Шеф украјинских обавјештајаца: У Маријупољу био Путинов двојник, један дио тијела све открива

ГС
Foto: Скриншот

МАРИЈУПОЉ - Знамо конкретно за три особе које се појављују у јавности умјесто Путина“, рекао је шеф украјинске војне обавјештајне службе Кирил Буданов.

Двојници су прије замјењивали Путина само у посебним приликама, али од инвазије на Украјину постали су уобичајна пракса.

Руски предсједник Владимир Путин је овог викенда изненада посјетио источна подручја Украјине, а тако је опет подгријао сумње да то заправо није био прави Путин већ његов – двојник.

Критичари указују да један дио тијела то потврђује - његове уши.

Петро Андрјушченко, савјетник градоначелника Маријупоља, града којег је Путин посјетио, написао је на Телеграму да је „Путин или један од његових двојника“ био у ноћној посјети овом мјесту.

Чланак је објавио Вашингтон Пост, али касније га је ажурирао уклонивши сумње да је у Маријупољу заправо био Путинов двојник. Међутим, Пост није прва публикација која спомиње могућност да Путин има двојника, а сада се тиме позабавио и Бизнис Инсајдер.

Иако све звучи прилично сулудо, није заправо тајна да јавне особе понекад користе двојнике за одређене наступе.

У интервјуу за Дејли Мејл, шеф украјинске војне обавјештајне службе генерал-пуковник Кирил Буданов сугерисао је да руски предсједник користи цијели тим двојника како би прикрио губитак контроле у Кремљу. Двојници су, рекао је Буданов, прије замјењивали Путина само у посебним приликама, али од војне операције у Украјини постали су уобичајена пракса.

„Знамо конкретно за три особе које се стално појављују, али не знамо колико их је укупно“, рекао је Буданов за лист у јесен. „Све су биле на пластичним операцијама како би личили на Путина.“

Додао је како је једна од ствари која их одаје њихова висина.

„То је видљиво на снимцима и сликама. Такође је ту и гестикулација, говор тијела и ушне ресице, јер су јединствене за сваку особу“, појаснио је Буданов.

Ушне ресице као отисак прста

Тврди се да је ушна ресица код сваке особе јединствена. Од 1950-тих су форензичари користили мерења ушију за идентификацију осумњичених, а уши идентификоване софтвером могле би бити још бољи идентификатор од отисака прстију.

„Како старите, ваше се ухо не мења - само постаје веће“, рекао је за ББЦ Марк Никсон, стручњак за рачунарни вид на Универзитету Соутемптон и водећи истраживач у препознавању уха.

Напредак у технологији 3Д скенирања омогућује идентификацију некога, чак и из нејасне слике, мерењем удаљености од ресице до две точке на горњем рубу уха, с 99,6% тачности у само 0,02 милисекунде.

Прошлог мјесеца Њузвик је извјештавао и гласинама да је украјински предсједник Володимир Зеленски и сам користио двојника док се састајао с предсједником Сједињених Држава Џоом Бајденом током Бајденове посјете Украјини, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана