Сирене и експлозије код Јерусалима, засиједаће Савјет безбједности УН

Танјуг
Сирене и експлозије код Јерусалима, засиједаће Савјет безбједности УН

ЈЕРУСАЛИМ - У израелским заједницама западно од Јерусалима, данас су се огласиле сирене за ракетни напад, а чуле су се и експлозије, што је, према ријечима свједока, упозорење на могуће нове палестинске ракетне нападе трећег дана палестинско-израелског сукоба у Појасу Газе, преноси Ројтерс.

Израелска војска је потврдила да је од петка поподне до синоћ на Израел испаљено више од 160 ракета из појаса Газе, пренио је раније Тајмс оф Израел.

Војска је навела да је израелски ракетни одбрамбени систем Гвоздена купола показао 95 одсто успјешности у пресретању пројектила, које су према израелским градовима испалиле екстремистичке групе из појаса Газе.

Портпарол израелске војске Ран Кочав рекао је на брифингу за новинаре да око 30 ракета које су испаљене није прешло у Израел, већ је пало унутар појаса Газе.

Прес служба израелске војске саопштила је да су офанзивне акције на циљеве повезане са групом Исламски џихад у Појасу Газе покренуте у оквиру операције кодног назива "Праскозорје".

Према процјенама израелске војске, у првој серији ваздушних удара "ликвидирано је 15-ак екстремиста".

Током друге фазе специјалне операције израелске војске, погођено је шест војних циљева Исламског џихада, међу којима и неке батерије ракетних бацача распоређене у Појасу Газе.

Савјет безбједности УН сутра би требало да се састане на ванредној сједници поводом ескалације сукоба у Појасу Газе, сазнаје ТАСС од извора у том тијелу.

-Савјет безбједности УН сутра ће се окупити да разговара о тренутној ситуацији у Појасу Газе - рекао је неименовани извор и навео да је иницијатива да се ситуацију у Појасу Газе стави на дневни ред ванредног засиједања дошла од Уједињених Арапских Емирата (УАЕ), Кине, Француске, Ирске и Норвешке.

Потврђена погибија вође Бригаде Ал-Кудс

Палестински исламски џихад (ПИЏ) потврдио је данас да је у израелском ваздушном нападу на појас Газе погинуо један високо рангираних командант те организације.

-Бригаде Ал-Кудс (Јерусалимске бригаде) жале за вођом Халедом Мансуром, чланом нашег савјета безбједности и командантом јужног региона (појаса Газе). Он је јуче убијен у израелском ваздушном удару - наводи се у саопштењу ове палестинске групе, преноси Ројтерс.

Бригаде Ал Кудс су наоружано крило Палестинског исламског џихада, који је јуче одбацио приједлог Египта о успостављању привременог прекида ватре са Израелом, јавила је раније телевизија Ал-Мајаден повезана са Хезболахом.

-Сада је вријеме да се одговори на злочине окупације - изјавио је извор из Палестинског Исламског џихада за Ал-Мајадену.

Број погинулих у израелским нападима на Појас Газе се попео на 24, док је повријеђено 203 људи, објавио је синоћ канал Скај њуз Арабија позивајући се на министарство здравља из Газе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана