Смјена Кривокапића или пријевремени избори - излаз из кризе

Танјуг
Смјена Кривокапића или пријевремени избори - излаз из кризе

ПОДГОРИЦА - Политичка криза у Црној Гори може се ријешити смјеном Здравка Кривокапића и формирањем нове владе, или пријевременим парламентарним изборима, каже Владимир Павићевић из подгоричког Друштва за истраживање политике и политичке теорије.

Он сматра да је већина грађана Црне Горе за прву опцију јер се, како каже, Кривокапић показао као неуспјешни премијер који није дорастао да води ''''прву постђукановићевску владу''''.

Павићевић сматра да је смјена Кривокапића најбољи модел да се изађе из, како каже, озбиљне кризе црногорске владе и парламента настале након што је Скупштина Црне Горе усвојила Резолуцију о Сребреници, а посланици Демократског фронта напустили ту институцију.

''''Устав даје могућност председнику државе да да мандат за састав нове владе личности коју у договору изаберу представници три побједничка савеза са избора 30. августа. То је у овим околностима најбољи модел'''', каже Павићевић за Тањуг.

Он сматра да притисак јавности и грађана који су прошле године гласали за развлашћивање ДПС треба да доведе до тога да се Кривокапић ''''политички сабере'''' и повуче како би била формирана влада која ће, како каже, коначно да крене у реформе.

Друга опција је да се иде на превремене парламентарне изборе, а најмањи интерес за то, како каже, има ДПС Мила укановића чији су посланици, указује Павићевић, прошле седмице имали прилику да сруше Кривокапићеву владу, али су гласали за њен опстанак.

''''То говори да ДПС планира или покушава да се на власт врати преко Кривокапића и његовог дјеловања, као и да ДПС-у није интерес да се иде на пријевремене изборе, што су показали и резултати локалних избори у Никшићу и Херцег-Новом'''', наводи Павићевић.

Према његовим ријечима, кључну улогу у рјешавању политичке кризе у Црној Гори требало да одигра управо Кривокапић и да сам поднесе приједлог да се у парламенту провјери повјерење његовој влади.

''''Питање је да ли се може очекивати да ће Кривокапић да направи такав рационалан потез. Чврсто се везао за фотељу и не жели да је се одрекне, јер му је ово очигледно први и посљедњи премијерски мандат. Његов ауторитет је потпуно пао и он то зна и на све начине чува фотељу'''', наводи Павићевић.

Могуће је, додаје, да Кривокапић и у овој ситуацији очекује подршку са разноразних страна, али те подршке, истиче Павићевић, више нема и подсјећа да је, између осталих, лидер Демоса Миодраг Лекић, који је у коалицији с Бечићевим Демократама, јавно рекао да Кривокапић више нема његову подршку.

''''Кривокапић губи подршку грађана који су прошле године гласали за развлашћивање ДПС, а с друге стране, појављује се могућност да добија подршку управо од ДПС'''', Павићевић.

Сматра да, ако Кривокапић буде разријешен, представници три побједничке листе са прошлогодишњих избора (За будућност Црне Горе, Мир је наша нација и Црно на бијело) треба ''''ефикасно и на миру'''' да се договоре ко је личност која ће моћи да изнесе реформе које су грађани очекивали од владе Кривокапића.

''''То мора да буде личност изузетног формата која ће одговорно искористити историјски моменат црногорске политике и коначно развлашћеног ДПС'''', каже он.

На питање да ли Кривокапић може да рачуна на подршку СПЦ и каква је њена улога у политичком животу Црне Горе, Павићевић наводи да је Црква, када је на њу ''''ударио'''' ДПС спорним Законом о слободи вјероисповијести, имала право да уђе у политичко поље, али да након ревизије тог закона за Цркву не смије да буде мјеста у политици.

''''Црквени великодостојници се тога придржавају, али Кривокапић руши уставно начело да су вјерске заједнице одвојене од државе тиме што одлази у Патријаршију да држи предавање црквеним великодостојницима кога да треба да изаберу и поставе на одређено мјесто'''', истиче Павићевић.

Додаје да уплитањем у унутрашње устројство Цркве, Кривокапић нарушава углед државе, али и ауторитет оних који наступају у име цркве.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана