Руске трупе контролишу око 70 одсто Артјомовска

ГС/Агенције
Foto: Фондск.ру

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 389 дана. Руски предсједник Владимир Путин је први пут од почетка рата, а након што је издат налог за његово хапшење од стране МКС-а, био у зони сукоба - у Маријупољу. Кинески предсједник Си Ђинпинг, који стиже у Москву, изјавио је да приједлог Пекинга како да се постигне мировно решење за Украјину одражава глобалне ставове и истакао да долажење до прихватљивих рјешења није лако.

Блинкен: САД очекују да ће Си у Москви предложити прекид ватре у Украјини

Сједињене Америчке Државе очекују да ће кинески лидер Си Ђинпинг током посете Москви промовисати идеју о прекиду ватре у Украјини, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.

„Данас и током недељње кинески лидер је у посјети Москви. Очекујемо да ће Кина ту посјету искористити да понови позив да се прекине ватра у Украјини", рекао је Блинкен новинарима.

Он је нагласио да било какво мировно рјешење кризе у Украјини мора да потврди суверентитет Украјине.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је да су земље Европске уније усагласиле испоруку милион јединица муниције Украјини током наредних 12 месеци, у вриједноси од две милијарде евра.

Рјешење је донијето на заједничкој сједници министара иностраних послова и одбране земаља ЕУ, одржаној у Бриселу.

Руске трупе контролишу око 70 одсто Артјомовска

Оснивач групе „Вагнер" Евгеније Пригожин саопштио је да ова група контролише око 70 одсто Артјомовска (Бахмута) и наставља офанзиву до његовог потпуног ослобођења.

Пригожин је, обраћајући се министру одбране Русије Сергеју Шојгуу, навео да, према информацијама којима располаже, крајем марта-почетком априла очекује се велика офанзива Кијева, чији је циљ да се група „Вагнер" одсече од главних русих снага.

С тим у вези, Пригожин је затражио од Шојгуа да предузме све неопходне мјере како би се спријечило да група „Вагнер" буде одсјечена од главних снага руске војске, јер ће то „довести до негативних посљедица по специјалну војну операцију".

Он је додао да се у затвореном прилогу писма налази информације о плановима непријатеља и приједлог за противдејства.

Блинкен: Нови пакет војне помоћи Украјини вредан 350 милиона долара

Сједињене Америчке Државе ће Украјини додијелити нови пакет војне помоћи у износу од 350 милиона долара, саопштио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.

„Данас потписујем 34. издвајање оружја и муниције САД Украјини у вриједности од 350 милиона долара", наведено је у саопштењу.

У нови пакет помоћи ући ће муниција за вишецјевне ракетне системе ХИМАРС и оклопна возила „бредли", артиљеријска муниција, ракете ХАРМ, противтенковска муниција, ријечни чамци и друга опрема.

Главно са брифинга Министарства одбране Руске Федерације:

Руске трупе су ликвидирале око 55 украјинских војника у правцу Купјанска;

- Руска војска је ликвидирала око 50 украјинских војника и уништила хаубицу Д-20 у јужнодоњецком и запорошком правцу;

- Руске оружане снаге су ликвидирале 245 војних јединица Оружаних снага Украјине у правцу Доњецка;

- Руске трупе ликвидирале су више од 100 војних јединица Оружаних снага Украјине и уништиле хаубицу Мста-Б на правцу Красног Лимана;

- Руске трупе ликвидирале су око 40 украјинских војника и уништиле самоходну артиљеријску јединицу „Паладин", америчке производње у правцу Херсона;

- Руски ловци су оборили украјински војни хеликоптер Ми-8 у Харковској области.

 

Писторијус: Земље ЕУ сагласне да се Украјини пошаље артиљеријска муниција

Земље чланице Европске уније постигле су споразум о набавци артиљеријске муниције за Украјину, изјавио је данас на маргинама састанка у Бриселу министар одбране Њемачке Борис Писторијус.

"Данас ćемо потписати документа о том договору", рекао је Писторијус новинарима.

Навео је да је Немачка спремна да национални уговор са својом наменском одбрамбеном индустријом отвори и за друге партнере, јер је брзина од суштинског значаја за помоћ званичном Кијеву, преноси Ројтерс.

У међувремену је и министар одбране Естоније Хано Певкур, потврдио на маргинама данашњег састанка у Бриселу да су земље чланице ЕУ постигле договор да се Украјини испоручи милион комада артиљеријске муниције.

"Постигли смо политички консензус да пошаљемо у Украјину милион комада артиљеријске муниције калибра 155 милиметара", рекао је Певкур и додао да ће ова помоћ бити испоручена у периоду од 12 месеци.

 

Украјина очекује да Кина искористи утицај на Русију да оконча рат

Украјина очекује да Кина искористи свој утицај на Русију да оконча рат, изјавио је данас портпарол украјинског Министарства спољних послова Олег Николенко.

"Украјина помно прати посјету кинеског предсједника Русији", рекао је Николенко у изјави Ројтерсу, убрзо након што је предсједник Кине Си Ђинпинг стигао у Москву гдје ће разговарати са руским колегом Владимиром Путином.   

Николенко је истакао да Украјина очекује "да ће Пекинг искористити свој утицај на Москву да стави тачку на агресивни рат против Украјине".

Очекује се да ће Си истаћи улогу Пекинга као потенцијалног миротворца у сукобу након објављивања плана у 12 тачака, навела је агенција.

Кијев наводи да сви мировни потези морају укључивати потпуно повлачење руских трупа и поштовање територијалног интегритета Украјине.

"Спремни смо да се укључимо у ближи дијалог са Кином како би се обновио мир у Украјини у складу са принципима садржаним у Повељи УН и најновијој резолуцији Генералне скупштине Уједињених нација о овом питању", рекао је Николенко.

Русија: Без напретка у примени меморандума УН следи суспензија договора о житу

Уколико не буде напретка у примјени меморандума Русије и УН о извозу руских пољопривредних производа, руска страна ће суспендовати учешће у овој иницијативи за извоз житарица из црноморских лука, саопштено је данас из Министарства спољних послова Русије.

Одлука о даљем продужењу иницијативе зависиће од напретка у испуњавању услова договорених у меморандуму између Русије и Уједињених нација, истиче се у саопштењу руског МСП, преноси ТАС С.

"Наше учешће у црноморској иницијативи за жито биће прекинуто без напретка у имплементацији наведених захтјева, који апсолутно нису нови и требало би да се рјешавају у оквиру меморандума Русије и УН", указује се у саопштењу руског министарства.

Уједињене нације, Турска и Украјина нису имале приговоре на продужење уговора о извозу житарица из црноморских лука за 60 дана, стоји у саопштењу.

Руско министарство спољних послова објашњава да је одлука да се договор скрати на 60 дана донета имајући у виду изостанак напретка у поступку укидања ограничења на руски извоз.

"Овај став је званично саопштен и турској и украјинској страни Црноморске иницијативе, као и представницима УН и на њега није било формалних примједби", наводи се у саопштењу МСП Руске Федерације.

Русија: Процес против судија и тужилаштва МКС због налога за хапшење Путина

Руски истражни комитет саопштио је данас да је покренут кривични поступак против судија и тужилаца Међународног кривичног суда (МКС), који су прошлог петка издали налог за хапшење предсjедника Русије Владимира Путина по оптужби за ратне злочине.

Комитет, који је надлежан за истраживање тешких злочина, саопштио је да нема основа за Путинову кривичну одговорност, јер шефови држава уживају апсолутни имунитет од јурисдикције страних држава, преноси Ројтерс.

-Поступци тужилаца МКС указују на извршење кривичног дjела по руским законима, јер свјесно оптужују недужно лице за злочин и припремају напад на представника стране државе који ужива међународну заштиту, с циљем да закомпликују међународне односе – наводи комитет.

У извјештају британске новинске агенције се оцјењује да је одлука руских власти симболичан гест пркоса и одговор на потјерницу издату за Путином и повереницом за права дјеце у Русији због оптужби за ратни злочин депортовања дјеце из Украјине у Русију. Кремљ је тај потез МКС назвао нечувеним и правно ништавним, јер Русија није потписница споразума којим је створен МКССи: Кина спремна да са Русијом подржи међународни систем у чијем су центру УН

Предсједник Кине Си Ђинпинг изјавио је данас у Москви да је Кина одлучно спремна да, заједно са Русијом, подржи међународни систем у чијем су центру УН у данашњем турбулентном свијету и да се залаже за свјетски поредак заснован на међународном праву.

Си Ђинпинг у Москви: Драго ми је што сам поново код нашег блиског сусједа

Веома ми је драго да, на позив руског предсједника Владимира Путина, поново дођем у државну посјету земљи нашег блиског сусједа, изјавио је кинески предсједник Си Ђинпинг.

- У име кинеске владе и народа изражавам искрене поздраве и најбоље жеље влади и народу Русије - рекао је Ђипинг након доласка у Москву.

Песков: Путин ће са Сијем разговарати о плану Кине за Украјину

План који је Кина предложила за рjешавање сукоба у Украјини и теме које су у њему формулисане биће дотакнуте на овај или онај начин током састанка руског лидера Владимира Путина и кинеског предсjедника Си Ђинпинга, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

-Несумниво, Украјина ће се наћи на дневном реду- рекао је Песков новинарима, преноси лист Известија.

Песков је додао да ће предсjедник Руске Федерације дати исцрпна објашњења, како би Си Ђинпинг из прве руке добио увид у то како руска страна види актуелну ситуацију.

На питање да ли би Кина могла да посредује између Москве и Вашингтона током сукоба у Украјини, портпарол Кремља је одговорио да за то не постоје никакви предуслови са стране САД.

-Видимо линију усмjерену на спречавање успоравања борбених дејстава. И Вашингтон и Стејт департмент и Савет за безбjедност САД говоре о томе отворено и званично - рекао је Песков.

Бербок: Путин је на све дипломатске покушаје одговорио још бруталнијим нападима

Њемачка министарка спољних послова Аналена Бербок изјавила је да је током протекле године било покушаја да се „дипломатским каналима Русија одврати од бруталног агресорског рата, али да је предсједник те земље Владимир Путин одговорио још бруталнијим нападима”.

Бербок је у интервјуу за Ел Паис истакла да пацифизам не значи толерисање неправде.

-На међународном плану не треба примењивати право најјачег, већ снагу закона. Ако Путин брутално прекрши међународно право, изврши инвазију на мању сусједну земљу, хладнокрвно убија људе, мислим да је наша међународна одговорност да подржимо жртву, а то је у овом случају Украјина и њен народ... Зато и оружјем подржавамо Украјину - поручила је Бербок.

Према њеним ријечима, „све док Путин бомбардује невине, крши Повељу Уједињених нација и не повлачи своје трупе, запад ће подржавати Украјину колико буде потребно - испоруком оружја, новчаном помоћи, лијековима, у реконструкцији школских зграда или водовода и електричне мреже“.

-Јасно је да се мир и слобода не могу дугорочно постићи само војним средствима. Али све док руски предсједник држи пиштољ уз главу Украјине, преговори би били уцјена - оијценила је њемачка министарка.

На питање о санкцијама ЕУ, Бербок је подсјетила да је недавно покренут десети пакет санкција како би се покриле правне празнине и спријечило да се санкције заобиђу.

Бербок је поздравила реформске кораке које је Украјина предузела усред рата како би омогућила брзо чланство у ЕУ. Међутим, како је навела министарка, „не може бити уступака  када је ријеч о владавини права, слободи изражавања и заједничким европским вриједностима“.

-Због тога приступање Европској унији зависи од процеса реформи. НАТО има политику отворених врата; суверене државе су те које саме одлучују ком савезу желе да припадају. У случају Украјине, ово питање се данас не поставља - нагласила је Бербок и додала да је приоритет да се стане на крај овом страшном рату.

Она је такође оцијенила да је део руске стратегије да дестабилизује друштва која иду европским путем, попут Грузије и Молдавије.

-Посебно сада када се Путинов војни успјех у Украјини не материјализује како је планирано, није случајно што су покушаји Русије да изврши утицај у Молдавији и Грузији у порасту. Са владама које се боре против непотизма и корупције да би се одвојиле од руске зависности дијелимо европске вриједности и подржавамо њихову жељу да сами одлуче да живе у миру и слободи кроз перспективу европског чланства - додала је она.

Говорећи о растућим тензијама између САД и Кине, Бербок је рекла да је Кина постала једна од најјачих индустријских нација, која се, “нажалост, у исто вријеме све више удаљава од међународних правила”.

-И велике демократије као што су Индија, Бразил или Нигерија данас играју важну улогу - напомиње Бербок, уз оцјену да живимо у мултиполарном свијету са различитим играчима и глобалним изазовима које можемо ријешити само заједно.

-Не можемо занемарити ни чињеницу да појединачни играчи попут Кине или Русије више не деле у потпуности међународне норме које су одувек повезивале свет .Данас су демократије у системској конкуренцији са аутократским снагама - закључила је њемачка министарка.

Кина: Оружје шаљу САД, а не ми

Министарство спољних послова Кине саопштило је данас да Међународни кривични суд треба да заузме правичан став у вези са налогом који је издао за хапшење руског предсједника Владимира Путина.

Портпарол Министарства Ванг Венбин рекао је да ће Кина наставити да има објективну и праведну улогу у украјинској кризи и да ће и даље играти конструктивну улогу у мировним преговорима.

Коментаришући америчке оптужбе да Русија користи кинеску муницију у Украјини, он је рекао да САД, а не Кина, шаљу оружје тамо.

Кинески предсједник Си Ђинпинг допутоваће данас у тродневну посјету Москви.

Министри правде тражиће додатна средства за Међународни кривични суд

Министри правде из више од 40 земаља састаће се данас у Лондону како би разговарали о прикупљању средстава за Међународни кривични суд за процесуирање ратних злочина у Украјини који се приписију Русији, пише "Гардијан".

Карим Кан, тужилац Међународног кривичног суда, чију јурисдикцију Русија не признаје, тражиће више новца јер буџет није повећан иако има 40 истражилаца који раде у Украјини.

-Окупљамо се данас у Лондону уједињени циљем да ратне злочинце позовемо на одговорност за злочине почињене у Украјини - рекао је замјеник британског премијера Доминик Раб.

Конференцију заједнички организују Владе Велике Британије и Холандије.

Међународни кривични суд је у петак, 17. марта, издао налог за хапшење руског предсједника Владимира Путина и комесара за права дјетета Марије Лавове Белове, наводећи као разлог "незаконито пресељење становништва, дјеце из зона непријатељстава у Украјини".

Русија све документе Међународног кривичног суда сматра ништавним и незаконитим, изјавио је раније стални представник УН Русије Василиј Небензја.

Небензја је подсјетио да Русија није потписница Римског статута Међународног кривичног суда и да тај суд нема јурисдикцију над Русијом и њеним грађанима.

Медведев: Одлука суда имаће ужасне посљедице по међународно право

Бивши руски предсједник Дмитриј Медведев рекао је данас да ће одлука Међународног кривичног суда (МКС) о издавању налога за хапшење предсједника Русије Владимира Путина имати ужасне посљедице по међународно право.
-Они су одлучили да суде предсједнику једне нуклеарне силе која не учествује у том Суду по истој основи, као САД и друге земље - написао је Медведев на “Телеграму”.
Он је додао да ће посљедице по међународно право бити монструозне.

Си Ђинпинг: Приједлог Пекинга за Украјину одражава глобалне ставове

Кинески предсједник Си Ђинпинг изјавио је да приједлог Пекинга како да се постигне мировно решење за Украјину одражава глобалне ставове и истакао да долажење до прихватљивих рјешења није лако.

-Сложени проблеми немају једноставна рјешења - навео је Си у чланку  објављеном у Руској газети, уочи данашње посјете Москви.

Предсједник Кине је подсјетио да је Русија била прва земља коју је посјетио након што је изабран за предсједника Кине прије десет година, као и да је у протеклој децениији Русију посјетио осам пута и да је сваки пут, како је навео, ''долазио са великим очекивањима и враћао се са плодним резултатима''.

Си је навео да ће његова посјета Русији бити ''путовање пријатељства, сарадње и мира'', и додао да се радује заједничком раду са предсједником Русије Владимиром Путином на заједничком усвајању нове визије.

-Важно је да повећамо међусобно повјерење и изнесемо потенцијал билатералне сарадње како би се односи Кине и Русије одржали на високом нивоу - навео је Си.

Кина је крајем прошлог мјесеца објавила документ од 12 тачака у којем детаљно износи свој став о рату у Украјини и позива на прекид непријатељстава и почетак мировних преговора, подсјећа Ројтерс.

Према том документу, насловљеном ''Став Кине о политичком рјешавању украјинске кризе'', наводи се сљедећих 12 тачака: поштовање суверенитета свих земаља, напуштање хладноратовског менталитета, прекид непријатељстава, наставак мировних преговора, рјешавање хуманитарне кризе, заштита цивила и ратних заробљеника, очување безбједности нуклеарних електрана, смањење стратешких ризика, олакшавање извоза житарица, заустављање једностраних санкција, одржавање индустријских и ланаца снабдијевања стабилним, као и промовисање постконфликтне обнове.

Путин пред посјету Сија:Русија захвална Кини на уравнотеженој позицији о Украјини

Русија је отворена за политичко и дипломатско рјешење ситуације у Украјини и захвална је Кини на њеној уравнотеженој позицији, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.

Путин је у чланку под насловом ''Русија и Кина - партнерство окренуто будућности'', објављеном у кинеском листу "Женмин жибао", истакао да је Русија захвална Кини на њеној уравнотеженој позицији у вези са догађајима у Украјини, као и на томе што разумије њихову позадину и стварне узроке.

Руски предсједник је у чланку, објављеном поводом данашње посјете кинеског председника Си Ђинпинга Русији, поздравио спремност Кине да игра конструктивну улогу у рјешавању кризе, пренео је Интерфакс.

Путин је указао да се Русија и Кина досљедно залажу за формирање праведнијег, мултиполарног свјетског поретка заснованог на међународном праву, објављено је на сајту Кремља.

Руски предсједник је истакао да су Москва и Пекинг дубоко забринути због, како је навео, неодговорних и опасних акција које би могле да поткопају глобалну нуклеарну безбједност.

Путин је нагласио и да нелегитимне једностране санкције наметнуте Русији морају бити укинуте.

-Криза у Украјини, коју изазива и подстиче Запад, представља манифестацију намјере да се одржи доминација на међународној сцени и униполарни свјетски поредак, као и намјере НАТО да продре у азијско-пацифички регион - нагласио је Путин.

Он је оцијенио да то нико неће моћи да постигне.

Путин је изразио увјерење да ће пријатељство и партнерство између Руске Федерације и НР Кине расти и јачати, а да ће посјета Сија Русији томе допринијети, пренијела је агенција РИА Новости.

-Сигуран сам да ће наше пријатељство и партнерство, засновано на стратешком избору народа двије земље, наставити да расте и јача ради благостања и просперитета Русије и Кине - нагласио је Путин.

Путин је оцијенио да су руско-кинески односи достигли највиши ниво у својој историји и да настављају да јачају и указао да је политички дијалог двије земље постао изузетно повјерљив и да стратешко партнерство улази у нову еру.

               

-Један од приоритета је трговинско-економско партнерство - истакао је Путин, наводећи да се до краја 2022. године билатерална трговина удвостручила и достигла 185 милијарди долара, што је нови рекорд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана