Шеф калабријске мафије ухапшен након двије године бијега

Тањуг
Шеф калабријске мафије ухапшен након двије године бијега

МАДРИД - У Мадриду је ухапшен италијански бјегунац за кога се вјерује да је вођа једне од најмоћнијих криминалних организација на свијету, калабријске Ндрагенте, саопштиле су данас шпанска и италијанска полиција.

Италијански карабињери идентификовали су човека као 60-годишњег Доменика Павиљанитија, јавља АП.

Како се наводи у саопштењу шпанске полиције, Павиљанити је ухапшен у заједничкој акцији са карабињерима, а италијански тужиоци су саопштили да је до хапшења дошло у уторак.

Италијански бјегунац је приликом хапшења код себе имао лажна португалска документа, шест мобилних телефона и 6.000 евра у готовини, наводи се у саопштењу шпанске полиције.

Полиција вјерује да је Павиљанити вођа клана ндрангета који је назван по њему и који делује широм свијета из своје базе у италијанској регији Калабрија.

Павиљанити је у одсуству, у јануару мјесецу, осуђен на 11 година, осам мјесеци и 15 дана затвора због низа злочина, који укључују убиство и криминално удруживање у циљу трговине дрогом.

Он је раније био осуђен у Италији на доживотни затвор, али је казна касније смањена на 30 година, због низа убистава и кривичних дјела трговине људима из 80-их година 20. века.

Он је ослобођен у октобру 2019. године, због грешке у израчунавању казне, како су рекли тужиоци.

Након тога је побјегао у Шпанију где је наводно имао помоћ и заштиту од сарадника у трговини дрогом.

Криминална организација Ндрангета стекла је моћ пошто је сицилијанска мафија опала, наводи агенција. Наводно је користила десетине милијарди долара прихода од кокаина да прошири свој криминални домет и разгранала се на остатак Европе, Аустралију, Северну и Јужну Америку и Африку, кажу истражни органи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана