац је сада стигао у државни буџет, наводи се у саопштењу министарства, преноси Ројтерс.

"Ова средства ће бити усмјерена на обезбеђење хитне социјалне, хуманитарне и здравствене потрошње, као и на подршку интерно расељеним лицима", додало је министарство.

09.45 - Украјинска војска је у протекла 24 сата 53 пута гранатирала територију ДНР

Украјинска војска је у протекла 24 сата 53 пута гранатирала територију Доњецке Народне Републике, испаливши више од 300 пројектила, погинуо је један цивил, а седморо људи је рањено, саопштило је Представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

 

 






9:30 - Портпарол Пентагона указао на могућност слања америчких војника у Шведску и Финску

Портпарол Пентагона Џон Кирби коментарисао је могућност слања америчких војника у Шведску и Финску, изјавивиши да се наставља дијалог с тим земљама, спремним да уђу у НАТО, али да за сада није израђен коначни план.

Кирби је додао да Вашингтон одлучно подржава захтјеве обе државе за пријем у НАТО и да је спреман да помогне у заштити њихове безбједности током периода разматрања кандидатура.

8.45 - ЛНР:  Украјински националисти настоје минирати мост који спаја Лисичанск и Сјеверодоњецк

Народна милиција Луганске Народне Републике саопштила је да украјински националистички одреди покушавају да минирају мост који спаја Лисичанск и Сјеверодоњецк у ЛНР.

Према саопштењу Народне милиције ЛНР, у селу Сињецки у близини Лисичанска украјински националисти истјерују људе из кућа, како би у њима заузели ватрене позиције.

 

7.45 - Украјински гувернер: У руском гранатирању убијено 13 цивила

У руском гранатирању источног региона Луганск убијено је 13 цивила у претходна 24 сата, изјавио је данас регионални гувернер Серхиј Гајдај.

Он је навео да је 12 убијено у граду Сјевјеродоњецк, где су, како је рекао, сви руски напади били неуспјешни, пренио је Ројтерс.

Додаје се да су руске снаге покренуле напад у граду Лисичанск.

7.35- Блинкен: Русија користи храну као оружје у Украјини

Амерички државни секретар Ентони Блинкен оптужио је Русију да користи храну као оружје у Украјини.

-Није у питању снабдијевање храном само милиона Украјинаца, већ и милиона људи широм свијета који се ослањају на увоз из Украјине - рекао је Блинкен обраћајући се Савјету безбједности Уједињених нација, гдје је апеловао на Русију да престане да блокира украјинске луке, преноси Ројтерс.

-Изгледа да руска влада мисли да ће коришћење хране као оружја помоћи да се постигне оно што није постигла њена инвазија, а то је да сломи дух украјинског народа - рекао је Блинкен.

7.32  -Медведев: Санкције безвриједне кад је ријеч о енергентима и храни

Замјеник предсједника Савјета за безбједност Русије Дмитриј Медведев оцијенио је да Русија има све могућности да спријечи прехрамбене кризе.

-Још нико није убрао жетву преко ТВ-а и интернета. За то су потребне њиве и пољопривредна опрема, ђубриво и руке навикнуте да сију хљеб, а не да потписују глупе одлуке - написао је Медеведев на Телеграму.

Према његовим ријечима, Русија то зна да уради, има све могућности да обезбиједи да друге земље имају храну и да не буде прехрамбених криза.

-Само не треба ометати наш рад - додао је Медеведев, преноси РИА Новости.

Указао је да ће земље које увозе руску пшеницу и друге прехрамбене производе имати тешкоће без руских залиха.

Према оцјени Медеведева, још једном се потвдило да су све санкције безвриједне када је ријеч о виталним стварима - снабдијевању енергентима и храни.

7.25-Петоро странаца потпредсједника напустило Росњефт

Пет странаца потпредсjедника руске компаније “Росњефт” поднијело је оставке због санкција ЕУ које забрањују европским држављанима или Русима који живе у Унији да раде у тој фирми, навели су добро обавијештени извори за агенцију Ројтерс.

Петоро страних држављана, Дидије Казимиро, Ерик Лирон, Жељко Руње, Аврил Конрој и Отабек Каримови напустили су “Росњефт” због најновијег пакета санкција ЕУ који је ступио на снагу 15. маја, навели су извори.

Свих петоро ушли су у компанију 2012. или почетком 2013. године.

Компанија “Росњефт”  није желела да коментарише те информације.

7.15 - Бијела кућа жели да испоручи Украјини противбродске ракете

Бијела кућа ради на испоручи противбродних ракета украјинској војсци, како би им помогла да побиједе руску поморску блокаду, рекли су амерички званичници, додавши да би још моћније оружје, које може да потопи руске ратне бородове, могло да интензивира сукоб.

Украјина није крила да жели напредније америчко оружје, поред актуелног које добија.

На листи жеља Кијева су, на примјер, ракете које би могле да одгурају руску морнарицу од украјинских лука у Црном мору, што би тој земљи омогућило да поново извози житарице и остале пољопривредне производе.

0.30 - Зеленски: Руске снаге су потпуно уништиле регион Донбаса

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да су руске снаге потпуно уништиле источни регион Донбаса и оптужио Москву да спроводи бесмислена бомбардовања у тренутку када је интензивирала офанзиву.

-У Донбасу окупатори покушавају да изврше још већи притисак. Тамо је пакао и то није претјеривање - рекао је он у ноћном видео обраћању, пренио је Ројтерс.

0.40 - Лајен: Како имовином руских олигарха обновити Украјину

Европска унија истражује како да искористи замрзнуту имовину руских олигарха за финансирање обнове Украјине након рата, изјавила је предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

-Наши адвокати интензивно раде на проналажењу могућих начина коришћења замрзнуте имовине руских олигарха за обнову Украјине. Мислим да би и Русија требало да да свој допринос - рекла је предсједница ЕК за немачку телевизију ЗДФ, пренио је Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана