САД: Власти Сан Франциска одобриле полицији да користи "роботе убице"

Анадолија
Foto: Принтскрин

САН ФРАНЦИСКО- Власти Сан Франциска одобриле су градској полицији употребу робота са потенцијално смртоносним способностима након жестоке расправе у одбору, објавили су локални медији и званичници.

"San Francisco Chronicle" објавио је да је након расправе у Надзорном одбору која је резултирала са осам гласова за и три против, полиција у уторак овлаштена да користи роботе за уклањање бомби и извиђање.

Један од чланова одбора, Рафаел Манделман, потврдио је да је одбор донио уредбу којом се одобрава политика "која регулише финансирање, набавку и употребу одређене технологије".

"Ово укључује седам робота дизајнираних да неутрализују бомбе и обезбјеђују видео извиђање", објавио је Манделман на Твитеру.

Против су били Хиларy Ронен, Дин Престон и Шаман Валтон, а Ронен је навео да је срамота то што су само три особе "гласале против наоружавања робота".

Дин Престон је омогућавање полицијској управи Сан Францисца да користи роботе за убијање људи оцијенио као узнемирујуће.

Манделман је истакао да је према овој политици градска полиција "овлаштена да користи ове роботе за извођење смртоносне силе у екстремно ограниченим ситуацијама када је ризик од губитка живота за грађане или службенике неминован и надмашује било коју другу доступну опцију силе". Иако ниједан од робота није наоружан и полиција не планира да их наоружа, Манделман је навео да у неким ситуацијама, као што су терористички напади или масовне пуцњаве, полиција може користити роботе с оружјем.

Он је додао да полиција у Сан Франциску користи роботе од 2010. године и до сада никада нису коришћени за примјену смртоносне силе.

"Постоји само један случај у евиденцији да је робот за провођење закона кориштен да убије некога, 2016. године када је полиција у Далласу употријебила робота да убије снајперисту који је убио пет полицајаца", казао је он.

Надзорни одбор је законодавна власт града и округа Сан Франциско и састоји се од 11 чланова јер се сваки члан бира на нестраначкој основи из подручја у којем живе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана