Путин: Обје руске вакцине безбједне, вакцинација крајем године

Срна
Путин: Обје руске вакцине безбједне, вакцинација крајем године

МОСКВА - Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је данас да су обје руске вакцине против Ковида 19 сигурне и ефикасне, а да ће почетак масовне вакцинације против вируса корона бити пред крај године и истиче да је приоритет да вакцина буде обезбијеђена прво за грађане Руске Федерације.

 “Најважнија ствар је да вакцина мора буде безбједна и ефикасна. И ова два захтјева су испуњена у оба случаја. Сада је само питање како обезбиједити производњу неопходне количине вакцина. Постоје одређени проблеми у вези са неопходном опремом за масовну производњу”, рекао је Путин у обраћању учесницима Инвестиционог форума ''Русија зове'' и додао да је на путу и трећа вакцина.

Путин поручује да је Русија спремна за продају интелектуалне својине када је ријеч о руским вакцинама, као и да их производи на платформама иностраних партнера.

"Они имају опрему за то. И то није на штету вакцинације у самој Русији јер ми тек требамо да обезбиједимо ту опрему. Спремни смо на сарадњу са нашим партнерима", наводи Путин.

Он истиче да су код руских вакцина, које су произвели Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију "Гамалеја" и Државни научни центар за вирусологију и биотехнологију "Вектор", испуњена два кључна критеријума - безбједност и ефикасност.

"То су добри препарати", закључио је Путин и најавио да је на помолу и трећа вакцина, преноси "Спутњик".

"Спутњик пет", прва у свијету регострована вакцина против вируса корона, тренутно је у трећој и завршној фази тестирања на већем узорку добровољаца.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана