САД: Пета ноћ протеста, нереди, ватре, хапшења и пљачке

Tanjug
САД: Пета ноћ протеста, нереди, ватре, хапшења и пљачке

ВАШИНГТОН - Десетине хиљада демонстраната изашли су, пету ноћ заредом, у 140 америчких градова на протесте због смрти Афроамериканца Џодржа Флојда, током којих су палили ватре и сукобљавали се са полицијом, док је у Њујорку ухапшена ћерка градоначелника, а испред Бијеле куће горјела ватра.

Грађани су се окупљали у 140 градова од Бостона до Сан Франциска, а у појединим градовима поново је било немира, упркос затварању улица и уведених полицијских часова. Продавнице су пљачкане у Филаделфији и Санта Моники, у америчкој држави Калифорнија, а демонстранти у Филаделфији гађали су полицајце молотовљевим коктелима.

Власници радњи и добровољци уклањали су крхотине са градских улица у Филаделфији и Питсбургу, градовима у којима је због протеста уведен ноћни полицијски час.

Филаделфијска полиција саопштила је да је у ноћи између суботе и недеље приведено око 300 људи, од чега 66 због пљачке и четворо због напада на снаге реда. Током нереда, из ватреног оружја у том граду рањено је најмање 13 особа, укључујући дванаестогодишњег дечака, којег су у руку погодила два метка.

 Њих 43 ухапшено је због сумње да су починили крађу, док је једна особа приведена због напада на полицајца. У том граду је током протеста повређено укупно 13 полицајаца, саопштила је полиција.

 Демонстранти су запалили ватре у близини Беле куће, док је полиција узвратила великом количином сузавца.

Сат времена пре почетка полицијског сата у 23 сата, полиција је морала да из Лафајет парка растера око 1.000 демонстраната сузавцем и бибер спрејем.

Демонстранти су на улицама Вашингтона нагомилали пластичне барикаде и саобраћајне знаке и запалили велику ватру у коју су поједини убацили америчку заставу са оближње зграде.

Узвикивали су: "Без правде, без мира - не желимо расистичку полицију".

Почетак окупљања је протекао мирно уз узвикивање слогана: "Животи црнаца су важни", а припадници полиције и Тајне службе били су распоређени пред демонстрантима.

Уз појачано присуство безбедносних снага службеницима Беле куће указано да у недељу не долазе у комплекс. Током протеста у Њујорку приведено је 345 људи, повређено је 33 полицајаца, док је 27 полицијских возила оштећено, а међу ухапшенима је и ћерка градоначелника Била де Бласија.

Градоначелник је изјавио да не разматра увођење полицијског часа, у граду који је још под рестриктивним мерама услед глобалне пандемије корона вируса.

Њујоршки полицајци су напали новинара Вол стрит џурнала и у неколико наврата га штитом ударили у главу. Камион цистерна улетела је у масу која је протестовала на аутопуту у Минеаполису.

Државна полиција Минесоте објавила је на Твитер налогу да све указује да је возач, који је приведен, имао намеру да провоцира грађане који су мирно протестовали.

Званичници Минесоте саопштили су да нико од демонстраната није повређен, док је возач са повредама које нису опасне по живот, пребачен у локалну болницу. У Минеаполису, где су и почели протести који су се, касније проширили широм САД, због кршења полицијског часа ухапшено је 150 особа.

 

Неколико стотина грађана одржало је мирне протесте у граду Бостону, узвикујући "Без правде нема мира", "Животи црнаца су важни" и "Тишина је насиље", док су пролазили поред Градске управе и Ботаничке баште. Присуство полиције на градским улицама је било смањено - и није било насиља попут оног које је избило у неколико градова САД-а претходних дана.

"Убијају нас и доста нам је тога", рекла је агенцији АП Махира Луис, петнаестогодишња девојчица која је на протесте дошла са мајком.

 "Сваки пут када кажемо да су животи црнаца важни - они нас ућуткују", рекла је Луис, додајући да очекује да ће се ствари променити.

 

 "Црнце више неће убијати без разлога", истакла је она.

Двојица полицајаца у Атланти добила су отказ, а тројица су премештена на канцеларијску дужност у ишчекивању процене о могућној прекомерној употреби силе током протеста против расизма одржаним у том граду у суботу увече.

На снимцима објављеним на интернету је приказана група полицајаца у опреми за разбијање демонстрација и гас маскама који су опколили возило у којемм су били мушкарац и жена.

На видео снимку је забележено да су полицајци жену извукли из возила, док су против мушкарца употребили пушку за омамљивање. Потом су жени, која је била на земљи, руке везали лисицама.

Цистерна је налетјела на демонстранте на међудржавној ауто-путу у Минеаполису, али нито од учесника није повријеђена, пише Ројтерс.

Возач је потом изашао из камиона па су га демонстранти претукли, рекао је Ројтерсов свједок.

Како јавља ЦНН, Богдан Већирко је возач танкера и ухапшен је с оптужбом за напад. Није му одобрена кауција.

Већирко је завршио у болници с мањим повредама након што су га демонстранти извукли из камиона.

Десетине хиљада демонстраната широм Сједињених Држава протестују због околности под којима је у граду Минеаополису у понедељак преминуо ненаоружани Афроамериканац Џорџ Флојд, након што му је током привођења полицајац клечао на врату. Већина демонстраната је током протеста носила маске због пандемије коронавируса.

Отпуштена двојица полицајаца у Атланти

АТЛАНТА - Двојица полицајаца у Атланти добила су отказ, а тројица су премештена на канцеларијску дужност, у ишчекивању процене о могућној прекомерној употреби силе током протеста против расизма одржаним у том граду у суботу увече, изјавила је градоначелница Атланте Кејша Ленс Ботомс.

Одлука је донета пошто су градоначелница Ленс Ботомс и директорка полиције Ерика Шилдс погледале снимке са места догађаја. Шилдс је снимке, који су били доступни на интернету, оценила као шокантне, док је Ботомс истакла да је прекомерна употреба силе неприхватљива, преноси АП.

На снимцима је приказана група полицајаца у опреми за разбијање демонстрација и гас маскама који су опколили возило у којем су били мушкарац и жена.

На видео снимку је забележено да су полицајци жену извукли из возила, док су против мушкарца употребили пушку за омамљивање.

Потом су жени, која је била на земљи, руке везали лисицама.

Локални новинари који су снимили инцидент тврде да су полицајци пре тога разбили стакло на колима. Један од новинара рекао је да су полицајци избушили и гуме на возилу. Шилдс се извинила због инцидента и додала да је понашање полицајаца било неприхватљиво.

Државни тужилац Минесоте предводи случај Џорџа Флојда

МИНЕАПОЛИС - Државни тужилац Минесоте Кит Елисон најавио је данас да ће предводити оптужбу у случају смрти Афроамериканца Џорџа Флојда, који је преминуо након што му је полицајац током привођена клечао на врату.

"Са великом понизношћу и великом озбиљношћу прихватам одговорност моје канцеларије у овом критичном случају смрти Џорџа Флојда. Уложићемо све ресурсе да дођемо до правде у овом случају", написао је Елисон на Твитеру.

Елисон ће радити са окружним тужиоцем округа Хенепин Мајком Фрименом који је у петак најавио да ће подићи оптужницу за убисво трећег степена и убиство из нехата другог степена против отпуштеног полицајца Дерека Човина, који је приказан на видео снимку како клечи на врату Џорџа Флојда на улици у Минеаполису, преноси Ројтерс.

Тројица полицајаца који су укључени у инцидент још нису оптужена.

Флојдова породица претходно је тражила да Елисон преузме случај од Фримена, који као окружни тужилац иначе блиско сарађује са полицијом у Минеаполису.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана