САД не охрабрују Украјину да напада изван својих граница

ГС/Агенције
Foto: Прес служба Министарства одбране РФ

МОСКВА, КИЈЕВ – У украјинском гранатирању Доњецке Народне Републике (ДНР) погинула су четири цивила, а рањено је петоро људи, саопштила је мисија ДНР при Заједничком центру за контролу и координацију питања о украјинским ратним злочинима.

Украјинска национална компанија Укренерго саопштила је да су „након јучерашњег масовног напада руских снага на инфраструктурне објекте у Украјини, у цијелој земљи на снази су ванредна искључења електричне енергије“.

Прајс: Не охрабрујемо Украјину да напада изван својих граница

САД не омогућавају Украјини нити је охрабрују да врши нападе изван својих граница, саопштено је вечерас из Стејт департмента.
Портпарол Стејт департмента Нед Прајс рекао је новинарима да не омогућавају Украјини да напада изван својих граница нити је охрабрују да то ради.

Он је додао да Америка испоручује Украјини оно што јој је потребно за употребу на својој сувереној територији да би се одбранила.

Украјина је претходно успјела да се пробије стотинама километара у дубину руског ваздушног простора и нападне руске ваздухопловне базе.

Кијев није директно преузео одговорност за нападе, али се позитивно изјаснио о тим акцијама.

Прајс је додао да нема потврде да је Украјина извршила ове нападе.

Украјинске власти затражиле обустављање хирушких интервенција које нису хитне

Украјинске власти затражиле су од регионалних званичника да размотре обустављање хирушких интервенција које нису хитне и то до стабилизације енергетске ситуације, саопштило је данас украјинско министарство здравства.

У осам таласа руских ваздушних удара изведених током посљедњих недјеља на критична инфраструктурна постројења, озбиљно је оштећена украјинска електро-мрежа што је довело до прекида испорука електричне енергије широм земље, преноси Ројтерс.

У саопштењу министарства се наводи да су болнице наставиле да пружају хитну медицинску помоћ, али се указује да би планиране операције које нису ургентне требало привремено одложити како би се смањило оптерећење које трпи здравствени систем усред могућих нових нестанака струје.

"Одложени хирушки захвати ће бити изведени када се стабилизује снабдијевање електричном енергијом", наводи се у саопштењу.   

Конашенков: Потиснуте украјинске снаге из дијела Доњецка

Руски ваздушни удари и артиљеријска паљба потиснули су украјинске снаге у јужном подручју Доњецка, изјавио је данас портпарол Министарства одбране генерал-потпуковник Игор Конашенков.

''Успјели смо да спријечимо Украјину да поново заузме положаје у правцу јужног Доњецка, односно у територијама насеља Владимировка у Доњецкој Народној Републици и Новодаровка у Запорошкој области“, рекао је Конашенков.

Он је навео да је током борби погинуло или рањено преко 30 украјинских војника, а да су два борбена возила и три аутомобила уништена.



Москва: Високопрецизан напад на украјинску војну команду

Руско министарство одбране саопштило је да су руске снаге у понедјељак извеле масован, високопрецизан напад на украјински систем војне команде у понедељак, објавила је агенција РИА Новости, преноси Ројтерс.

Кијев је у понедјељак саопштио да су најмање четири особе погинуле у руским ракетним нападима, али да је већину од око 70 пројектила оборила украјинска војска.



Шојгу: Украјинска војска у новембру изгубила преко 8.000 војника


Украјинске снаге су у новембру изгубиле 8.300 војника, пет авиона, 10 хеликоптера, 149 тенкова, више од 300 оклопних транспортера, рекао је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.

Руска војска је у посљедњем периоду ослободила Мајорск, Павловку, Опитно, Андрејевку, Белегоровку Јужну и Курдјумовку у Донбасу, навео је руски министар.

„На луганско-доњецком и јужнодоњецком делу фронта нанети су велики губици противнику и у људству и у војној техници“, додао је он.



Украјинске амбасаде добиле још крвавих пакета

Амбасаде Украјине у Румунији и Данској добиле су "крваве пакете", рекао је шеф украјинске дипломатије.

Наиме, прошле недјеље, украјинска дипломатска представништва у неколико европских држава добиле су пакете са животињским очима.

Још нико није преузео одговорност за слање пакета.


Зеленски обишао војнике у Донбасу

Украјински председник Володимир Зеленски обишао је војнике који се боре у Донбасу. Данас Украјина обележава Дан оружаних снага.

"Хвала вам на отпору који пружате и снази. Ви сте браниоци наше независности", написао је на Телеграму уз снимак сусрета са војницима.

Објавио је још један снимак на којем се наводно обраћа из Славјанска, у близини Бахмута.


СФБ Русије траже од суда да наложи хапшење у одсуству за Верешчук

Истражитељи Федералне службе безбједности Русије затражили су од московског суда да наложи хапшење у одсуству министарке за реинтеграцију привремено окупираних територија Украјине Ирине Верешчук и првог замјеника украјинског министра спољних послова Емине Џапарове, објавио је данас ТАСС.

Прес служба суда саопштила је руској агенцији да су те двије украјинске политичарке оптужене за кршење територијалног интегритета Руске Федерације и да су стављене на међународну потјерницу.

Војска Бјелорусије покренула вјежбе борбене готовости

Оружане снаге Бјелорусије покренуле су вјежбе борбене готовости свих категорија припадника војске, у складу са планом обуке, саопштило је данас Министарство одбране Бјелорусије.

-Војска је почела планирану обуку борбене готовости. Мјере које су у току су у складу са предвиђеним планом обуке и стицања вјештина нових регута - наводи се у саопштењу Министарства, преноси ТАСС.

Како се наводи, примарни циљеви вјежби су унапређење операбилности војних командних центара, унапређење практичних вјештина команданата као и обука кадрова за дјеловање у различитим окружењима.

Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко је раније више пута поновио да Бјелорусија нема потребе за мобилизацијом. Министарство одбране Бјелорусије саопштило је почетком октобра да би у случају потребе могло да мобилише 500.000 обученог особља.

Ушаков: Макрон само прича о дијалогу са Путином, без конкретних корака

Француски предсједник Емануел Макрон много прича о плановима да разговара са руским лидером Владимиром Путином, али још не предузима реалне кораке, изјавио је данас помоцћник предсједника Русије Јуриј Ушаков.

-Он (Макрон) много говори о томе да жели да одржи контакте, дијалог са Путином, али још није предузео реалне кораке у том контексту - рекао је Ушаков, преноси лист Известија.

Макрон је јуче изјавио да одржава контакте са Путином и да вјерује да су преговори једини начин да се оконча сукоб Русије и Украјине.

Канада шаље 15 милиона долара помоћи Украјини за деминирање

Министарка спољних послова Канаде Мелани Џоли, саопштила је да ће та земља донирати Украјини 15 милиона канадских долара за набавку заштитне опреме, потребне за уклањање експлозивних направе са минираних подручја.

Донација ће помоћи у откривању и чишcћењу нагазних мина, неексплодираних граната и других експлозивних направа, преноси Ројтерс. Канада ће обезбедити новчана средства за куповину заштитних деминерских одијела, напредних система за деминирање на даљину и система за чишcћење великих подручја.

-Украјинске власти сада процјењују да су нагазне мине пронађене на око 30 одсто територије земље - рекла је Џоли у јучерашњем говору на Универзитету Карлетон у Отави.

У августу је амерички Стејт департмент одобрио помоћ Украјини у вриједности од 89 милиона долара за обуку и опремање 100 тимова за деминирање.

 Кудрицки: Руси намјерно изабрали захлађење за нови напад

-Руске снаге намјерно су изабрале тренутак захлађења за јучерашњи масовни напад на украјински енергетски секторе - изјавио је данас Володимир Кудрицки, директор украјинске националне компаније Укренерго.

Навео је да је планирано да посљедице јучерашњег масовног ракетног напада руских снага буду отклоњене за дан - два, преноси Укринформ.

-Руси су жељели да искључе наш електроенергетски систем управо у вријеме захлађења како би нанијели највећу патњу Украјинцима. Не сумњам да су руски енергетски инжењери давали савјет војсци - рекао је Кудрицки.

Према његовим ријечима, потребно је дан или два да се успостави нормална производња у систему и изразио очекивање да ће се након тога ситуација стабилизовати.

 У цијелој Украјини ванредна искључења струје

Након јучерашњег масовног напада руских снага на инфраструктурне објекте у Украјини, у цијелој земљи на снази су ванредна искључења електричне енергије, саопштила је украјинска национална компанија Укренерго.

Наведено је да због посљедица напада поједине електране извјесно вријеме неће моћи да раде пуним капацитетом и да ће то, уз ниске температуре наредних дана, довести до повеcћања дефицита електричне енергије у систему, преноси Укринформ.

Надлежне службе раде на поновном успостављању снабдијевања, а струјом ће, прије свега, бити снабдијевени болнице, водовод и топлане.

Старух: Ракетирано предграђе Запорожја,оштећени објекти виталне инфраструктуре

- Руске снаге извеле су ноћас ракетни напад на предграђе Запорожја - саопштио је начелник регионалне војне управе Олександр Старух. Навео је да су оштећени стамбени и објекти виталне инфраструктуре, преноси Укринформ.

Повријеђених у нападу није било.

Менцер: Мађарска неће обучавати украјинске војнике

Мађарска неће обучавати украјинске војнике, јер сматра да ће то само ескалирати сукоб у сусједној земљи, изјавио је државни секретар у мађарском Министарству спољних послова Тамаш Менцер.

-Неке земље у Европи обучавају украјинске војнике, али ми нећемо у томе учествовати. Ми желимо да кренемо путем мира, а не рата - написао је Менцер синоћ на свом профилу на „Фејсбуку“, пренио је ТАСС.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ рекао је прошле недјеље да је од почетка новембра више од хиљаду украјинских војника прошло обуку у оквиру Мисије војне помоћи ЕУ. Мисија предвиђа обуку 15.000 украјинских војника током двије године, и то на територији Пољске, Њемачке и других земаља, наводи ТАСС. Мађарска је раније одбила да испоручи војну опрему и оружје украјинској војсци, као и да обезбиједи њихов транзит преко своје територије.

ДНР: Украјинске гранате усмртиле четири цивила, петоро рањених

У понедјељак су у украјинском гранатирању Доњецке Народне Републике (ДНР) погинула четири цивила, а рањено је петоро људи, саопштила је мисија ДНР при Заједничком центру за контролу и координацију питања о украјинским ратним злочинима.

-5. децембра до 22.30 сата по московском времену, четири цивила су погинула, а петоро их је рањено, укључујуcћи тинејџера рођеног 2005. године - наводи се у саопштењу Заједничког центра објављеном на Телеграм каналу, пренио је ТАСС.

На мети украјинских ракетних напада из вишецјевних система Град нашли су се Доњецк и окрузи Ворошиловски, Кијевски и Кујбишевски.

Истовремено, 28 цивила је рањено у граду Алчевску у Луганској Народној Републици (ЛНР), који су украјинске снаге засуле паљбом из вишецјевних ракетних бацача ХИМАРС, саопштио је синоћ градоначелник Алчевска Алберт Апшев.

-Украјински националисти су нехумано гранатирали цивиле и објекте цивилне инфраструктуре. Као резултат гранатирања, рањено је 28 људи - написао је Апшев на Телеграм каналу градске управе Алчевска.

Раније јуче, портпарол локалних агенција за спровођење закона рекао је извјештачу ТАСС да је у украјинском удару на Алчевск погинуло десет људи, укључујући избјеглице које живе у градским хостелима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана