Покрајина Сечуан дозволила невjенчаним паровима да легално имају дјеце

Танјуг
Покрајина Сечуан дозволила невjенчаним паровима да легално имају дјеце

ПЕКИНГ - Здравствене власти у кинеској југозападној провинцији Сечуан, дозволиће невенчаним паровима да се региструју и заснују породицу и да уживају у бенефицијама које су до сада биле резервисане само за брачне парове.

То је покушај локалних власти да подстакну раст наталитет.

Државни систем регистра за парове предвиђа породиљско осигурање које покрива медицинске рачуне, а женама дозвољава да задрже плату током породиљског одсуства, преноси Ројтерс.

Ове бенефиције ćе сада бити проширене на неудате жене и мушкарце у Сечуану, у којем старији од 60 година чине 21 одсто становништва, показују подаци владиних агенција.

Мјера има за циљ "промовисање дугорочног и уравнотеженог развоја становништва", наводи се у саопштењу здравствене комисије Сечуана.

Од 15. фебруара, брачним паровима и свим појединцима који желе потомство, биће дозвољено да се региструју код владе у петој најмногољуднијој кинеској провинцији, без ограничења броја дјеце за коју могу да се пријаве.

Комисија је до сада дозвољавала само брачним паровима који желе да имају до двоје дјеце да се пријаве код локалних власти.

Становништво Кине се смањило прошле године по први пут у шест деценија, а очекује се да ће наредних деценија број становника у Кини додатно опасти..

Велики део демографског пада у Кини потиче од њене политике једног дјетета, наметнуте између 1980. и 2015. године.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана