Резултати референдума: Запорожје и Херсон за припајање Русији

ГС/Агенције
Foto: Риа Новости

МОСКВА, КИЈЕВ – Рат у Украјини ушао је у 216. дан. Украјинске и руске снаге воде тешке борбе у различитим дијеловима Украјине, док се данас приводе крају референдуми у самопроглашеним Доњецкој и Луганској Народној Републици и областима Херсона и Запорожја, украјинским територијама које намјеравају да се припоје Русији.

21.20 - И у Херсонској области су пребројани сви бирачки листићи - 87,05 одсто грађана је дало подршку уласку области у састав Русије.

21.00 - Након пребројаних 31,74 одсто бирачких листића у Доњецкој Народној Републици, 93,95 одсто је гласало за улазак републике у састав Русије, саопштила је Централна изборна комисија.

20.55 - У Запорожју 93,11 одсто за припајање Русији

Након обраде 100 одсто бирачких листића на референдуму у Запоршкој области за улазак у састав Русије гласало је 93,11 одсто, саопштила је Обласна изборна комисија.

20.50 - У Харкову три експлозије, дијелови града без струје

У Харкову, другом највећем украјинском граду, данас су се чуле три експлозије, а нестала је и струја, јавио је Ројтерсов извор.

Градоначелник Харкова Ихор Терехов на свом Телеграм каналу написао је да за сада нема тачних информација о жртвама.

"У неким дијеловима града нема свјетла", додао је он.

Ројтерс наводи да Украјина сматра да је овде ријеч о освети за успјехе на бојном пољу.




20.26 - САД ће предложити резолуцију којом се осуђује референдум

Америчка амбасадорка при УН Линда Томас-Гринфилд рекла је да ће предложити резолуцију у Савјету безбједности УН којом ће се осудити референдуми одржани у окупираним регионима Украјине.

Резолуција ће позвати државе чланице да не признају било какав измијењени статус Украјине и обавезати Русију да повуче своје јединице из сусједне земље.


19.14 - НАТО упозорава Русију: Страшне посљедице у случају нуклеарног напада

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је у разговору са украјинским председником да је неприхватљива употреба нуклеарног оружја од стране Русије као и да би она имала озбиљне последице.

"Било каква употреба нуклеарног оружја је апсолутно неприхватљива, и потпуно ће променити природу конфликта и Рuсија мора да зна да нуклеарни рат не може да буде добијен и никада не сме да се води", рекао је Столтенберг.

Када изнова и изнова видимо такву врсту реторике у Русији, то је нешто што морамо oзбиљно да узмемо у обзир, поручује шеф Алијансе.

"Стога шаљемо јасну поруку - то би имало страшне последице по Русију", поручио је Стлтенберг.


18.48 - Зеленски разговарао са Столтенбергом

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да је разговарао са генералним секретаром НАТО-а Јeнсом Столтенбергом о даљој помоћи Алијансе његовој земљи.

До телефонског разговора Зеленског и Столтенберга дошло је док се пребројавају гласови са референдума у четири украјинске области,

Зеленски је захвалио шефу НАТО-а што је осудио одржавање референдума.

"Расправљали смо о тренутним дешавањеима на бојном пољу и даљој подршци држава чланица Алијансе Украјинским оружаним снагама", навео је Зеленски.


17.40 - Пребројано више од 50 одсто гласова са бирачких мјеста у Русији

Комисије за пребројавање објавиле су резултате референдума о будућности ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области, наводе руске агенције.

На бирачким мјестима у Русији гласови становника ових региона распоређени су на сљедећи начин:

- 98,63 одсто бирача подржало је улазак ДНР у Русију (након обраде 51,83 одсто гласова);
- за улазак ЛНР у Русију - 97,93 одсто (51,76 одсто гласова);
- за улазак Запорошке области у састав Русије - 97,74 досто (57 одсто гласова);
- за улазак Херсонске области у састав Русије - 96,3 одсто (53 одсто гласова).


17.35 - Спријечен терористички напад у МаријупољуУ Маријупољу је ухапшена дјевојка која је спремала терористички напад да референдуму, саопштило је Спутњику Министарство полиције Доњецке Народне Републике.

Како се наводи, ухапшена девојка, Ирина Наваљна, признала је да је спремала терористички напад по задатку кијевских специјалних служби.

Она је планирала да постави експлозивну направу у близини зграде локалне управе.


17.13 - Песков: Изјава Медведева о нуклеарном оружју заснована на доктрини

Говорећи о могућој употреби нуклеарног оружја, замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев се ослонио на документе ратне доктрине, изјавио је новинарима Дмитриј Песков, портпарол руског предсједника Владимира Путина, на питање да ли изјаве Медведева представљају званични став Русије.

"Он се позивао на наше доктринарне документе. Зато је довољно овде поменути релевантне одредбе (нуклеарне) доктрине", рекао је Песков, пренио је Тас.

Медеведев је раније данас написао на свом Телеграм каналу да Русија има право да употријеби нуклеарно оружје ако је потребно, у унапријед одређеним случајевима.

"У строгом складу са Основама државне политике у области нуклеарног одвраћања. Ако смо ми или наши савезници нападнути том врстом оружја. Или ако агресија употребом конвенционалног наоружања угрози само постојање наше државе. То је недавно директно рекао предсједник Русије", навео је Медведев.

Истакао је да ће Русија, поред тога, учинити све да спријечи појаву нуклеарног оружја код, како је написао, "непријатељских сусједа", наводећи као пример Украјину, коју, према његовој оцјени, контролишу земље НАТО.


17.05 - Руски посланици 4. октобра о припајању четири украјинска региона

Из Горњег дома руског парламента саопштено је да би посланици могли 4. октобра да разматрају припајање четири украјинска региона која су под контролом руских снага.


17.00-  Први резултати референдума:Велика већина гласача за придруживање Русији

Изборне комисије објавиле су данас прве резултате референдума о придруживању Русији самопроглашених Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области.

Ријеч је о гласању на територији Русије, гдје су затворена бирачка мјеста, пренијеле су РИА Новости.

Након обраде 18 одсто гласачких листића, за припајање Запорошке области Русији изјаснило се 98,19 одсто бирача.

Послије обраде 20,64 одсто гласова, за припајање ДНР Русији изјаснило се 98,27 одсто грађана.

Након обраде 21,11 одсто гласачких листића, за припајање ЛНР Русији изјаснило се 97,83 одсто бирача.

Послије обраде 27 одсто гласова, за припајање Херсонске области Русији изјаснило се 97,63 одсто грађана.

Јавност се обратила властима ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области да се одмах одрже референдуми о њиховој будућности.

Како су изјавили представници региона, придруживање Русији би обезбиједило њихову територију и вратило историјску правду.

Они су истакли да је таква одлука неопходна у контексту сталних терористичких аката Украјине и чланица НАТО, које је снабдијевају оружјем за убијање цивила.

Владимир Путин је прошле седмице рекао да ће Русија подржати резултат изражавања воље становника Донбаса, Запорожја и Херсонске области.

Петодневно гласање одржано је од 23. до 27. септембра.


14.28 Кулеба позвао ЕУ да уведе економске санкције Русији

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба позвао је данас Европску унију да уведе економске санкције Русији, умјесто индивидуалних, како би је казнила због организовања референдума у четири окупирана региона који имају за циљ њихову анексију.

Он је рекао да потези Москве неће промијенити дјеловање Украјине на бојном пољу, пренио је Ројтерс.

Након разговора у Кијеву са шефицом француске дипломатије Катрин Колоном, Кулеба је изјавио да индивидуалне санкције неће бити довољне као казна за референдуме које је Русија најавила као увод у анексију самопроглашених ДНР и ЛНР, као и Херсонске и Запорошке области.

11.48 УН: Рат погоршао ситуацију са људским правима у Украјини

Канцеларија Високог комесара УН за људска права саопштила је данас да је руска инвазија на Украјину погоршала ситуацију са људским правима у тој земљи.

Канцеларија у извјештају наводи да је посебно забринута због мучења и малтретирања затвореника од стране руске војске и оружаних група повезаних са Русијом, али је додала да је било кршења права са обе стране, преноси Ројтерс.

Канцеларија изражава забринутост и због "огромних ризика" који изазивају сукоби у близини нуклеарних електрана и позива на хитне кораке за демилитаризацију нуклеарне електране Запорожје која је под контролом руских снага.

Кијев и Москва нису одмах коментарисали извештај Канцеларије, који је заснован на истраживању Мисије Уједињених нација за праћење људских права у Украјини, спроведеном између 1. фебруара и 31. јула.

Обје стране су негирале наводе о кршењу људских права.

„Оружани напад Руске Федерације на Украјину и повезана непријатељства довели су до страшне ситуације са људским правима широм земље. Сукоб је довео до широког спектра кршења људских права која погађају и цивиле и борце“, наводи се у саопштењу.

Из Канцеларије саопштавају да ће наставити са документовањем и истраживањем кршења људских права, као и да ће наставити да документују и истражују незаконита убиства стотине цивила страдалих током акција руске војске у Кијевској, Харковској и Суми области.

Наводе и да су документовали најмање шест убистава цивила оптужених за издају и колаборационизам са Русима на окупираним територијама.

Додају и да су документовали кршење људских права повезаних са третманима ратних заробљеника, а да ти прекршаји укључују вансудска погубљења, мучење и злостављање, сексуално насиље, ускраћивање правичног суђења, ускраћивање медицинске помоћи, недостатак хране и воде и лоше санитарне услове.

"Нека од ових кршења могу представљати ратне злочине", наводе из Канцеларије Високог комесара УН за људска права.

11:38 Цеков: Нови федерални округ након референдума

У Русији би могао да се појави нови федерални округ који ће обухватати Доњецку и Луганску Народну Републику, Запорошку и Херсонску област, а могуће и Крим - сматра руски сенатор Сергеј Цеков.
"Не сумњам да ће постојати нови федерални округ. Али како ће се звати? Ту су опције различите", навео је Цеков за "Спутњик".

Према његовим ријечима, постоје двије варијанте када у нови федерални округ уђу територије које су се на основу референдума прикључиле Русији – то су републике Донбаса, Запорошка и Херсонска област.

Истовремено, он сматра да није потребно говорити о Кримском федералном округу.

"То би могао бити и Тауридски и Новоросијски федерални округ", закључио је он.

Референдуми за присаједињење Русији одржавају се у Доњецкој и Луганској народној републици, Херсонској и Запорошкој области Украјине.

САД, заједно са својим савезницима, одбијају да признају њихов легитимитет и пријете Русији санкцијама ако ове земље буду припојене.

Референдум је почео 23. септембра. Гласање ће трајати пет дана, а резултати ће бити објављени сутра, наводе руски медији. 

11:14 - Пријетње члану изборне комисије у Маријупољу

Један од чланова изборне комисије у Маријупољу у ДНР добио је пријетње због своје професионалне дјелатности на референдуму.

„Све иде одлично. Све је у реду. Чак и упркос пријетњама које ми стижу. Те пријетње су за мене веома чудне. Није јасно одакле цуре повјерљиве информације о мени, као што су лични број и број пасоша. Али, без обзира на све, то ми никако не квари расположење. Радимо као и обично. Сви су одлично расположени. Све ће бити у реду", рекао је неименовани члан комисије за Спутњик.

10.50 - Већ данас први резултати референдума у Херсонској области 

Први резултати референдума у Херсонској области биће већ данас, саопштио је замјеник шефа регионалне администрације Кирил Стремоусов.

„Данас ћемо пребројавати и мислим да ћемо данас добити прве резултате", рекао је Стремоусов за „Први канал".

10.32 - Украјинске снаге испалиле су 194 ракете и гранате из вишецјевних ракетних система „Химарс"

Током протеклог дана украјинске снаге испалиле су 194 ракете и гранате из вишецјевних ракетних система „Химарс" и БМ-27 „Ураган", као и цјевне артиљерије калибра 155, 152 и 122 мм, саопштила је Народна милиција Доњецке Народне Републике.

Гађани су окрузи 12 насеља ДНР. У нападима је рањено пет грађана. Оштећено је 29 зграда и пет цивилних објеката.

Заједничким снагама припадника Доњецке Народне Републике и Оружаних снага Руске Федерације уништена су два система БМ-21 „Град", две беспилотне летелице, седам јединица оклопне и специјалне технике. Убијено је више од 40 неонациста.

 

9.51 -  ЛНР: Уништена три тенка, девет оклопних транспортера и шест специјалних возила

У протекла 24 часа током активних офанзивних дејстава јединица Народне милиције Луганске Народне Републике украјинске снаге претрпјеле су велике губитке у људству и техници.

Уништена су три тенка, девет оклопних транспортера, једна беспилотна летјелица и шест специјалних возила, а убијено је до 60 припадника украјинских снага, саопштио је портпарол Народне милиције капетан Иван Филипоненко.

Током протеклог дана украјинске снаге гађале су насеља Рубежно, Мостки и Старобељск на које је испаљено 14 ракета из вишецјевних бацача ракета М142 „Химарс". У нападима је рањено пет цивила, порушена је болница, неколико цивилних и стамбених објеката.

На насеље Алчевск испаљено је шест ракета из „Химарса".

9.36 - Медведев: Москва има право да се брани нуклеарним оружјем

Бивши руски предсједник Дмитриј Медведев рекао је данас да Москва има право да се брани нуклеарним оружјем ако буде „гурнута преко својих граница“ и да то „сигурно није блеф“.

Медведев, замјеник предсједника Савјета безбједности Русије, упозорио је да Москва има право да одговори „без много консултација“, у вријеме када расту тензије са Западом због референдума који се одржавају на великим дијеловима украјинске територије.

Гласање посљедњег дана референдума о прикључењу Русији почело је данас у Доњецкој и Луганској Народној Републици, као и Запорошкој и Херсонској области.

8.30- Проруске власти:Украјина гранатира више насеља у ДНР и ЛНР

Украјинска војска гранатирала је рано јутрос девет насеља у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици (ДНР), испаливши укупно 53 пројектила, саопштиле су власти ДНР, преноси ТАСС.

Према подацима проруских власти, до шест часова јутрос на Доњецк је испаљено десет пројектила калибра 152 милиметра и 11 калибра 155 милиметара, а под ударом је било више насеља у овој области.

-Украјинска војска снажно гранатира територију ДНР у покушају да спријечи њен референдум о придруживању Русији - рекао је лидер проруских власти Денис Пушилин у суботу за ТВ канал „Росија-24“.

Украјинске оружане снаге гранатирале су и самопроглашену Луганску Народну Републику (ЛПР) три пута у протекла 24 сата, испаливши 14 ракета уз употребу вишенамјенског ракетног система америчке производње ХИМАРС, извјестиле су власти ЛПР, преноси ТАС С.

Прецизира се да је украјинска војска извела ударе са 14 ракета на три насељена мјеста користећи системе ХИМАРС, према саопштењу проруских власти, које су навеле и да је пет цивила рањено у овим нападима.

Извјештава се да је у ракетним нападима уништена једна од средњих школа у Рубежноју, која је такође служила као бирачко мјесто на референдуму за придруживање Русији, а нанијета је штета и на четири вишеспратне стамбене зграде и пријављено је да је оштећена болница у околини Мостког.


 

 

8.26 Токио захтијева извињење Москве због привођења конзула

Јапанско министарство спољних послова уручило је протестну ноту руском амбасадору у тој земљи Михајлу Галузину због привођења јапанског конзула у Владивостоку, Мотоки Тацунора, преноси Тасс.

Министар спољних послова Јапана Јошимаса Хајаши је изјавио да је Русија прекршила Бечку конвенцију и да је потез Москве „потпуно неприхватљив“, јавља јапанска новинска агенција Кјодо.

Министар додаје да Токио захтијева извињење, јер задржани дипломата никада није био умијешан ни у једну илегалну активност.

Према наводима руске Федералне служби безбједности (ФСБ), конзул је ухваћен на крајњем истоку земље док је примао повјерљиве информације о ефектима западних санкција на економију Русије, пренио је Ројтерс.

Руско Министарство спољних послова саопштило је да је приведени јапански дипломата проглашен „персоном нон грата“ и наређено му је да у року од 48 сати напусти територију Руске Федерације.
 

6.54 -Украјина: У гранатирању Запорожја има повријеђених

У ноћашњем гранатирању Запорожја има повријеђених, а избио је пожар, саопштио је секретар градског вијећа Анатолиј Куртев.

Претходно је шеф обласне војне администрације Олександар Старух саопштио да су погођени инфраструктурни објекти у граду, преноси Интерфакс Украјина.

Старух је позвао грађане да не напуштају склоништа јер постоји могућност поновних напада, наводи Униан.

7.54-Посљедњи дан референдума за придруживање Русији

На територијама непризнатих самопроглашених република Луганск и Доњецк и у Херсонској и Запорошкој области под контролом руске војске, у току је посљедњи дан референдума за придруживање Русији.

Представници изборних комисија свих ових украјинских области су већ прогласили референдуме валидним, јер је излазност, према њиховим ријечима, већ премашила 50 одсто уписаних бирача, преноси Тасс.

Наводи се да је до сада на територији ДНР-а гласало 86,89 одсто уписаних бирача, 83,61 одсто у ЛНР, 63,58 одсто у Херсонској области, док је изборна комисија Запорошке области пријавила излазност од 66,43 одсто.

Изборне комисије су се обавезале на транспарентност процеса гласања, као и да ће допустити свим заинтересованим страним посматрачима да присуствују гласањју.

Предсједница Централне изборне комисије (ЦИК) ЛНР Јелена Кравченко објавила је прошле недјеље да ЦИК прима и „разматра“пријаве страних посматрача иако није навела њихова имена нити земље из којих долазе.

Русија је послала своје посматраче да надгледају референдуме, а Државна дума је саопштила да су посланици свих странака добијале позиве за учешће праћење референдума.

Гласање о придруживању Русији почело је у петак у тим регионима и требало би да се заврши данас, а руски парламент би могао да одобри придруживање за неколико дана.

Кијев и већина земаља одбацили су ове референдуме и обећали да неће признати његове резултате, преноси Ројтерс.

6.50-Рогов: Зеленски је издајник и страни шпијун

Члан главног савјета администрације Запорошке области Владимир Рогов рекао је данас да против предсједника Украјине Володимира Зеленског треба покренути кривични поступак за издају.

-Зеленски је издао државне интересе Украјине, пренијевши контролу над земљом на спољне силе, посебно на САД и Британију. Против Зеленског и његових саучесника требало би да се отвори кривични поступак због издаје одавно -рекао је Рогов за РИА Новости.

Према његовим ријечима, Зеленски је, уствари, „страни шпијун“.

6.43 – Воде се борбе за неколико градова

Украјински предсједник Володимир Зеленски саопштио је да је регион Доњецка на истоку земље и даље главни стратешки приоритет његове земље, али и Русије, са борбама које се воде за неколико градова док руске трупе покушавају да напредују ка југу и западу, наводи британска агенција Ројтерс.

Дошло је и до сукоба у области Харкова на сјевероистоку, који је био фокус украјинске контраофанзиве овог мјесеца.

Украјинске снаге су наставиле са напорима да ставе ван употребе четири моста и друге ријечне прелазе како би пореметиле линије снабдијевања руских снага на југу.

Јужна команда Оружаних снага Украјине саопштила је да је у њеној контраофанзиви на Херсон непријатељ изгубио 77 војника, шест тенкова, пет хаубица, три противваздушна система и 14 оклопних возила.

Ројтерс наводи да није могао независно да провјери ове извјештаје са ратишта.

Москва верује да ће припојити области Херсона, Луганска, Доњецка и Запорожја, на истоку и југу, које чине око 15 одсто Украјине, након изјашњавања на референдуму које су тамо организовале проруске снаге.

Ниједна од ових области није у потпуности под контролом Москве и борбе су у току дуж цијеле линије фронта, а украјинске снаге извјештавају о даљем напредовању откако су раније овог мјесеца поразиле руске трупе у у Харковској области, наводи британска агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана