Странка Зелених представила своју кандидаткињу за канцелара Њемачке

Срна
Странка Зелених представила своју кандидаткињу за канцелара Њемачке

БЕРЛИН - Странка њемачких Зелених одредила је Аналену Бербок (40) за своју кандидаткињу за канцеларку.

Ко је ова амбициозна политичарка и за шта се залаже? И да ли има шансе да послије избора у септембру наслиједи Ангелу Меркел?

Мало ко у Њемачкој знао је за Аналену Бербок када се на партијском конгресу Зелених прије три године попела на бину у црној кожној јакни. Услиједио је то ватрени, борбени говор. “Данас не бирамо жену која ће ићи уз Роберта, него нову савезну предсједницу странке”, рекла је под овацијама.

Мислила је на познатијег копредсједника странке Роберта Хабека. Брзо је изашла из његове сјенке и постала препознатљива.

У понедјељак (19. април) је врх странке преломио да управо Бербок, а не Хабек, буде кандидаткиња за канцеларку на парламентарним изборима у септембру. Ту одлуку у јуну треба да потврде партијски делегати.

Како стоје анкете, врло је могуће да ће Аналена Бербок бити идућа канцеларка. “Дубоко сам убијеђена, да овој земљи треба нови почетак”, рекла је она.

Западна биографија
Посљедњих година се доказала као посланица стручна за питања климатских промјена, верзирана у спољној политици и храбра у наступима против популизма и ксенофобије. Када су Зелени 2019. опет гласали за водећи дуо, Бербок је добила невјероватних 97 одсто гласова делегата. Роберт Хабек, мушкарац који иде уз њу, добио је 90 одсто.

Њих двоје су били екстремно успјешан тандем на челу Зелених. Анкете тој странци тренутно предвиђају и преко двадесет одсто гласова. Њихове теме, попут борбе против климатских промјена, занимају младе гласаче и постале су мејнстрим.

Ипак, како Зелени имају реалне шансе да предводе идућу владајућу коалицију, кандидат је могао бити само један. Биће то “мали ујед за срце” оног од њих двоје ко не буде кандидат, признала је Бербок у интервјуу за Шпигел који је дала заједно с Хабеком. “Када имате амбицију, наравно да хоћете да покажете: ја то могу”, рекла је.

Аналени Бербок амбиција никада није мањкало. Рођена је 1980. у Патензену код Хановера. Озбиљно се бавила спортом, на њемачком првенству у скакању на трамполини била је трећепласирана. Са 16 година је отишла у САД, гдје је провела годину дана. Студирала је право у Хановеру и на реномираној Лондонској школи за економију и политичке науке.

Њена типична западна биографија поставља питање како може да се снађе међу бирачима на истоку земље, гдје Зелени традиционално лоше стоје. Али и ту има добре карте - с мужем и двоје дјеце живи у Потсдаму, надомак Берлина, а то је покрајина Бранденбург, некада дио ДДР.

Коалиција са Демохришћанима?
У самој странци и међу симпатизерима Зелених постала је омиљенија од Хабека. Он је пак као потенцијални канцелар био прихватљивији бирачима који нису наклоњени еколошкој странци.

Но ни Бербок нема страха од додира с конзервативним политичарима. Откако овај двојац води Зелене, гласна су нагађања да би идућа владајућа коалиција управо могла да окупи Демохришћане и Зелене.

Бербок би ипак имала строге услове. Тражи да се сагоријевање угља у Њемачкој оконча до 2038. године. Хоће да се свуда ограничи брзина на ауто-путевима на 130 километара на час. Противи се већим издацима за војску, које од Њемачке траже Сједињене Државе, али и домаћи конзервативци.

Било би, дакле, довољно разлога за жустре дуеле са Демохришћанима. Али, у очи пада да Зелени у изборни програм први пут нису уписали да теже коалицији са Социјалдемократама. Због слабљења те странке, таква коалиција вхероватно не би ни била могућа - осим ако се не придодају или Либерали или Љевица. У таквој теоретској коалицији три странке би Зелени вјероватно били најјачи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана