Шпанија: Почело суђење због несреће у којој је погинуло 80 путника

Срна
Шпанија: Почело суђење због несреће у којој је погинуло 80 путника

МАДРИД - У Шпанији је данас почело суђење машиновођи и бившем директору за безбједност у жељезничкој компанији “АДИФ” због искакања вагона воза из шина 2013. године када је погинуло 80 путника.

Тужилаштво тражи затворску казну у трајању од четири године за обојицу оптужених.

Вагони воза искочили су из шина и ударили у бетонски зид недалеко од града Сантијага де Компостеле 24. јула 2013. године.

Резултати истраге показали су да се воз кретао брзином од 179 километара на час на дијелу пруге гдје је ограничење 80 километара на час. Истрагом је, такође, утврђено да је машиновођа одговорио на телефонски позив кондуктера неколико тренутака прије несреће.

Адвокат машиновође Мануел Пријето рекао је раније да су недостатак знакова и неадекватне безбједносне регулативе, а не телефонски позив, одговорне за несрећу.

“АДИФ” је неколико дана након несреће потврдио да је програм аутоматског кочења постављен на већем дијелу пруге од Мадрида до Сантијаго де Компостеле али да није покривен дио од пет километара јужно од мјеста гдје се несрећа десила, чиме се повећава одговорност машиновође.

Суђење ће трајати неколико мјесеци и биће саслушано 669 свједока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана