Путин потписао декрет о контроли електране Запорожје

ГС/Агенције
Путин потписао декрет о контроли електране Запорожје

МОСКВА/КИЈЕВ - У току је 224. дан рата у Украјини. Руски предсједник Владимир Путин потписао је федералне уставне законе о пријему четири украјинске територије у састав Русије и формирању нових субјеката федерације. Настављене борбе дуж ријеке Дњепар, области важне за контролу над Херсоном и приступу Криму.

16.37 - Путин наложио да се Запорошка нуклеарка стави под контролу Русије

Предсједник Русије Владимир Путин наложио је да се Запорошка нуклеарка стави под контролу Русије.

Запорошка нуклеарна електрана налази се на лијевој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету.

Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спријечавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала.

Министарство је такође подсјетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.

15:52 - Од 5. октобра царинска граница ЛНР са Русијом постала је административна, саопштили су у царинском комитету републике.

 

15:36 - Генерални директор Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси, вjероватно има у плану да следеће недеље посjети Русију, изјавио је за Спутњик на маргинама састанка ОПЕК+ стални представник Русије у међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов.

„Мислим да ће Гроси допутовати код нас наредне недеље“, изјавио је Уљанов, додавши да ће директор ИАЕА „вечерас отпутовати у Украјину, а затим се вратити у Беч“.

Поред тога, руски дипломата је истакао да ће одлука о могућим измjенама у раду ИАЕА У Запорошкој нуклеарној електрани бити донета након уласка четири региона у састав Русије, укључујући и Запорошку област.

15:25 - Земан: Ризик од нуклеарног сукоба висок због руских претњи

Ризик од нуклеарног сукоба је висок због руских претњи да ће употребити тактичко нуклеарно оружје у Украјини, изјавио је данас у Прагу чешки председник Милош Земан.

"Верујем да би у овој ситуацији европске, а не само европске земље морале да дају снажан војни одговор", рекао је Земан на брифингу после разговора са емиром Катара шеиком Тамимом бин Хамадом Ал Танијем, пренела је агенција ТАС С.

Како је рекао чешки председник, међународна заједница треба да пошаље јасну поруку руском руководству да "уколико Русија употреби нуклеарно оружје у Украјини, неће бити само дипломатске реакције, већ и војне, са свим последицама које из тога произилазе".

14:24 - Украјинска војска поново гранатира Енергодар

Власти Енергодара саопштиле су да украјинска војска поново гранатира град са супротне обале Дњепра, користећи америчку артиљерију калибра 155 милиметара, као и борбене дронове.

За сада нема информација о евентуалним жртвама и материјалној штети. Хитне службе су у приправности.

13:46 - Нови пакет санкција Европске уније против Русије ступиће на снагу у четвртак, пренео је лист „ЕУобсервер".

Лист је, такође, навео да се на новом списку ограничавајућих мјера нашао и руски филозоф Александар Дугин.

13:40 - Снаге Кијева гранатирају Доњецк, три особе погинуле

Украјинске снаге гранатирају четири области Доњецка, а у Кировском рејону погинуле су три особе. Гађана је и болница, рекао је градоначелник Доњецка Алексеј Кулемзин.

„Град је поново под ударом пројектила. У протекла два дана забиљежена су 64 напада", рекао је Кулемзин за телевизијски канал „Русија 24".

Према његовим ријечима, украјинске снаге и даље гађају објекте инфраструктуре.

13.15 - Украјинске снаге гађале хотел у центру Херсона

Украјинска војска је извела ракетни напад на хотел у центру Херсона, једна особа је погинула, а неколико околних кућа је срушено, саопштиле су градске власти.

„Током ноћи 5. октобра Оружане снаге Украјине извеле су ракетни напад на хотел у центру Херсона, у Улици Белинског. Спасиоци сада рашчишћавају рушевине", наведено је у саопштењу.

Напад на хотел у Херсону изведен је, према првим подацима, уз помоћ три ракете испаљене из америчких вишецевних ракетних бацача ХИМАРС, саопштио је сарадник полиције.

12.48 - Евакуисани житељи насеља у која је ушла украјинска војска

Замјеник шефа администрације Херсонске области Кирил Стремоусов рекао је да су житељи насеља у том региону, у која је ушла украјинска војска, евакуисани.

Стремоусов је раније у рекао да је украјинска војска заузела осам насеља у „сивој зони" Херсонске области, при чему линија одбране „није померена ни за сантиметар".

12.31 - Град Снигиревка у Николајевској области је под контролом руских снага, нема војних дејстава у непосредној близини, саопштио је лидер те области Јуриј Барбашов.

 

12:06 - Кремљ: Беч се није обраћао Москви с иницијативом за рјешавање кризе у Украјини

Аустрија се није обраћала Русији с иницијативом за рјешавање ситуације у Украјини, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, одговарајући на питање новинара о томе да ли је Москва преко дипломатских или неких других канала добила приједлог од Беча у вези с деескалацијом сукоба у Украјини.

Лист „Хил" је раније пренио, позивајући се на аустријске изворе, да се та земља понудила да буде платформа за преговоре Москве и Кијева и да је спремна да одржава контакте с Русијом.

11.15 - Градоначелник Енергодара: Директор Запорошке нуклеарке координисао терористичке акције у граду

Генерални директор Запорошке нуклеарне електране Игор Мурашов, протеран је у Украјину због сарадње са Службом безбедности Украјине. 

Он је онемогућио безбедан рад нуклеарке и био координатор терористичких акција у граду Енергодар, изјавио је градоначелник града Александар Волга телевизији „Росија 24".

10.30 - Украјинска војска извела више од 40 напада на околину града Енергодара

Украјинска војска је у протекла 24 сата извела више од 40 напада на околину града Енергодара, саопштио је вршилац дужности губернатора Запорошке области Евгеније Балицки.

10.21 - Украјинска војска је гађала ненавођеним авијационим ракетама затвор у Горловки, оштећени су објекат за боравак људи, административно здање и ограда, саопштио је градоначелник Горловке Иван Приходко.

 

10.07 -  Руска армија у Херсонској области се прегрупише

Руска армија у Херсонској области се прегрупише како би скупила снаге и одговорила непријатељским трупама, саопштио је представник регионалне администрације Кирил Стремоусов.

„Руска војска изводи маневре. Прегруписавање фронта у садашњим условима омогућава скупљање снага и извођење напада", рекао је Стремоусов.

Украјинска војска је прије неколико дана покушала да изведе контраофанзиву у сјеверном дијелу Херсонске области, заузевши насеља у сивој зони. 

Према наводима регионалних власти, напредовање противника је заустављено, а украјинска армија је претрпила значајне губитке.

„Јутрос нема никаквих премјештања и помјерања. У Херсон Украјинци неће ући, то је немогуће", нагласио је Стремоусов.

09.53 - Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен наводи да је удио Русије у испорукама гаса Европској унији пао на 7,5 одсто

„Прије рата удио руског гасног извоза био је 41 одсто, сада је тај показатељ 7,5 одсто", рекла је шефица Европске коисије посланицима у Стразбуру.
 

9.50 - Патрушев: Запад жели да пренесе непријатељства на руску територију

САД, Велика Британија и њихови сателити желе не само да развуку специјалну војну операцију Русије у Украјини него и да пренесу непријатљства на руску територију, изјавио је секретар руског Савјета безбједности Николај Патрушев.

"Ова тема има посебан значај у вези са провођењем специјалне војне операције на територији Украјине и са жељом САД, Велике Британије и сателита Запада да временски развуку војне операције и пренесу их на нашу територију", рекао је Патрушев на састанку на Криму.

Он је истакао да "Англосаксонци, који су одавно главни извор нестабилности у свијету, желе да гурну Русију и Европу у војни сукоб ради сопствене користи".

Патрушев је додао да је њихов главни циљ потискивање Русије и очување униполарног свијета.


8.39 - Путин потписао законе о уласку украјинских територија у састав Русије

Руски предсједник Владимир Путин потписао је федералне уставне законе о пријему четири украјинске територије у састав Русије и формирању нових субјеката федерације.

Документи су објављени на интернет порталу правних информација, преноси агенција РИА Новости.

Државна дума и Савјет федерације, доњи и горњи дом руског парламента, јуче и у понедјељак су ратификовали документе о пријему самопроглашених Луганске и Доњецке народне републике, Запорошке и Херсонске области у састав Русије.

7.30 - Додатни опрез у у НАТО након нових Путинових потеза

НАТО није примијетио промјене у нуклеарној стратегији Русије, али је на опрезу, изјавио је званичник Сјеверноатлантске алијансе, коментаришући потезе руског предсједника Владимира Путина који је, како је навео, ескалирао рат у Украјини мобилизацијом и упозорењима о могућој употреби нуклеарног оружја.

"Нисмо видели никакве промјене у нуклеарном понашању Русије, али НАТО и савезници остају на опрезу", рекао је званичник НАТО Ројтерсу.

Званичник, који је одбио да буде именован, додао је да је у јуну, у новом стратешком концепту НАТО наведено да би руско ширење "нових и разорних система са двоструком способношћу уз коришћење принудног нуклеарног сигнала" представљало изазов за безбедност и интересе земаља чланица НАТО, додаје Ројтерс.


 

7.28 - Ускоро наставак сједнице Генералне скупштине УН о Украјини

Специјална сједница Генералне скупштине УН о Украјини биће настављена 10. октобра након што је Русија ставила вето у Савјету безбједности на америчку резолуцију која осуђује референдуме о припајању Русији у четири региона Украјине, рекла је портпарол предсједника Генералне скупштине Паулина Кубиак.

САД и Албанија су 30. септембра иницирале гласање о нацрту Резолуције Савјета безбједности УН којом се осуђују референдуми у Доњецкој и Луганској Народној Републици и Запорошкој и Херсонској области, подсјећа ТАСС.

Русија је ставила вето на тај документ, а Бразил, Габон, Индија и Кина су се уздржали од гласања.

Према априлској резолуцији Генералне скупштине УН, ово тијело биће сазивано сваки пут када један од сталних чланова употријеби вето у Савјету безбједности.

У резолуцији се додаје да од тог момента Генерална скупштина треба да се састане у року од десет дана.

7.25 - Бајден потврдио Зеленском нови пакет војне помоћи

Амерички предсједник Џозеф Бајден рекао је у разговору са украјинским предсједником Володимиром Зеленским да ће Вашингтон обезбиједити још 625 милиона долара војне помоћи за Кијев, укључујући лансере за ракетни систем високе покретљивости (ХИМАРС), саопштила је Бијела кућа.

Бајдену се придружила потпредсједница САД Камала Харис, наводи се у саопштењу Бијеле куће, преноси Ројтерс.

Том приликом предсједник САД је нагласио да Вашингтон никада неће признати руску анексију украјинске територије, обећавши да ће наставити да подржава Украјину све док се брани од руске агресије "онолико дуго колико буде потребно", наводи се у саопштењу.

7.22 - Мађарска добила изузећа у новом пакету ЕУ санкција Русији

Током састанка амбасадора ЕУ Мађарска је успела да добије одређена изузећа од предложене горње границе за цијену руске нафте, саопштио је данас министар спољних послова Петер Сијарто.

"У Бриселу је управо завршен састанак сталних представника ЕУ и на дневном реду су биле санкције. Напорно смо преговарали и обезбиједили да се горња граница цијене нафте не примјењује на испоруке из нафтовода (управо тако купујемо нафту која је витална за нашу енергетску безбједност), а у случају хитних потреба и на нафту испоручену морем“, написао је мађарски министар на својој Фејсбук страници, преноси ТАСС.

ЕУ се сложила да у оквиру осмог пакета санкција Русији уведе ограничење цијене нафте, али коначни детаљи те одлуке, осмишљене тако да утиче на приходе Москве од продаје енергената, требало би данас да буду објављени, објавио је јуче Политико позивајући се на дипломатске изворе.

Осим овога, нови пакет мјера предвиђа ограничења за руску индустрију челика и забрањује грађанима ЕУ да буду на високим позицијама у државним руским предузећима, наводи ТАСС.

Нови пакет санкција против Москве, осми који ће бити уведен, предложила је прошле недјеље предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен након што је руски предсједник Владимир Путин запријетио да ће у Украјини употријебити нуклеарно оружје, а потом наредио да се мобилишу стотине хиљада резервиста.

Малта, Грчка и Кипар, чији танкери превозе већину руске нафте, били су забринути због увођења горње границе на цијене руске нафте због пословања својих комерцијалних флота, што је утицало на то да се усвоје неки уступци због тих земаља.

Поред тога, Мађарска се противи плановима за потпуну забрану увоза руске нафте тако што недељама успорава процес одлучивања о новим мјерама, све док није обезбиједила да буде изузета због "сопствених потреба снабдијевања", пренио је Политико.

Москва је раније упозорила да ће обуставити испоруке нафте и нафтних деривата државама које одлуче да се придруже овој иницијативи, наводи ТАСС.


6.45 - Генералштаб Украјина: Русија извела 9 ракетних и 6 напада из ваздуха

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је јутрос да су руске снаге за протекла 24 сата извеле девет ракетних напада, шест напада из ваздуха и 56 напада из вишецевних ракетних бацача на територију Украјине.

Погођени су објекти у више од 27 насеља, међу којима су Харков, Краматорск, Бахмут, Мајорск, Железнодорозноје, Андрејевка, Белогорка и Вознесенск, наводи Униан.

Украјински генералштаб додаје да су руске снаге гранатирале подручја појединих насеља на правцу Северска, Краматорска и Бахмута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана