Руска војска напредује у Угљедару; Снаге Украјине јачају положаје код Артјомовска

ГС/Агенције
Руска војска напредује у Угљедару; Снаге Украјине јачају положаје код Артјомовска

МОСКВА/КИЈЕВ - Специјална војна операција у Украјини, дан 341.

Украјина планира да почне са употребом њемачких и америчких тенкова на прољеће. Одсуство реакције Запада на украјинско гранатирање болница у Новоајдару и Новој Каховки потврђује његову директну умјешаност у сукоб, саопштило руско Министарство спољних послова.
 

Шолц одбацује могућност испоруке авиона Украјини

Њемачки канцелар Олаф Шолц реаговао је са неразумјевањем на расправу о испоруци борбених авиона Украјини, што Кијев захтјева од када је њемачка влада обећала испоруку 14 тенкова "леопард 2".

Шолц је упозорио на "такмичење у томе ко нуди више", у којем су "у првом плану домаћи политички мотиви умјесто подршке Украјини". 

Када је ријеч о важним питањима као што су испоруке оружја, Шолц је истакао да "то мора бити ствар чињеница и рационалних разматрања".

Према његовом мишљењу, упркос обимним испорукама оружја, Њемачка не учествује у украјинском рату.

"То је рат између Русије и Украјине", рекао је Шолц током боравка у Аргентини.

Руске снаге настављају да напредују у Угљедару и утврдиле су се у источном дијелу града, изјавио је в.д. шефа ДНР Денис Пушилин за телевизију „Русија 24".

Он је додао да је у току напредовање и у предграђима Угљедара.

Према његовим ријечима, у Артјомовску се настављају жестоке борбе.

„Прерано је говорити о оперативном опкољавању Артјомовска, тамо се настављају прилично жестоке борбе. Група ‘Вагнер’наставља да ради даноноћно. Негдје се воде позиционе борбе, али у главним областима видимо, наравно, напредак", истакао је Пушилин.

Украјинске оружане снаге ће вјероватно почети да користе западне тенкове у борбеним дејствима на прољеће, саопштио је украјински министар одбране Алексеј Резников у интервјуу за канадску телевизију „Си-Би-Си".

Према ријечима министра, украјинске снаге намјеравају да од испорука које су обећале западне земље формирају најмање два тенковска батаљона који ће бити искоришћени „за наставак контраофанзиве".

Украјинска команда распоређује додатне снаге у област Часов Јар код Артјомовска, изјавио је за Спутњик војни експерт и потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.

„Код насеља Часов Јар примјећено је јачање украјинских позиција. Оружане формације Украјине јачају стара и граде нова утврђења, раде на опремању ватрених положаја, а постављају и минска поља", рекао је Марочко, позивајући се на сопствене изворе.

Рјабков: Сада нема смисла да Русија разговара са Кијевом или његовим западним господарима

Замјеник руског министра спољних послова одбацио је тренутно могућност разговора са Украјином или њеним западним савезницима.

С обзиром на то да су САД одлучиле да испоруче тенкове Украјини, нема смисла да Русија разговара са Кијевом или његовим западним "господарима"", рекао је замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

Рјабков је рекао да нико на западу није покренуо било какву озбиљну иницијативу за решавање украјинске кризе.

Руски званичник је додао да ће бити потребно пуно "малих корака" да би се Москва и САД приближиле билатералним питањима.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана