Шојгу: Повећана производња прецизног и конвенционалног оружја

ГС/Агенције
Шојгу: Повећана производња прецизног и конвенционалног оружја

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 401. дан. У Русији данас почиње регрутација за служење војног рока у Оружаним снагама Руске Федерацие, планирано је укупно позивање 147.000 Руса који нису у резервном саставу. Начелник Генералштаба војске САД Марк Мили оценио је да је мало вјероватно да ће Украјина ове године протјерати све руске снаге са своје територије.

Зеленски разговарао са Макроном о одбрамбеној сарадњи

Украјински предсједник Владимир Зеленски саопштио је да је данас сат времена разговарао са француским колегом Емануелом Макроном о развоју сукоба са Русијом и одбрамбеној сарадњи са Паризом.

"Разговарали смо о одбрамбеној интеракцији између Украјине и Француске. Детаљно сам изложио ситуацију на фронту. Задржали смо се на даљим корацима за имплементацију формуле мира. Координисали смо акције за предстојеће међународне догађаје", саопштио је Зеленски на "Телеграму", преноси "Спутњик".

Зеленски је представио свој мировни план у десет тачака у новембру 2022. Кијев, између осталог, жели да Москва призна своје територијалне претензије на Крим, Доњецку и Луганску Народну Републику, да гарантује енергетску безбједност и размијени све заробљено војно особље.
Русија је више пута саопштила да је за мировне преговоре све док Украјина узима у обзир ситуацију на терену, али је Зеленски одбацио опцију прекида ватре

 

Шојгу: Повећана производња прецизног и конвенционалног оружја

Производња конвенционалног и високопрецизног наоружања за руске трупе, које учествују у специјалној војној операцији у Украјини, вишеструко је повећана, изјавио је данас руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Раније током дана Шојгу је одржао састанак о питањима снабдијевања трупа муницијом и саслушао извјештаје о тренутној ситуацији, наводи Министарство одбране, преноси "Спутњик".

-Захваљујући проширеним производним капацитетима и повећању продуктивности рада, вишеструко је увећан број производа за подршку трупама. То су и конвенционални и високопрецизни типови наоружања. Све ово омогућава да се испуне циљеви које је поставио врховни командант, у складу са планом за провођење специјалне војне операције -рекао је Шојгу.

Министар је напоменуо и да су "утврђене количине снабдијевања најтраженијом муницијом" и да се "предузимају неопходне мјере за њихово повећање".

Митрополит Павел: Сумњиче ме за сарадњу са Русијом

Старјешина Кијевско-печерске лавре митрополит Павел изјавио је да му је уручен документ у којем га украјинске власти сумњиче за распиривање међувјерске мржње и сарадњу с Русијом.

-Данас у 7.30 су ми уручили документ у којем је наведено за шта ме сумњиче...Сада ће бити извршен претрес - рекао је митрополит.

Митрополит је додао да га сумњиче и да је проклињао украјинског предсједника Владимира Зеленског, те појаснио да је ријеч о цитираним дијеловима Јеванђеља, преносе руски медији.

Према ријечима очевидаца, украјинска безбједносна служба СБУ почела је претрес.

Нова рунда сукоба око Кијевско-печерске лавре почела је обавјештењем о раскиду уговора о закупу на неодређено вријеме које је Министарство културе Украјине послало Украјинској православној цркви.

Монасима су наредили да напусте манастир 29. марта.

Александар Ткаченко из украјинског Министарства културе предложио им је да остану, али под условом да пређу у расколничку Православну цркву Украјине.

Зеленски: Руско оружје у Бјелорусији указује на неуспјех састанка Путина и Сија

Предсједник Украјине Володимир Зеленски сматра да намјера Русије да распореди нуклеарно оружје у Бјелорусији указује на неуспјешан састанак предсједника Русије и Кине Владимира Путина и Си Ђинпинга.

Зеленски је рекао да је циљ те одлуке да покаже неку врсту кредибилитета, који је Русија, како је оцијенио,“ под вођством предсједника Владимира Путина потпуно изгубила“, преноси Униан.

Предсједник Украјине је оцијенио да је Путину било потребно да покаже неку "побједу", али да то није могао да уради на бојном пољу.

Додао је да је „сада потпуно јасно како ће се завршити рат који је започела Русија“.

-Проблем је у томе што он (Путин) не жали наш народ и убија га. Али он не броји своје људе. Али то је већ ствар Руске Федерације - рекао је Зеленски.

Додао је да „најава Москве о размијештању руског нуклеарног оружја у Бјелорусији указује и на потпуни губитак кредибилитета бјелоруског предсједника Александра Лукашенка“.

-Мислим да он више не одлучује о томе какво ће оружје бити на његовој територији - рекао је Зеленски.

САД спремају нови пакет војне помоћи за Украјину

САД припремају нови пакет војне помоћи за Украјину, вриједан 2,6 милијарди долара, који ће укључивати радаре, противтенковске ракете и камионе за гориво и он ће бити објављен у понедјељак, преноси Ројтерс изаве три америчка званичника.

Очекује се да се у пакету нађе и више врста муниције, укључујући и ону за тенкове, а тачан списак војне опреме биће познат до краја викенда,саопштили су у петак званичници који су жељели да остану анонимни.

Пакет ће укључивати и прецизну ваздушну муницију, понтонске мостове и возила за спасавање оштећеног тешког наоружања попут тенкова, али и додатне ракете за ПВО систем НАСМАС, који је Кијев раније добио од Вашингтона.

Око 2,1 милијарде долара помоћи долази из посебног Фонда за помоћ Украјини, који администрацији предсједника Џозефа Бајдена омогућава да наоружање купује директно од произвођача, умјесто да шаље оно које се налази у америчким складиштима, наводи Ројтерс.

Преосталих 500 милиона долара помоћи састоји се углавном од муниције, која ће највјероватније бити узета из америчких залиха.

САД су од почетка сукоба у Украјини послале војну помоћ Кијеву у вредности од преко 30 милијарди долара, наводи Ројтерс.

Мили:  Побjеда Украјине мало вjероватна ове године

Начелник Генералштаба војске САД Марк Мили оценио је да је мало вјероватно да ће Украјина ове године протјерати све руске снаге са своје територије.

-Мислим да то неће бити урађено у блиској будућности ове године - рекао је Мили у интервјуу за Дефенсе Оне.

Подсјећајући да је председник Украјине Володимир Зеленски много пута изјављивао да је циљ Украјине да избаци све руске снаге из Украјине, Мили је истакао да је то "веома, веома тежак војни задатак".

-Не кажем да се то не може учинити. Само кажем да је то веома тежак задатак. Али то је њихов циљ. Они на то свакако имају право, то је њихова држава -рекао је начелник америчког генераштаба.

Русија почиње регрутацију за служење војног рока у Оружаним снагама

У Русији данас  почиње регрутација за служење војног рока у Оружаним снагама Руске Федерацие, планирано је укупно позивање 147.000 Руса који нису у резервном саставу.

Кампања за прољећну регрутацију трајаће до 15. јула, а како је раније рекао представник Генералштаба Оружаних снага Русије контраадмирал Владимир Цимљански, ниједан војни војник неће бити упућен у зону сукоба у Украјини.

Он је објаснио да је број војника по уговору и мобилисаних сасвим довољан за рјешавање постављених ратних циљева, преносе РИА новости.

Највећи број војних обвезника у актуелној пролећној кампањи традиционално ће бити упућен на службу у Копнену војску и Ратну морнарицу.

Истовремено, трећина регрута биће упућена у формације и јединице за обуку до пет месеци ради савладавања савремене војне опреме и добијања војно-регистрационе специјалности.

Након завршене обуке, војни обвезници ће кренути у трупе за руковање наоружањем и опремом у складу са стеченим вештинама.

УПЦ: Затишје у Кијевско-Печерској лаври, провокатори напустили њену територију

Украјинска православна црква (УПЦ) Московске патријаршије саопштила је да је у Кијевско-печерској лаври мирно и да су "провокатори су напустили њену територију".

УПЦ је навела да је покренут кривични поступак против "организатора провокација".

Неколико мушкараца покушало је у петак да испровоцира вјернике Кијево-печерске лавре на сукоб, а црква је позвала вјернике да не реагују на провокације.

Један од провокатора је развио транспарент са натписом који позива да се Руси истјерају из манастира, док је неколико њих  узвикивало националистичке пароле.

Збивања у лаври УПЦ је директно преносила на свом Јутјуб каналу више од 10 сати, преноси агенција РИА новости.

Нова рунда сукоба око Кијево-печерске лавре почела је објавештењем  Министарства културе Украјине о једностраном раскиду уговора о закупу манастира, тако да су монаси морали да напусте лавру 29. марта.

Како је појаснио министар културе Александар Ткаченко, монаси могу да остану у Лаври под условом да пређу у Православну цркву Украјине (ПЦУ) која не признаје јурисдикцију Московске патријаршије.

Комисија Министарства културе је требало да почне преузимење објеката лавре у четвртак, али вјерници не пропуштају њене представнике.

УПЦ је саопштила да комисија нема овлашћења да почне да ради док Привредни суд у Кијеву не одлучи о жалби поднијетој због "незаконитог раскида уговора о закупу".

ММФ одобрио Украјини кредит од 15,6 милијарди долара

Извршни одбор Међународног монетарног фонда (ММФ) одобрио је четворогодишњи кредит за Украјину од 15,6 милијарди долара као дио међународног пакета подршке вриједног укупно 115 милијарди долара.

Одлука ће омогућити тренутну исплату око 2,7 милијарди долара Кијеву, наведено је у саопштењу ММФ-а, преноси Ројтерс.

Овај кредит је први велики програм финансирања који је одобрио ММФ за неку земљу захваћену ратом великих размјера.

Финансијски пакет од 115 милијарди долара укључује зајам ММФ-а, 80 милијарди долара помоћи и зајмова других земаља и отпис дуга до 20 милијарди долара.

Украјина у наредне двие године мора да испуни одређене услове, укључујући кораке за повећање пореских прихода, одржавање стабилности курса, очување независности централне банке и јачање напора у борби против корупције.

У другој фази биће потребне дубље реформе за унапређење стабилности и рану послијератну обнову, враћање у оквире предратне фискалне и монетарне политике, јачање конкурентности и реформе у енергетском сектору, навео је ММФ.

Украјински предсједник Володимир Зеленски поздравио је нови кредит ММФ-а.

-То је важна помоћ у нашој борби против агресије Русије - написао је Зеленски на Твитеру.

Америчка секретарка за финансије Џенет Јелен оцијенила је да ће пакет помоћи да се обезбиједи економска и финансијска стабилност Украјине и да буду постављени темељи за дугорочну реконструкцију.

Москва од данас на челу Савјета безбједности

Русија од данас преузима једномјесечно предсједавање Савјетом безбједности УН.

Стални представник Русије у УН Василиј Небензја рекао је да Русија преузима предсједавање упркос бројним покушајима да се омете рад руске мисије у свјетској организацији.

Небензја указује да је Русија насљедник СССР-а, чиме је преузела не само права, већ и обавезе.

Он је напоменуо да је статус Руске Федерације као насљедника СССР-а званично признала међународна заједница и да искључење Москве из Савјета безбједности УН није могуће без измјена Повеље УН.

Стални представник Русије у УН је најавио да се очекује да ће руски министар спољних послова Сергеј Лавров 24. априла доћи у Њујорк ради дискусије на тему ефикасности мултилатеризма у одбрани принципа Повеље УН.                       

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана