Политиколог Кас Муде:Бајден ће унутрашњи сукоб пренијети изван САД

Танјуг
Политиколог Кас Муде:Бајден ће унутрашњи сукоб пренијети изван САД

БЕОГРАД - Предстојећи избори у САД имаће велике националне и глобалне ефекте, рекао је данас на Београдском безбједносном форуму Кас Муде са Универзитета у Џорџији.

- Избори у САД су дефинишући и за САД и шире. Оне могу пружати тиху подршку, или активан отпор - рекао је политиколог на данашњем панелу Београдског безбједносног форума "Популизам у 2020-им, изван популистичког цајтгајста".

Муде тврди да, ако Бајден дође на власт, вероватно се неће вратити на политику коју су САД имале раније, због унутрашњих борби које САД тренутно имају између либералне демократије и десног популизма.

- Он ће тај сукоб пренијети у иностранство. Већ је у својој кампањи наговештавао да ће се супротставити Орбану у Мађарској, странци Право и Правда у Пољској, Болсонару итд - наводи Муде.

Популизму помаже прелазак на приватне са домаћих медија, тврди стручњак чија је најновија књига "Популизам: Врло кратак увод" преведена на скоро 20 језика.

- У Европи су многи били везани за одређене партије, или за цркву...од 80-их, 90-их, већина медија су бизниси. Значи морају да праве новац, новац праве скандали, скандале праве популисти - каже Муде.

Он је примијетио и да Доналд Трамп није побиједио на прошлим предсједничким изборима због „Твитера“, него што су „Њујорк Тајмс“ и CNN "купили приче с „Твитера".

- Доста медија мисли да је „Твитер“ прави живот, што срећом није - каже он.

Ипак, додаје да живимо у доба популизма, који се није појавио са Трампом, „па неће с њим ни умријети“.

Поредећи поларизацију у Европи и САД, Муде је рекао да не треба претјеривати са тим и да је у САД поларизација проблем јер има двије партије.

- У већини западноевропских земаља, и поред све пажње коју дајемо теоретичарима завјере и гласним мањинама, велика већина људи није поларизована - наводи Муде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана