Путин: Стаљинград - симбол непобједивости руског народа

ГС
Путин: Стаљинград - симбол непобједивости руског народа

ВОЛГОГРАД - Стаљинград ће увијек симболизовати непобједивост руског народа, поручио је предсједник Русије Владимир Путин на свечаности поводом 80 година од побједе у Стаљинградској бици.

- Наша морална дужност, прије свега према војницима-побједницима, јесте да чувамо сјећање на овај подвиг, да га пренесемо будућим генерацијама, и не дозволимо никоме да омаловажава или искривљује улогу Стаљинградске битке у побједи над нацизмом и у ослобађању цијелог свијета од тог монструозног зла. Стаљинград је постао вјечити симбол непобједивости нашег народа, суштина живота - рекао је Путин.

Путин је подсјетио да је град и околину цијела земља морала да обнавља буквално од нуле, јер до фебруара 1943. у Стаљинграду практично није остало ниједно дрво, ниједна зграда читава.

Путин је рекао да “изузетна непоколебљивост и пожртвованост бранилаца Стаљинграда сада изгледају дубоко запањујуће и изазивају осјећања најискреније захвалности и поштовања”.

Он је рекао да је Стаљинградска битка заслужено ушла у историју као догађај који је преокренуо ток Великог отаџбинског рата.

- Заједно са поразом нациста и њихових сателита, поражена је и воља цијеле нацистичке коалиције. Европски вазали и послушници нацистичке Њемачке почели су грозничаво да траже начине да побјегну, да избјегну одговорност и сву кривицу пребаце на своје бивше господаре - рекао је Путин.

Он је подсјетио да су се представници скоро свих земаља покорене Европе борили у Стаљинграду.

Стаљинградска битка трајала је од 17. јула 1942. до 2. фебруара 1943. године и била је једна од највећих битака Великог отаџбинског рата по свом трајању и броју војника. То је била кључна тачка у рату и наговијестила је совјетску побједу над нацистичким снагама, подсјећа ТАСС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана