Русија покренула кривични поступак због експлозија на „Сјеверним токовима”

ГС/Агенције
Рат у Украјини ушао је у 217. дан
Foto: Спутњик | Рат у Украјини ушао је у 217. дан

МОСКВА, КИЈЕВ – Рат у Украјини ушао је у 217. дан. За улазак у састав Русије у самопроглашеним Луганској и Доњецкој Народној Републици на референдуму је гласало близу 100 одсто бирача, у Запорошкој области више од 93 одсто бирача изјаснило се за прикључење Русији , а у Херсонској области више од 87 одсто, резултати су Централне изборне комисије (ЦИК) на основу комплетно пребројаног бирачког материјала. У ЕУ и УН поручили да је референдум лажан и да га не признају.

10:00 - Подољак: Одлучни смо да вратимо области окупиране од Русије

Украјина је одлучна да поврати територију коју ће Русија вероватно анектирати након инсценираних гласања у окупираним областима, рекао је данас саветник украјинског председника Михаил Подољак.

Он је у интервјуу агенцији АП додао да озбиљно схвата претње Москве да ће употребити нуклеарно оружје у рату са суседом.

Саветник председника Украјине Володимира Зеленског тврди да се ништа неће променити на бојном пољу ако у наредним данима Русија, као што се очекује, буде намерила да припоји четири региона јужне и источне Украјине.

“Ослободићемо нашу територију војним путем, што не зависи сод тога шта Русија мисли или жели, колико од војних способности Украјине”, поручио је Подољак.

09:00 - Русија покренула кривични поступак због експлозија на „Сјеверним токовима”

Истражитељи Федералне службе безбједности Русије, на основу материјала Генералног тужилаштва Русије, покренули су кривични поступак по предмету међународни тероризам због експлозија на гасоводима „Сјеверни ток 1” и „Сјеверни ток 2”, саопштила је прес-служба тужилаштва.

Према наводима Генералног тужилаштва, најкасније 26. септембра у подручју острва Борнхолм предузете су намјерне акције како би се оштетили гасоводи „Сјеверни ток 1” и „Сјеверни ток 2” који се протежу дном Балтичког мора.

„Услијед ових акција Русији је причињена значајна економска штета”, саопштило је Генерално тужилаштво.

Гасоводима „Сјеверни ток 1” и „Сјеверни ток 2” испоручује се гас у земље Европске уније како за индустријску употребу, тако и за гријање стамбених објеката.

20:37 - Прајс: Америчко оружје је за употребу на украјинској територији

Америчко наоружање дугог домета које је дато Украјини намијењено је употреби само на украјинској територији, а земља коју “анектира” Русија и даље ће бити сматрана за украјинску територију, изјавио је вечерас портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс.

“Били смо јасни према нашим украјинским партнерима, када је ријеч о одређеним системима дугог домета, да се они могу користити само на сувереној украјинској територији”, рекао је Прајс на конференцији за новинаре.

Он је додао да ће, уколико се анексија деси, што Вашингтон очекује, те области остати суверена украјинска територија.

20:05 - Пентагон издвојио још 1,1 милијарду долара војне помоћи Украјини, јавља АФП, позивајући се на америчку војску.

 

19:48 – Русија: Референдуми одржани у складу са међународним правом

Референдуми о придруживању Русији у народним републикама Доњецк и Луганск, те регионима Запорожје и Херсон одржани су уз стриктно поштовање међународног права, саопштило је данас руско Министарство спољних послова.

Министарство спољних послова је нагласило да резултати референдума потврђују да народ у тим регионима не жели да се врати у старе животе и да је направио свјестан и добровољан избор у корист Русије.

Руско Министарство наводи да је народ у Донбасу и на југу Украјине “искористио своје легално право на самоопредјељење у складу са Повељом УН, Међународним конвенцијама о људским правима из 1966, Завршним хелсиншким актом из 1975. и Мишљењем Међународног суда правде о Косову од 22. јула 2010. године, који потврђују да се једностраним проглашавање независности у дијелу државе не крше правила међународног права”, преноси ТАСС.

19:38 – Рогов: Референдум планиран и у дијелу Запорошке области и у регионалном центру Запорожју

Планирано је да референдум буде одржан и у дијелу Запорошке области и у регионалном центру Запорожју, који су под контролом Кијева, након њиховог ослобађања, изјавио је члан главног савјета регионалне администрације Владимир Рогов.

„Сада је ослобођено око три четвртине, 73 одсто територије. Они ће постати дио Русије. Козаци су хтјели да гласају, писало ми је хиљаде људи, важно је да људи одреде своју судбину”, рекао је Рогов за РБК.

18:21 - Шведска служба безбједности преузела истрагу о Сјеверном току

Шведско тужилаштво саопштило је данас да је служба националне безбједности преузела прелиминарну истрагу о оштећењу гасовода Сјеверни ток 1 и 2 у Балтичком мору.

У саопштењу тужилаштва је потврђено да ће шведска служба безбједности водити истрагу јер, како се наводи "могуће је да је ријеч о озбиљном злочину који је, бар дјелимично, усмјерен против шведских националних интереса, а по свему судећи извршила га је нека страна сила", пренио је Ројтерс.

17:30 - Осам експлозија одјекнуло у Мелитопољу и његовој околини.

За сада није јасно шта су биле мете напада.


17:12 – ДНР: Савезничке снаге контролишу град Красни Лиман

Савезничке снаге контролишу град Красни Лиман, саопштила је Народна милиција ДНР на свом Телеграм каналу. Прецизира се да украјинска војска безуспјешно покушава да прекине снабдјевање града.

„Браниоци града из редова Народне милиције ЛНР и ДНР, као и Оружане снаге РФ, у потпуности контролишу ситуацију у свим правцима који су мете напада кијевских банди. Стратешки правци су такође под контролом, упркос покушајима нациста да одсјеку Красни Лиман од снабдјевања", прецизирали су из ресора.

16:56 – Експлозија у складишту муниције у Белгородској области

У Белгородској области дошло је до експлозије на складишту муниције, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков.

По његовим ријечима, људски фактор је крив за несрећу. 

Том приликом повријеђено је 14 особа. 

Свима је указана медицинска помоћ.

16:40 - Њемачки канцелар Олаф Шолц у телефонском разговору са Владимиром Зеленским изјавио је да да ће Њемачка наставити да подржава Украјину, укључујући и оружјем.

Поред тога, „никада неће признати" резултате референдума у Херсонској и Запорошкој области ЛНР и ДНР.

Њемачке службе безбједности претпостављају да ће оба крака гасовода „Северни ток" и један крак „Северног тока 2" заувијек бити неупотребљиви након наводне саботаже, пише њемачки лист 

„Тагешпигл", позивајући се на изворе у њемачкој влади.
Према њиховим речима, уколико се брзо не поправе оштећења на краковима, у гасоводе ће ући много слане воде која ће изазвати корозију.

16:39 – ЕК предложила осми пакет санкција Русији

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен представила је данас приједлог новог, 8. пакета санкција против Руске Федерације, с циљем да "Кремљ плати" због спровођења референдума у Украјини, који је она назвала "лажним гласањем".

"Не прихватамо лажни референдум и било какву врсту анексије у Украјини, и одлучни смо да Кремљ плати за даљу ескалацију", рекла је Фон дер Лајен новинарима у Бриселу, преноси Ројтерс.

Предложени осми пакет санкција укључује мјере забране увоза руских производа, које би требало да умање приход Русији за седам милијарди евра.

Санкције обухватају и забрану извоза кључних технологија које се користе у војсци, као што су авионски производи, електронске компоненте и специфичне хемикалије супстанце, саопштила је фон дер Лајен.

У Њемачкој страхују да ће „Северни токови" бити заувек неупотребљиви

15:42 – Ердоган Зеленском понудио посредовање за НЕ Запорожје

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган разговарао је данас телефоном са украјинским колегом Володимиром Зеленским и понудио посредовање у стварању безбједносне зоне око нуклеарне електране Запорожје.

"Предсједник Ергодан је изразио дубоко задовољство што је успјешно окончана размјена заробљеника између Русије и Украјине на којој већ дуго раде. Наводећи да функционише споразум о украјинском извозу житарица преко Црног мора, предсједник Ердоган је рекао да се сличан приступ може испољити и у контексту нуклеарке Запорожје и да је понуда неопходног посредовања и помоћи у стварању демилитаризоване зоне око електране у функцији", речено је новинарима из кабинета турског предсједника, пренијела је агенција ТАСС.

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси изразио је јуче наду да ће ове недеље доћи у Русију и Украјину како би наставио разговоре о ситуацији око нуклеарне електране Запорожје.

15:12 – Упућен приједлог Путину да се и Запорошка област уврсти у састав Русије

Шеф војно-цивилне администрације Запорошке области Евгеније Балицки упутио је предсједнику Русије Владимиру Путину приједлог уврсти регион у састав Руске Федерације.

У документу у који су имали увид руски медији, Запорошка област предлаже да је Руска Федерација прихвати као нови субјект и закључи међународни уговор између региона и Русије о пријему региона у састав Русије „и формирању новог субјекта у саставу Руске Федерације – Запорошке области", наводи се у документу.

14:17 - Грушко: Русија спремна на заједничку истрагу инцидента на гасоводу Сјеверни ток

Русија је спремна да размотри захтјеве из европских земаља за заједничку истрагу о узроцима инцидента на гасоводу Сјеверни ток, изјавио је замјеник руског министра спољних послова Александар Грушко, додајући да таквих захтјева до сада није било.

"Ако буде захтјева, размотрићемо их. Колико знам, није их било", рекао је Грушко, преноси РИА Новости.

Компанија "Норд Стрим АГ", оператер гасне мреже, саопштила је јуче да су три приобалне линије гасоводног система Сјеверни ток претрпјеле оштећења "без преседана" у само једном дану.

13:57 - Украјинске трупе извеле су ракетни напад на град Аљошки код Херсона

Украјинске трупе извеле су ракетни напад на град Аљошки код Херсона, активиран је систем за противваздушну заштиту, саопштио је представник хитних служби Херсонске области.

У Херсону, на другој страни Дњепра, чуле су се четири експлозије.

У гранатирању је погођен хотел „Колос", а повријеђенима се пружа у медицинска помоћ. 

Њихово стање је стабилно, саопштио је министар здравља Херсонске области Вадим Иљмијев.

„Украјина је још једном показала колико воли становнике Херсонске области. Нажалост, страдали су цивили", рекао је он и додао да је стање рањених стабилно.

„За сада се сами сналазимо. Али ако буде потребно, послаћемо их у Симферопољ", рекао је министар.

13.06 - Америчка амбасада у Москви позвала грађане да напусте Русију

Америчка амбасада у Москви позвала је грађане САД да хитно напусте Русију све док постоје могућности за то.

"Амерички грађани не би требало да путују у Русију, а они који бораве или путују у Русију, треба одмах да напусте земљу, док постоје ограничене могућности комерцијалног путовања", наводи се у саопштењу америчке амбасаде у Москви, које је преноси Тас.


12.47- Песков: САД све више улажу у сукоб у Украјини

 Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да се САД све више приближавају да постану пуноправни члан конфликта у Украјини и да је то изузетно опасно.

Песков је изјавио да руска страна изражава негативан став према саопштењу које је објавио амерички државни секретар Ентони Блинкен, а у којем се наводи могућност да Украјина употријеби оружје које је добила од САД на територије у којима се одржао референдум за уједињење са Русијом, преноси Тасс. 

Глупе тврдње да је Русија саботирала Северни ток

Москва је назвала глупим тврдње да Русија стоји иза наводних напада на гасоводе Сjеверни ток, додајући да истовремено руске власти примjећују велико повећање профита америчких компанија које достављају гас Европи.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је на редовној прес конференцији да инцидент треба да буде истражен и да рокови за поправљање оштећених гасовода нису јасни.

Европске власти истражују оно за шта Данска, Њемачка и Шведска тврде да су били акти саботаже на цјевоводима под Балтичким морем два руска гасовода Сјеверни ток 1 и Сјеверни ток 2.


12.00 - Кремљ: Операција ће трајати до потпуне контроле Доњецка

Руска специјална војна операција у Украјини мора се наставити док Русија не стекне пуну контролу над Доњецком на истоку земље, саопштено је из Кремља.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да ће се операција наставити "минимлано" до ослобођења Доњецке Народне Републике.

11.30 - Испоручено 15 тона хране народу у ЛНР

Конвој камиона руског Министарства за ванредне ситуације испоручио је 15 тона хране народу у Луганској Народној Републици /ЛНР/, саопштило је Министарство за ванредне ситуације ЛНР.
"Још један конвој камиона руског Министарства за ванредне ситуације доставио је јуче хуманитарну помоћ за Донбас мјештанима Луганска. Руски спасиоци донијели су укупно 15 тона хране", наводи се у саопштењу.

Други руски конвој доставио је прошле седмице 50 тона шећера у ЛНР, подсјећа ТАСС.

Руско Министарство пружа хуманитарну помоћ Донбасу од августа 2014. године. До сада је испоручено више од 150.000 тона хуманитарне помоћи.


10.15 - И Херсон и Запорожје тражиће од Путина пријем у Русију

 Власти Херсонске и Запорошке области затражиће од руског предсједника Владимира Путина да размотри прихватање тих области у састав Русије након референдума.

"Обратићемо се руском предсједнику у наредних неколико дана", изјавио је за агенцију ТАСС замјеник предсједника војно-цивилне администрације Херсонске области Кирил Стремоусов.

Предсједник покрета "Ми стојимо уз Русију" Владимир Рогов такође је за ТВ канал Соловјев рекао да ће власти Запорошке области затражити од Путина да размотри прихватање региона у састав Русије након референдума.

"Колико ја разумијем образложење процеса, захтев ће бити разматран наредних дана", прецизирао је Рогов.

Претходно је лидер самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР) у Украјини Леонид Пасечник најавио да ће касније данас припремити документ којим се од Путина тражи да размотри пријем ЛНР у састав Руске Федерације.



9.34 -  Антонов: Америка се ближи опасној ивици

САД се приближавају опасној ивици када кажу да би западно оружје могло да се употријеби за ударе на територију Доњецке и Луганске Народне Републике /ДНР, ЛНР/ и Запорошке и Херсонске области, изјавио је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов.

„Спонзори неонацистичких криминалаца приближавају се опасној ивици на коју је Русија више пута и јасно упозоравала“, рекао је он, коментаришући изјаву америчког државног секретара Ентонија Блинкена да се САД не противе да Кијев користи западно оружје за напад на ДНР, ЛНР, и области Запорожја и Херсона.

Он је додао да САД постају страна у украјинском сукобу.
 

9.14- Шолц: Путин очајан, прави грешку за грешком

Њемачки канцелар Олаф Шолц сматра да руски предсједник Владимир Путин „прави грешку за грешком“.

Такво дјеловање је, сматра, резултат очајања и реакција на неуспјехе руске војске у источној Украјини.

Он је, у интервјуу за дневник „Оснабрикер цатунг“, рекао да Њемачка неће прихватити лажне референдуме.

На питање да ли би Путин могао обистинити пријетњу употребе нуклеарног наоружања, казао је да то нико не зна, али да му поручује исто и амерички предсједник „Не ради то“.

Казао је да би Путин могао рат у Украјини одмах окончати повлачењем своје војске и разговорима са Кијевом.

У вези испоруке оружја Украјини Шолц остаје при ставу да Украјина треба да добија оружје које може одмах употријебити преко других земаља НАТО, које имају оружје руске производње, а да ће Њемачка заузврат тим државама дати своје наоружање у замјену.

„Њемачка подржава Украјину свом снагом и чини све како би се спречио директан конфликт НАТО и Русије“, објаснио је он и додао да то одговара жељи већине Нијемаца.

9.03- Украјинска војска гађала Лисичанск користећи ракете Химарс

Оружане снаге Украјине гранатирале су град Лисичанск у Луганској Народној Републици /ЛНР/, користећи вишеструке ракетне системе ХИМАРС америчке производње, саопштила је мисија ЛНР при Заједничком центру за контролу и координацију питања везаних за ратне злочине у Украјини.

У саопштењу се прецизира да су 20 минута послије поноћи по московском времену украјинске оружане формације гранатирале ово подручје, користећи и четири ракете из система ХИМАРС.

У току је процјена штете и утврђивање да ли има рањених.

Украјинска војска је интензивирала гранатирање територије ЛНР док су грађани ове републике гласали на референдуму о приступању Русији од 23. до 27. септембра.

Према подацима мисије ЛНР-а, током гласања на референдуму, украјинска војска гранатирала је ову област 17 пута, при чему су убијена три цивила, а 12 је рањено.

У украјинским гранатирањима оштећено је и 35 кућа у седам стамбених насеља.

Након гласања касно синоћ украјинске снаге гранатирале су Брјанку, убивши три особе, а ранивши петоро, наводи исти извор, преноси ТАСС.
 

9.00- Борел: Нелегални референдуми нарушили украјински суверенитет

ЕУ осуђује одржавање нелегалних „референдума“ у Украјини и њихов фалсификовани исход, јер представљају нарушавање украјинског суверенитета, изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Јосеп Борел.

Он је додао да ће ЕУ наставити да подржава Кијев који се „храбро супротставља руској агресији“.

„ЕУ осуђује одржавање нелегалних референдума и њихов фалсификовани исход. Ово је још једно кршење украјинског суверенитета и територијалног интегритета, уз систематску злоупотребу људских права. Похваљујемо храброст Украјинаца, који настављају да се супротстављају руској инвазији „, написао је данас Борел на Твитеру.

Проруски званичници у четири региона Украјине под контролом Москве саопштили су јуче да се огромна већина становника изјаснилла за улазак ових области у састав Руске Федерације, након пет дана гласања на референдуму које су Кијев и западни лидери унапријед одбацили као „фарсу“.

8.57- Европска комисија данас предлаже нови пакет санкција Москви

 Европска комисија предложиће данас нови пакет санкција против Русије, укључујући увођење ограничење цијена руске нафте, објавио је портал „Политико“, позивајући се на изворе.

Комисија ће обавијестити амбасадоре земаља ЕУ о новом пакету санкција данас око 14.30 часова по локалном времену.

У исто вријеме, блок планира да ублажи неке санкције, односно укинуће забрану извоза вјештачких ђубрива, цемента и других производа из Русије.

8.47- Борел: Цурења на гасоводима нису случајност

Европска унија сумња да су оштећење два подводна гасовода Сјеверни ток 1 и Сјеверни ток 2 саботажа и упозорава да ће одговорити за сваки напад на европске енергетске мреже, изјавио је данас високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Јосеп Борел, преноси АП.

„Све доступне информације указују да су цурења на гасоводу Сјеверни ток 1 и Сјеверни ток 2 резултат намјерног чина“, навео је Борел у саопштењу објављеном на Твитеру.

Он је рекао да је „сваки намерни поремећај европске енергетске инфраструктуре потпуно неприхватљив и да ће наићи на чврст и уједињен одговор“.

Сеизмолози су у уторак известили да су експлозије потресле Балтичко море пре него што су откривена необична цурења на два подводна гасовода који воде од Русије до Немачке, наводи АП.

8.33 - Медведев: Добродошли кући, у Русију!

Замјеник предсједника руског Савјета безбједности Дмитриј Медведев изјавио је да су сасвим очигледни резултати референдума у Донбасу, Запорожју и Херсону, те становницима ових региона пожелио добродошлицу у Русију.

-Референдуми су завршени. Резултати су јасни. Добродошли кући, у Русију! - написао је Медведев на „Телеграму“.

8.26 -ЛНР ће данас тражити од Путина пријем у Руску Федерацију

Лидер самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР) у Украјини Леонид Пасечник најавио је да ће касније данас припремити документ којим се од руског предсједника Владимира Путина тражи да размотри пријем ЛНР у састав Руске Федерације, преноси ТАС С.

-Резултат је ту! Становници Луганске Народне Републике су се опредијелили за свијетлу и просперитетну будућност - написао је он на Телеграму, коментаришући резултате референдума које су организовале проруске власти, о приступању ЛНР Русији.

-Данас ћу припремити одговарајући документ којим тражим од руског предсједника Владимира Путина да размотри приступање ЛНР Руској Федерацији као конститутивног члана у складу са законом - закључио је Пасечник.

7.35-Трудо:Нове санкције Москви због лажног референдума

Канадски премијер Џастин Трудо саопштио је да ће његова земља увести додатне санкције Русији, као одговор на „лажне референдуме“, одржане на украјинским територијама под контролом Москве.

Он је рекао да Канада никада неће признати резултате тих референдума или „покушаја нелегалне анексије украјинских територија од стране Русије“, преноси Ројтерс.

Трудо је напоменуо да Канада активно сарађује с међународним партнерима и савезницима и да земља намјерава да уведе нове санкције особама и субјектима који су учествовали у „овом посљедњем покушају нарушавања украјинског државног суверенитета и онима који су одговорни за ратна страдања у Украјини“.

-Намјеравамо да уведемо нове санкције против особа и субјеката који су саучесници у овом најновијем покушају подривања принципа државног суверенитета и који дијеле одговорност за актуелно бесмислено крвопролиће широм Украјине -  навео је Трудо у саопштењу.

Проруски званичници у четири региона Украјине под контролом Москве саопштили су јуче да се огромна већина становника изјаснила за улазак ових области у састав Руске Федерације, након пет дана гласања на референдуму које су Кијев и западни лидери унапријед одбацили као „фарсу“, наводи британска агенција.

7.25-Мишел: ЕУ неће признати лажне референдуме

Предсједник Европског савјета Шарл Мишел каже да Европска унија неће признати референдуме у четири области у Украјини које су под контролом Русије ни њихове резултате.

-Лажни референдуми. Лажни резултати. Нећемо признати ни једно ни друго -, написао је Мишел на „Твитеру“.

7.03-Зеленски:Русија пријети свијету нуклеарном катастрофом

Украјински предсједник Володимир Зеленски се путем видео-линка обратио на сједници Савјета безбједности Уједињених нација (СБУН), гдје је затражио да се Украјини пруже колективне гаранције безбједности и поручио да Русија не би смјела да има нуклеарно оружје пошто пријети свијету „нуклеарном катастрофом“.

-Украјина мора да добије јасне и правно обавезујуће гаранције колективне безбједности - рекао је Зеленски у видео обраћању током сједнице која је била посвећена референдумима о придруживању Русији, које су проруске власти организовале у областима Украјине које су под контролом Москве.

Он је додао да је „свијету потребна“ безбједносна архитектура која би била у складу са глобалном улогом Украјине и позвао на наставак војне и финансијске подршке Кијеву, преноси Спутњик.

У обраћању је Зеленски упозорио да Украјина неће моћи да преговара са Русијом после „лажних референдума који су организовани у окупираним областима“, пренио је Гардијан.

Украјински предсједник је рекао и да Русија не може имати нуклеарно оружје, јер она њиме не обезбјеђује безбједност цијелом свијету.

Поред тога, рекао је он, „Русија је игнорисала позив ИАЕА за моменталну демилитаризацију нуклеарне електране Запорожје и прекид било каквих непријатељских акција усмјерених на било које нуклеарно постројење у Украјини“.

Зеленски је нагласио да Русија „намјерно држи свијет на ивици нуклеарне катастрофе“, наводи Укринформ.
 

6.44- ДНР: Украјинске снаге гранатирале три насеља

Украјинске снаге испалиле су 11 граната на три насеља у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици, саопштили су званичници ДНР, пренео је ТАСС.

-Украјинске снаге синоћ су гранатирале град Јасиноватају и села Заичево и Јаковлевку оружјем калибра 152 милиметра – додали су.

Главни штаб територијалне одбране ДНР саопштио је да је један цивил повијређен у украјинском гранатирању града Макејевке.

6.37-ИАЕА: Хитно осигурати безбједност нуклеарке у Запорожју

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси позвао је на хитну акцију да би се смањила пријетња од напада у близини нуклеарне електране у Запорожју пошто су у тој области регистровани нови напади.

У саопштењу за медије се наводи да је ИАЕА ове седмице, послије неколико дана примирја, забиљежила нова гранатирања и експлозије у близини нуклеарке у Запорожју када су разбијени прозори на хали где се налази турбина, пренио је ТАСС.

Гроси је поновио да је потребно хитно успоставити безбједно окружење око највеће нуклеарке у Европи да би се избјегла могућа катастрофа.

6.28-Кина: Изолација и санкције Русији воде у ћорсокак

Након што су Сједињене Америчке Државе позвале Савјет безбједности УН да осуди референдуме у регионима на истоку Украјине које је заузела Русија, амбасадор Кине при УН Џанг Јун упозорио је на засједању да изолација и санкције „воде у ћорсокак“.

-Блоковска конфронтација, политичка изолација, санкције и притисак само ће довести до ћорсокака - поручио је Џанг на сједници Савјета безбједности, преноси Ројтерс.

Кина је Русији дала дипломатску подршку након инвазије на сусједну Украјину 24. фебруара, а Џанг је данас поновио позив Пекинга на преговоре за окончање сукоба који „укључују легитимну забринутост обе стране“.

6.24-Велика већина четири украјинске области за улазак у Русију

За улазак у састав Русије у самопроглашеним Луганској и Доњецкој Народној Републици на референдуму је гласало близу 100 одсто бирача, у Запорошкој области више од 93 одсто бирача изјаснило се за прикључење Русији , а у Херсонској области више од 87 одсто, резултати су Централне изборне комисије (ЦИК) на основу комплетно пребројаног бирачког материјала.

Како је изјавила предсједница ЦИК Елена Кравченко, након пребројаних 100 одсто бирачких листића у четири области Украјине које су под контролом Русије за је у ДНР гласало 99,23 одсто бирача, а у ЛНР 98,42 одсто, преноси Интерфакс.

У Херсонској области за прикључење Русији било је 87,05 одсто изашлих, а у Запорошкој области 93,11 одсто.

Према локалним изборним комисијама, излазност у ЛНР била је 94,15 одсто, у ДНР 97,51 одсто, у Запорошкој области 85 одсто, а у Херсонској области гласало је 78,86 бирачца, наводи Тасс.

Референдуми су одржани од 23. до 27. септембра.

6.15-УН: Поштујемо интегритет Украјине, не признајемо референдуме

Уједињене Нације поштују територијални интегритет Украјине и не могу да признају резултате референдума за припајање Руској Федерацији самопроглашене Доњецке Народне Републике, Луганске Народне Републике, Херсонске и Запорошке области, изјавила је у Њујорку подсекретар УН за политичка и мировна питања Розмари Ди Карло.

-Референдуми су одржани усред ратног сукоба у областима под руском контролом, изван украјинских легалних институција и због тога не могу бити сматрани правим изразом воље народа - рекла је Ди Карло на сједници Савјета безбједности УН о Украјини.

Она је истакла да УН у потпуности подржавају суверенитет, јединство, независност и територијални интегритет Украјине у њеним међународно признатим границама у складу са релевантним резолуцијама свјетске организације.

Референдуме је пратило више од 100 међународних посматрача из 40 земаља, укључујући чланице ЕУ.

6.11 -САД најављују нови пакет војне помоћи Украјини

Сједињене Америчке Државе припремају нови пакет војне помоћи Украјини вредан 1,1 милијарду долара намијењен борби са Русијом, потврдили су амерички званичници.

Овај пакет ће ускоро, након исхода „лажних рефередума на истоку Украјине“ потврдити и америчка администрација, тврде неименовани амерички званичници, преноси Ројтерс.

5.00- Небензја: Специјална операција не би била потребна да је Украјина поштовала права

Руска специјална војна операција у Украјини не би била потребна да је Запад приморао Кијев да поштује људска права, изјавио је стални представник Русије у УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности.

Небензја је рекао да специјална операција не би била потребна да је Украјина поштовала основна људска права, а прије свега право на живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана