Покренута петиција против употребе муниције са осиромашеним уранијумом

Срна
Покренута петиција против употребе муниције са осиромашеним уранијумом

КИЈЕВ - Петиција којом се тражи да се украјинским оружаним снагама забрани употреба муниције са осиромашеним уранијумом регистрована је на интернет страници предсједника Украјине Владимира Зеленског.

Аутор петиције скреће пажњу на опасност дугогодишњег загађења животне околине, уништавања земљишта и тровања људи токсичним супстанцама. У тексту се истиче забринутост због загађења проузрокованим употребом граната са осиромашеним уранијумом.

- Употреба такве муниције је злочин против човјечности и планете. Њихово кориштење је неприхватљиво и неморално. Захтијевам да се размотри ова петиција и донесе позитивна одлука. Такође захтијевам да се предузму мјере предострожности и да се искључи могућност да Оружане снаге Украјине користе такву муницију док се не размотри ова петиција - наводи се у тексту.

Аутор наглашава да употреба такве муниције “није вриједна наношења штете човјечанству да би војска могла да користи уранијум и друге радиоактивне елементе”.

У петицији се напомиње да би употреба граната са осиромашеним уранијумом водила ка загађивању околине не само у зони у којој се користе већ би се то могло неконтролисано проширити кроз подземне воде и кретање прашине и других микрочестица.

- Узимајући у обзир период распадања тешких метала, такво загађење било би дугорочно и утицало би на будуће генерације. Загађење земље може да укључује и пољопривредно земљиште које би тиме могло бити потпуно неупотребљиво или постати нови начин за ширење токсичних супстанци преко људи - упозорава аутор.

Петицију је до сада подржало 28 људи. Потребно је да петиција добије 25.000 гласова како би ју размотрио Зеленски. Украјинци могу да гласају сљедећа 92 дана, пренијела је “Раша тудеј”.

Замјеник британског министра одбране Анабел Голди саопштила је прошле седмице да ће Велика Британија испоручити Украјини гранате са осиромашеним уранијумом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана