Поднијет захтјев за регистрацију руске вакцине Спутњик V у ЕУ, СЗО покреће процедуру сертификације

Танјуг
Поднијет захтјев за регистрацију руске вакцине Спутњик V у ЕУ, СЗО покреће процедуру сертификације

МОСКВА - Руски фонд за директне инвестиције поднio је захтjев за регистрацију вакцине Спутњик V против вируса корона у Европској унији и очекује да ће разматрање захтјева почети у фебруару.

Тимови произвођача руске вакцине и Европске агенције за лијекове одржали су у уторак научну експертизу вакцине.

- На састанку је учествовало више од 20 међународних експерата и стручњака. Препоруке ће бити прослијеђене произвођачима Спутњика V за седам до 10 дана - рекао је представник Фонда, преноси ТАСС.

ЕМА ће одлучити о регистрацији вакцине након низа стручних провjера.

Вакцина је досад регистрована у Русији, Белорусији, Србији, Аргентини, Боливији, Алжиру, Палестини, Венецуели, Парагвају и Туркменистану.

- Свјетска здравствена организација (СЗО) ће 22. јануара покренути процедуру сертификације вакцине "Спутњик V - изјавио је портпарол Руског фонда за директне инвестиције.

Претходно је представница СЗО у Русији Мелита Вујнович саопштила да су произвођачи руске вакцине поднијели СЗО у Женеви захтјев за сертификацију вакцине.

Вакцина "Спутњик V" коју производи Научно-истраживачки институт "Гамалеја" добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана