Путин: Рекордан род жита - Запад "разбојнички" ствара кризу

Срна
Foto: Танјуг

МОСКВА- Руски предсједник Владимир Путин најављује рекордан род жита у Русији, која је највећи извозник те житарице, и оптужује најбогатије земље свијета за разбојништво и преусмјеравање пошиљки са житом на своја тржишта, док сиромашне земље гладују.

Путин упозорава да испоруке жита из Украјине и даље заобилазе најсиромашније земље свијета.

"Ситуација са испорукама хране најсиромашнијим земљама у свијету се не мијења - то је апсолутна обмана Запада. Понављам, Запад провоцира глобалну прехрамбену кризу", наводи Путин.

Према његовим ријечима, позиција најбогатијих земаља свијета је разбојничка, јер оне и даље настављају да купују храну.

Како је навео, на крају другог квартала ове године увоз хране у САД достигао је 218,6 милијарди долара у односу на 185,1 милијарде долара годину дана раније. При томе, увоз премашује извоз за 22,3 милијарди долара, док је раније било обрнуто.

Такође, Путин сматра да санкције погоршавају прехрамбену ситуацију у свијету а то нема везе са специјалном операцијом руске војске у Украјини.

Руски предсједник наводи да ће ове године бити добар род жита, а по неким елементима и рекордан.

"Већ је пожњевено 138,7 милиона тона жита, а очекује се 150 милиона", навео је Путин на сједници посвећеној сезонским радовима.

Када је ријеч о пшеници, очекује се род од 100 милиона тона, а то ће бити рекордан резултат у историји Русије, наводи Путин, а преносе руски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана