Погинуло од 10.000 до 13.000 украјинских војника

ГС/Агенције
Foto: Министарство одбране РФ

МОСКВА/КИЈЕВ- У току је 281. дан рата у Украјини.

22.00 Погинуло од 10.000 до 13.000 украјинских војника

КИЈЕВ - Оружане снаге Украјине изгубиле су између 10.000 и 13.000 војника од почетка рата са Русијом, изјавио је данас предсједнички савјетник Михајло Подољак.
Ово је прва званична процјена од краја августа, када је командант оружаних снага рекао да је погинуло близу 9.000 војника.

“Имамо званичне бројеве од Генералштаба, из највише команде, и ријеч је о 10.000 до 12.500 или 13.000 погинулих”, рекао је Подољак “Каналу 24”.

Он је додао да је Украјина “отворена када говори о броју погинулих” и да је више војника рањено него што је погинуло.

18.30 Фон дер Лајен оштро критикована након објаве броја погинулих у Украјини

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен оштро је данас критикована због видео поруке на Твитеру у којој каже да је у Украјини погинуло „више од 100.000 украјинских официра" и "20.000 цивила", не наводећи извор ових података.

Убрзо након објаве видео је уклоњен, а затим је објављена нова верзија без дјела у којем се помиње број погинулих.

Фон дер Лајен је објавила видео у склопу најаве приједлога Европске комисије за креирање специјалног трибунала који би се бавио руским „злочином агресије" и предлога о начинима за коришћење замрзнуте руске имовине за обнову Украјине.

Портпаролка Комисије Дана Спинант је данас покушавала да оправда објаву о броју погинулих у Украјини наводећи да је процјена од 100.000 војника дошла из "спољних извора".

Спинант је поновила да је циљ био „да се покаже бруталност руске инвазије" и истакла да су у другој верзији отклонили број да би се фокусирали на "задатак који нас чека са нашим партнерима и са Украјином, а то је да Русију позовемо на одговорност".

Агенције АНП и ДПА су јуче пренијеле да је Кијев био "запрепашћен" бројем страдалих који је објављен.

Портпарол предсједника Володимира Зеленског је изјавио да званичне податке могу да дају само командант војске, министар одбране и предсједник Зеленски.

 

16.30 Хабек признао дјелимичну одговорност за смрт руских војника у Украјини

Њемачки министар економије Роберт Хабек изјавио је да је дјелимично одговоран за смрт руских војника у Украјини јер је потписао указе за испоруку оружја Кијеву.
"Не може се безобзирно аплаудирати испорукама оружја, ако је неко свјестан да ће велики број од 300.000 руских регрута бити рањен или убијен, између осталог, оружјем које смо ми послали. То сам ја. Мој потпис је на одобрењу", рекао је Хабек у интервјуу за лист "Штерн".

Међутим, Хабек инсистира на томе да је испорука оружја била "кључна за опстанак Украјине".

Њемачка од почетка руске специјалне војне операције у Украјини снабдијева Кијев разним врстама система оружја, укључујући ракете за противваздушну одбрану, вишецијевне бацаче ракета, самоходну артиљерију и противавионске топове.

Берлин је раније наводио да неће слати смртоносно оружје Украјини, у складу са политиком након Другог свјетског рата, али је у међувремену одустао од тог принципа.

15.35 Нова експлозија у Кијеву

Снажна експлозија одјекнула је у Кијеву данас послије подне, јавио је украјински лист "Страна".
Лист је објавио фотографију на којој је приказан дим који се подиже на мјесту експлозије.

ТАСС је пренио да је лист "Вести" објавио раније данас да се у Кременчугу, у Полтавској области, догодило неколико експлозија.

Узбуна на ваздушну опасност почела је данас широм Украјине и трајала је нешто више од једног часа, пише ТАСС.  

15.30 Руси увели у борбу велики адут - "Торнадо-С"

Руска војска је у Украјини распоредила једно од најмоћнијих оружја - ракетни лансерски систем "Торнадо-С", потврдило је руско Министарство одбране.
Овај систем испаљује навођене пројектиле са разорним термобаричним бојевим главама.

Систем "Торнада" од шест бацача може да заустави цијелу противничку дивизију или да сасвим уништи мали град.

"Торнадо-С" налази се у саставу руске војске од 2016. и већ је тестиран у сиријском рату.

"Торнадо" се од свог претходника разликује по томе што може лансирати навођене пројектиле који нападају циљеве удаљене до 120 километара, умјесто досадашњих 70 километара.

Осим сателитског навођења и повећаног домета, дизајнери су развили неколико различитих пројектила: касетну муницију, пенетрирајућу и термобаричну.

Најразорнија је термобарична бојева глава, која не само да пржи околину, већ дословно исисава ваздух из плућа близу мјеста пада.

Ефективност једног лансера "Торнадо-С" је, према руским изворима, као 21 лансера "БМ-21 Град" и може опустошити десетине хектара.

Руско министарство одбране објавило је снимак у коме потврђује да је у Украјини распоређен ракетни лансерски систем "Торнадо-С".

Како преноси мађарски "Ремикс њуз", у недавном извјештају за амерички Конгрес Пентагон наводи да је руска страна не само побољшала комуникацију између трупа након почетних неуспјеха, већ је увела и већи распон оружја.

Најважнији елемент тога јесте употреба артиљерије, укључујући посебну улогу ракетних бацача.
 

12.33 -  Лукашенко: Украјина користи сваки изговор да увуче НАТО у сукоб

Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко изјавио је данас да Украјина користи сваки изговор да увуче снаге земаља чланица НАТО у сукоб, док Бјелорусија биљежи пораст провокација у близини своје границе.

"Све агенције за спровођење закона примећују повећање броја провокација у близини државне границе. Украјина највероватније покушава да искористи сваки изговор да у сукоб увуче трупе земаља чланица НАТО-а. Све то потврђује недавни пад ракете на територију Пољске", рекао је Лукашенко на састанку са војним и безбедносним званичницима, пренијела је новинска агенција БелТА.

Како је рекао, Бјелорусија је у стању да одврати потенцијалног непријатеља од употребе војне силе против земље.

"До сада смо успјели да одвратимо потенцијалног непријатеља од употребе војне силе против Белорусије", рекао је Лукашенко.

Додао је да је ипак неопходно стално пратити, гледати и не пропустити знакове који би указивали на директну припрему за агресију на Бјелорусију.

Казао је да западне државе настављају да јачају војни потенцијал својих оружаних снага, модернизују инфраструктуру на територији сусједних земаља и повећавају интензитет активности оперативне и борбене обуке.

"Све то доводи до ескалације ионако сложене војно-политичке ситуације око наше земље и у региону у цјелини", рекао је Лукашенко.

Такође је рекао да се све чешће чују позиви одбјегле опозиције на преузимање власти силом и терористичке нападе на територији Бјелорусије.

"Неки од ових бјегунаца нису само издајници, већ апсолутни екстремисти. Не могу другачије да их назовем. Они отворено, без стида, позивају на ударе по циљевима на територији наше земље. Чак заборављају да им рођаци живе на територији Бјелорусије", казао је предсједник Бјелорусије.

11.10-  Украјина отпустила инжењера из нуклеарке у Запорожју

Украјина је отпустила једног од главних инжењера нуклеарне електране у Запорожју, оптужујући га за колаборацију са руским снагама и издају, саопштило је државно предузеће Енергоатом.

До овог потеза дошло је дан након што је Москва поставила Јурија Черничука за директора највеће нуклеарне електране у Европи.

11.06 -  Кремљ: Нелегитимни планови ЕУ о оснивању трибунала за ратне злочине

Кремљ је осудио позиве ЕУ да се оснује трибунал који би се бавио ратним злочинима почињеним током рата у Украјини.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да такво тијело не би имало легитимитет и да је неприхватљиво за Москву.

"Што се тиче покушаја да се успоставе нека врста трибунала, он неће имати никакав легитимитет и ми га нећемо прихватити, осудићемо га", рекао је Песков новинарима, а преноси Интерфакс.

У одговору на питање како би Кремљ реаговао на такве акције, Песков је рекао да руски истражитељи раде на откривању злочина "кијевског режима".

"Веома је важно да се свему овоме додају и подаци о злочинима које је режим починио од 2014. године и на које, на нашу жалост, нисмо видјели ни критику Запада", додао је портпарол Кремља.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је јуче да ће Европска унија покушати да успостави специјализовани суд, уз подршку Уједињених нација, за истрагу и кривично гоњење наводних ратних злочина које је Русија починила у Украјини.

Како је рекла, ЕУ наставља да пружа подршку Међународном кривичном суду (МКС), тако да предлаже оснивање специјализованог суда, уз подршку Уједињених нација, који ће истраживати и кривично гонити "злочине агресије Русије".


10.59 -  Лавров: Цијела ЕУ под контролом САД

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је на конференцији за медије о европској безбједности да неће бити обнављања претходних односа са Западом. Истиче да је сарадња могућа једино ако је заснована на новим принципима.

Додаје да се НАТО вратио приоритетима Хладног рата, јер желе да држе Русе ван Европе, а Американце у Европи, и налашава да је цела Европска унија сада под контролом САД, преносе РИА Новости.

"јСећамо се како је настао НАТО: када је први генерални секретар Алијансе, господин Исмеј, смислио формулу 'Држите Русе подаље од Европе, Американце у Европи, а Нијемце под контролом.' Ово што се сада дешава апсолутно значи враћање НАТО-а оним концептуалним приоритетима који су развијени прије 70 година", рекао је Лавров.

Према његовим ријечима, Запад све више увлачи Украјину у НАТО, "што је била очигледна црвена линија, чега су свјесни већ дуги низ година".

"Предложили смо да се одустане од ширења НАТО-а и да се договоримо о конкретним безбједносним гаранцијама за Украјину, Русију и ЕУ. Није било дискусије, на наш позив на конструктиван приступ овој ситуацији речено нам је само једно: свака земља, прије свега Украјина, има право да уђе у НАТО и нико ту не може ништа да уради", истакао је Лавров.


9.07 - Зеленски: Шест милиона становника Украјине без струје

Скоро шест милиона људи у Украјини нема струју, саопштио је касно синоћ украјински предсједник Володимир Зеленски.

Украјинска државна служба за ванредне ситуације саопштила је да је девет особа погинуло у пожарима, након што су прекршили безбједносна правила у покушају да загреју своје домове након руских напада на електроенергетске објекте


7.15 -  Зеленски: Позивам Маска да дође у Кијев

Предсједник Украјине Володимир Зеленски позвао је америчког милијардера и власника Твитера Илона Маска да посјети Украјину.

"Ако господин Маск жели да схвати шта је Русија урадила овдје, нека дође у Украјину и види то својим очима. Послије тога ћете нам рећи како да окончамо овај рат, ко га је започео и када то можемо да завршимо", рекао је Зеленски путем видео линка гостујући на конференцији Њујорк тајмса, преноси украјинска Правда.

Кијевски лист додаје да је Маск, који је у првим данима рата подржао Украјину обезбјеђивањем сателитског Интернета "СтарЛинк", 222. дана након напада Русије предложио је Украјини да капитулира и питао његове пратиоце на Твитеру да ли се слажу са његовом "визијом" мира, на који начин би могло да дође до окончања сукоба.

7.14 - Кинески амбасадор у Француској : Кина не испоручује оружје Русији

Кина не снабдијева Русију оружјем, рекао је кинески амбасадор у Француској Лу Ша.

"Не. Мислим да Русији није потребно кинеско оружје", рекао је амбасадор у интервјуу за телевизију БФМ одговарајући на питање да ли Кина испоручује оружје Русији.

Он је јуче истакао да Кина задржава неутралну позицију по питању сукоба у Украјини и да се залаже за његово мирно рјешење.

"Ми желимо мир. Наш став о Украјини је да унаприједимо преговарачки процес", додао је Ша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана