„Семафор“ коалиција договорила подјелу мјеста у њемачкој влади, али и легализацију канабиса и бесплатна средства за контрацепцију

Танјуг
„Семафор“ коалиција договорила подјелу мјеста у њемачкој влади, али и легализацију канабиса и бесплатна средства за контрацепцију

БЕРЛИН - Нова „семафор“ коалиција у Немачкој, која ће формирати владу, договорила је расподјелу министарских фотеља, према којој ће шеф СПД-а Олаф Шолц бити канцелар, лидерка Зелених Ананела Бербок шефица дипломатије, а лидер ФПД Кристијан Линднер биће министар финансија.

Иначе договорено је да нова влада има два потпредседника, а то ће бити Линднер и други шеф Зелених Роберт Хабек.

Да би могла влада добити два потпредсхедника било је неопходно применити правни трик. Наиме Хабек ће бити потпредсхедник према Основном закону, а Лиднер по пословнику Владе.

СПД у новој влади имаће, према дневнику „Билд“ шест министара, а Зелени пет, и ФДП четири.

Када је реч о Зеленима Штефи Лемке добиће ресор пољопривреде, Антон Хофрајтер екологију, Катрин Геринг-Екард породицу, Роберт Хабек биће надлежан за привреду и климатске промхене, а Бербок Министарство спољних послова.

Из редова СПД-а министарство грађевинарства могла би водили Свења Шулце, актуелна министарка екологије, Сабине Дитмар преузела би здравство, Клара Гајвиц била би надлежна за економску сарадњу и развој, Хубертус Хајл би могао би остати министар рада, Симтје Мелер добила би ресор одбране, а Кристине Ламбрехт прешла би са мјеста министарке правде на функцију министарке унутрашњих послова.

У владу, као министар при канцелару, улази и Волфганг Шмит дугогодишњи блиски сарадник Шолца.

Што се ФДП тиче Лиднер је договорио преузимање Министарства финансија, Фолкер Висинг, генерални секретар ФДП преузима ресор саобраћаја и дигитализације, Маарко Бушман преузеће правосуђе, а Бетина Штарк-Вацингер образовање.

Нова „семафор коалиција“ у Немачкој договорила је и више ствари које до сада нису биле познате јавности, па је поред легализације канабиса, договорено и да здравствено осигурање преузме трошкове средстава за контрацепцију.

Према писању дневника „Билд“, коалиција СПД, Зелени, ФДП, намјерава да легализује пушење „траве“.

На 87. страни коалиционог споразума стоји да ће будућа влада увести контролисану продају канабиса одраслима у за то лиценцираним радњама.

Послије четири године биће анализиране посљедице легализације канабиса по друштво.

О другој намјери се до сада ништа није чуло, а то је да „семафор коалиција“ жели да здравствено осигурање преузме трошкове средстава за контрацепцију.

То би значило бесплатне антибеби пилуле ио кондоме за грађане.

У коалиционом споразуму стоји да здравстено осигурање треба да буде у могућности да контрацептивна средства уврсти у законски прописане услуге.

За лица која имају ниска примања, чија висина није дефинисана, трошкови за контрацепцију треба да буду рефундирани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана