Старовојт: Током украјинског гранатирања погинуо грађевински радник

ГС/Агенције
Старовојт: Током украјинског гранатирања погинуо грађевински радник

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини ушаоје у 458. дан. Украјина је спремна да покрене дуго очекивану контраофанзиву против руских снага, каже један од највиших безбједносних званичника у земљи Алексиј Данилов. Русија и Бјелорусија, у условима хибридног рата који је покренуо Вашингтон, имају право да осигурају своју безбједност, укључујући и војно-нуклеарну сферу, саопштила је руска Амбасада у САД.

Старовојт: Погинуо грађевински радник током украјинског гранатирања

Један грађевински радник погинуо је у близини руског села Плехово, неколико километара од границе са Украјином, након гранатирања са украјинске стране, саопштио је гувернер Курске области Роман Старовојт.

-Недалеко од Плехова изводе се радови на утврђивању одбрамбених линија за државну границу -написао је Старовојт на "Телеграму".

Комерсант: Двије беспилотне летјелице напале руски гасовод Дружба

Два дрона напала су руски гасовод Дружба у Тверској области у близини села Ерокино, а у нападу нема повријеђених.

Оперативне службе су на лицу мјеста и ситуација је под контролом, изјавио је гувернер те области Игор Руден, наводи се на сајту регионалне владе, преноси Комерсант.

Према каналу База Телеграм, дронови су напали станицу која опслужује нафтовод Дружба. Прва беспилотна летјелица ударила је у зграду нафтне станице у 3.15 сати и експлодирала, оштетивши кров и зид објекта.                               

Други дрон је ударио пола сата касније, пао и такође експлодирао, а пожар су угасили сами радници.

Раније данас, у нападу две беспилотне летјелице оштећена је и управна зграда нафтовода у Псковској области. Инцидент се догодио на пумпној станици Трансњефта, а повређениһ такође није било.

Зеленски декретом увео санкције против 220 руских и бјелоруских компанија

Украјински председник Володимир Зеленски издао је данас декрет којим је увео санкције против 51 особе и 220 правних лица повезаних са руским и бјелоруским транспортом, комуникацијама и индустријским зонама, објављено је на сајту предсједника Украјине.

 

Компаније које се налазе на новој листи санкција укључују мобилног оператера МТС, подружнице Руских железница, Државни истраживачки институт за хемијске производе и Аутомобилски комбинат Минск, преноси ТАСС.

Лавров: Украјина је терористичка држава

Украјина је терористичка држава, они сами себе представљају као такве, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров коментаришући пријетње Кијева на рачун руског предсједника Владимира Путина.

Он је у емисији "Москва.Кремљ.Путин", чији је дио на свом Телеграму објавио новинар Павел Зарубин, рекао да САД и Велика Британија у свјетлу изјава да је Путин мета за одстрел почињу да се питају колико је кијевски режим адекватан.

- Нимало не сумњам да они који повлаче конце у Вашингтону и Лондону почињу да се питају колико су ти људи адекватни. Надам се да ће услиједити санкције тим тзв. руководиоцима. Све те изјаве, да треба убијати Русе широм свијета (савјетник шефа канцеларије предсједника Украјине и секретар СНБО Алексеј Данилов), а сада и личне пријетње према руководиоцима суверене државе Русије – то су озбиљне ствари - рекао је Лавров и додао да и Запад мора да одговара због тих ријечи.

Ведерников: Дронови изазвали експлозију код управне зграде нафтовода

Напад двије беспилотне летјелице изазвао је експлозију у руској области Псков у близини границе са Бјелорусијом, у којој је оштећена управна зграда нафтовода, саопштио је данас локални гувернер Михаил Ведерников.

Ведерников није оптужио Украјину за овај догађај, али је Москва раније окривила Кијев за сличне инциденте, од којих је у некима нанесена штета људима и имовини стотинама километара од границе Русије са Украјином.

-Зграда је привремено оштећена као резултат напада двије беспилотне летјелице - написао је Ведерников на "Телеграму".

Он је додао да нема повријеђених и да на лицу мјеста ради оперативна група која ће донијети коначне закључке.

Инцидент се догодио у близини села Литвиново, мање од десет километара од границе Русије са Бјелорусијом.

Из Украјине за сада нема коментара.

Експллозија оштетила административну зграду нафтовода

У експлозији у руској области Псков у близини границе са Бјелорусијом оштећена је административна зграда нафтовода, саопштио је данас локални гувернер Михаил Ведерников на "Телеграму".

Он је рекао да нема повријеђених и да су на лицу мјеста оперативне службе.

Кијев тражи од Њемачке крстареће ракете "таурус" домета 500 километара

Украјина је затражила од њемачке владе испоруку крстарећих ракета "таурус" домета 500 километара, јавила је новинска агенција ДПА позивајуцћи се на неименованог представника немачког министарства одбране.

Нису познати детаљи о томе колико је пројектила Кијев затражио.

Предсједник Украјине Володимир Зеленски разговарао је о испоруци ракета "таурус" са њемачким канцеларом Олафом Шолцом током посјете Берлину 14. маја захтијевајући хитне испоруке, пренијели су њемачки медији.

Прије десетак година Бундесвер је набавио око 600 пројектила "таурус", од којих је око 150 тренутно спремно за употребу.

Данилов: Украјина спремна за контраофанзиву

Украјина је спремна да покрене своју дуго очекивану контраофанзиву против руских снага, рекао је за BBC један од највиших безбjедносних званичника у земљи.

Алексиј Данилов, секретар Савета за националну безбједност и одбрану Украјине није желио да потврди датум, али је рекао да би напад ради преузимања територије од окупационих снага председника Владимира Путина могао да почне "сутра, прекосутра или за недјељу дана", преноси BBC.

Он је упозорио да украјинска влада "нема право на грешку" у вези са одлуком јер је ово "историјска прилика" коју не смемо да изгубимо".

Као секретар Савjета за националну безбjедност и одбрану Украјине, Данилов је члан ратног кабинета председника Владимира Зеленског.

Његов рijедак интервју за BBC прекинула је телефонска порука предсједника Зеленског у којој га је позвао на састанак како би разговарали о контраофанзиви.

Током интервјуа, он је такође потврдио да се Вагнерове плаћеничке снаге повлаче из града Бахмута, мјеста најкрвавије ратне битке до сада, али да би се прегруписале на још три локације и, како је рекао "не значи да ће престати да се боре са украјинским снагама".

Амбасада Русије у САД: Москва и Минск имају право на безбједност

Русија и Бјелорусија, у условима хибридног рата који је покренуо Вашингтон, имају право да осигурају своју безбједност, укључујући и војно-нуклеарну сферу, саопштила је руска Амбасада у САД.

Амерички предсједник Џозеф Бајден рекао је новинарима јуче да је имао "изузетно негативну" реакцију на извјештаје да је Русија одлучила да распореди тактичко нуклеарно оружје у Бјелорусији, преноси "Спутњик".

-Примјећујемо све чешће коментаре посљедњих дана из Бијеле куће и Стејт департмента у вези са војно-нуклеарном сарадњом Русије и Бјелорусије. Они су нас још једном оптужили за неодговорно и провокативно понашање - наводи се у саопштењу руске Амбасаде.

У тексту се додаје да је "суверено право Русије и Бјелорусије да осигурају своју безбједност средствима која сматрамо неопходним усред хибридног рата великих размјера који је Вашингтон покренуо против нас".

Амбасада је истакла да су недавне мјере у вези са нуклеарним оружјем у потпуности у складу са међународним правним обавезама Русије.

-Прије него што окриви друге, Вашингтон би могао да погледа себе. САД деценијама одржавају велики арсенал свог нуклеарног оружја у Европи. Заједно са својим савезницима из НАТО-а учествују у аранжманима о дијељењу нуклеарног оружја и врше обуку према сценарију употребе нуклеарног оружја против наше земаље - саопштила је руска Амбасада.

Бајден негативно реаговао због распоређивања нуклеарног наоружања у Беолорусији

Предсједник САД Џо Бајден изјавио је да је имао "изузетно негативну" реакцију због извјештаја да је Русија напредовала са планом за распоређивање тактичког нуклеарног наоружања у Бјелорусији.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу најавио је у четвртак договор са Бјелорусијом, што је нешто касније потврдио и предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко, рекавши да је нуклеарно тактичко оружје већ кренуло према Бјелорусији, подсећа се у извештају Ројтерса.

Почетком године, Москва и Минск су се договорили да у Бјелорусији распореде тактичко нуклеарно оружје.

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је да ће изградња складишта за поменуту врсту оружја на територији Бјелорусије бити завршена 1. јула, пренио је раније Спутњик.

Руски лидер је такође казао да Русија неће прекршити међународне обавезе и да ће урадити исто што Америка чини већ деценијама, размештајући своје тактичко нуклеарно оружје у Европи.

Залужни наговјештава почетак контраофанзиве?

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни објавио је видео снимак који наговјештава почетак контраофанзиве против руских снага, преноси Униан.

Агенција наводи да је видео објављен на Телеграм каналу Залужног и да се на њему виде украјински војници како се спремају за битку, а на крају снимка је позив за придруживање Оружаним снагама Украјине.

-Вријеме је да вратимо оно што је наше - написао је Залужни уз снимак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана