Песков: Путин отворен за разговоре о могућем рјешењу у Украјини

ГС/Агенције
Foto: ТАСС

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини траје 282 дана. Према званичним подацима, украјинске оружане снаге до сада изгубиле између 10.000 и 13.000 војника.

Чавушоглу: Мислим, до пролјећа ћемо имати прекид ватре, примирје или преговоре

Турски министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу изјавио је данас да очекује јасну слику о рату у Украјини до прољећа.

"Сада Украјина напредује на терену, враћајући неке од својих окупираних територија. Али Русија заузврат намјерно гађа цивилну инфраструктуру. Дакле, живот постаје тежак посебно за Украјинце, а и за све нас", рекао је Чавушоглу на форуму у Риму, пренио је Ројтерс.

Он је истакао да мисли да ћемо прије прољећа имати јасну слику о прекиду ватре или примирју или преговарачком столу.

"Али нећемо одустати. Турска ће улагати напоре", навео је Чавушоглу.

Рат Русије против Украјине постао је компликованији јер борбе на терену постају све теже, рекао је Чавушоглу и додао да би неке западне земље требало да учине више да би двије стране селе за преговарачки сто.

Путин је отворен за преговоре о Украјини, али Запад мора да прихвати захтјеве Москве, саопштио је раније данас Кремљ, дан након што је предсједник САД Џозеф Бајден рекао да је спреман да разговара ако Путин тражи начин да оконча рат. 

ЕУ испоручила Украјини опрему за сајбер лабораторију

ЕУ је финансирала и испоручила опрему за сајбер лабораторију, безбjедносни софтвер и хардвер украјинским оружаним снагама, као дио подршке Украјини у оквиру Европског мировног фонда, саопштила је данас служба ЕУ за спољне послове.

Уз ову подршку, како се наводи, Украјина може да гради и даље развија капацитете сајбер одбране својих оружаних снага за откривање упада у информационе системе, суочавање са сајбер нападима и јачање укупних капацитета у области сајбер безбједности.

Ова сајбер лабораторија ће бити мјесто обуке за тестирање и јачање практичних вјештина војних професионалаца за сајбер одбрану са реалистичним виртуелним сценаријима и симулацијама у реалном времену које помажу да се брже и ефикасније идентификују, прате и заштите од будућих сајбер напада.

Прије годину дана, 15. децембра 2021 године, ЕУ је усвојила одлуку о помоћи у оквиру Европског мировног фонда за подршку украјинским оружаним снагама у вриједности од 31 милион евра, укључујући и сајбер одбрану.

Европски фонд за мир је ванбуџетски инструмент који има за циљ јачање способности Уније да спријечи сукобе, изгради мир и ојача међународну безбједност у оквиру Заједничке спољне и безбједносне политике.  

Кијев: Више украјинских амбасада и конзулата добило "крваве пакете"

Неколико украјинских амбасада у иностранству добило је "крваве пакете" са очима животиња, саопштило је украјинско министарство спољних послова, након што је послата серија писама бомби на локације у Шпанији, укључујући амбасаду Украјине у Мадриду.

Пакети натопљени течношћу карактеристичне боје и мириса послати су у амбасаде Кијева у Мађарској, Холандији, Пољској, Хрватској и Италији, у генералне конзулате у Напуљу и Кракову и конзулат у Брну, написао је на Фејсбуку портпарол украјинског министарства Олег Николенко.

Шолц Путину: Потребно хитно рјешење и повлачење руских трупа из Украјине

Њемачки канцелар Олаф Шолц позвао је руског предсједника Владимира Путина да што прије пронађе дипломатско рјешење украјинског сукоба "укључујући повлачење руских трупа", саопштио је његов портпарол.

Канцелар Шолц је посебно осудио руске ваздушне нападе на цивилну инфраструктуру у Украјини и нагласила одлучност Њемачке да подржи Украјину у обезбјеђивању њене одбрамбене способности од руске агресије.


Путин рекао Шолцу да је приступ Запада Украјини деструктиван

Руски предсједник Владимир Путин је у телефонском разговору рекао њемачком канцелару Олафу Шолцу да је приступ и став Њемачке и Запада према Украјини "деструктиван" и позвао Берлин да преиспита свој однос, саопштио је Кремљ.

"Преплавити Украјину оружјем је деструктивна политика", навео је руски лидер у разговору са Шолцом.

Он је додао да се то исто може рећи и поводом тога што западне земље, укључујући Немачку, обучавају украјинске војнике.

Према ријечима Путина, због свега тога, као и обимне финансијске подршке Украјини, кијевски режим одбацује и саму идеју о преговорима.

Како су пренијели руски медији, Путин је казао и да би Русији требало дозволити да учествује у истрагама, како је навео, терористичких напада на гасовод Сјеверни ток у Балтичком мору.


Песков: Путин отворен за разговоре о могућем рјешењу у Украјини

Владимир Путин је отворен за разговоре о могућем рјешењу у Украјини, али одбијање Сједињених Држава да признају анексиране територије као руске омета налажење потенцијалног компромиса, саопштио је Кремљ.

"Предсједник Руске Федерације је увек био, јесте и остаје отворен за преговоре како би осигурао наше интересе", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Орбан: Проширење санкција ЕУ на руски гас имало би трагичне посљедице

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да би проширење санкција ЕУ на руски гас и енергију из нуклеарних електрана имало трагичне последице по Мађарску.

Мађарска влада ради на изузећу од таквих одлука, рекао је Орбан за државни радио Кошут.

Орбан је указао да се на почетку рата у Украјини ЕУ надала да ће рат бити окончан под утицајем санкција или да ће оне бар олакшати тај циљ, али да се показало да нису нимало утицале да се сукоб смањи.

Орбан је напоменуо да је пред Европом тешка зима, а да ситуација у Украјини постаје све тежа. 

Њемачка испоручује Украјини још седам Гепарда

Њемачка намјерава да Украјини испоручи још седам Гепард тенкова за ваздушну одбрану. 

Према писању недељника „Шпигел“ минхенски произвођач „Краус-Мафеи Вегман“ поправља тенкове, који су били намијењени за отпад, а који ће на прољеће бити испоручени. ОПШИРНИЈЕ


Гроси: Надам се да ће питање безбједности Запорожја бити ријешено до краја године

Међународна агенција за атомску енергију нада се да ће постићи договор са Русијом и Украјином о стварању заштитне зоне у нуклеарној електрани Запорожје до краја године, рекао је шеф УН-овог надзорног тијела Рафаел Гроси.

Нуклеарна електрана, највећа европска, давала је око петину украјинске електричне енергије прије руске инвазије и више пута је била принуђена да ради на резервним генераторима.

"Моје опредјељење је да дођем до рјешења што је прије могуће. Надам се до краја године", рекао је Гроси италијанском листу Ла Република.

Гроси није искључио сусрет са руским предсједником Владимиром Путином, као и украјинским предсједником Володимиром Зеленским.

"Наш циљ је да избјегнемо нуклеарну несрећу, а не да створимо војну ситуацију која би погодовала било једној или другој страни", рекао је Гроси.

 Бајден: Не планирам ускоро да разговарам са Путином

Амерички предсjедник Џозеф Бајден изјавио је да не планира да ускоро разговара са руским колегом Владимиром Путином, али је спреман на разговор с њим уколико покаже интересовање за окончање рата у Украјини и то само у консултацији са НАТО савезницима.

"Немам непосредне планове да причам са Путином", рекао је Бајден током заједничке конференције у Бијелој кући са француским колегом Емануелом Макроном.

Бајден је, међутим, додао да је "спреман да прича са Путином уколико код њега постоји интересовање да пронађе начин да оконча рат".

Зеленски: Испитују се активности Украјинске православне цркве повезане са Москвом

Украјински предсједник Володимир Зеленски рекао је да су највиши украјински безбједносни званичници наредили истрагу о активностима Украјинске православне цркве (УПЦ) повезане са Москвом, као и да ли религијска организација има право да обавља активности у манастиру Кијевско-печерске лавре, који представља један од најзначајнијих вјерских објеката за православне Русе и Украјинце. У свом видео обраћању, Зеленски је рекао да ће влада поднијети парламенту нацрт закона о забрани вјерских група „повезаних са центрима утицаја у Русији”, преноси Ројтерс.

-Морамо да створимо услове да ниједан актер који зависи од државе агресора (Русије) не може да манипулише Украјинцима и ослаби Украјину изнутра - рекао је Зеленски у јуче у видео обраћању. Како је рекао, Украјина ће спровести мере заштите од „субверзивне активности руских специјалних служби у украјинском вјерском окружењу”.

Поред тога, биће испитана имовина УПЦ, укључујући и коришcћење комплекса манастира Кијевско-печерске лавре.

Служба безбједности (СБУ) саопштила је прошле недеље да је претресла 350 зграда које припадају УПЦ и извршила провере 850 људи. У саопштењу се наводи да је СБУ пронашао “сумњиве” руске држављане, велике суме готовине и проруску литературу у претресу Кијевско-печерске лавре, који је Москва осудила.

УПЦ је званично прекинула везе са Руском православном црквом  у мају, али јој многи Украјинци још увијек не вјерују и оптужују је за тајну сарадњу са Русијом, преноси Ројтерс.

Столтенберг: НАТО неће бити увучен у Путинов рат

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да Сјеверноатланска алијанса „неће бити увучена у Путинов рат“.

 -Руски нелегални рат у Украјини наставља да сије смрт и патњу свакога дана. Како се појачава зима, Русија бомбардује украјинску енергетску структуру. Покушавају да смрзну и изгладне Украјинце. Путин користи зиму као оружје. Не смијемо му дозволити да побиједи, а НАТО неће бити део конфликта. Нећемо бити увучени у Путинов рат - рекао је Столтенберг, преноси сајт НАТО.

Он је додао да ће, уколико Путин побиједи, то само ојачати ауторитативне лидере да користе силу како би постигли своје циљеве.

-То би начинило свијет опаснијим мјестом и све нас много рањивијим. Зато је задатак НАТО да подржи Украјину и да спријечи да се рат прошири даље. То чинимо тако што шаљемо јасну поруку Москви да ћемо бранити сваког нашег савезника. Зато смо и појачали присуство на источном краку Алијансе - поручио је Столтенберг.

Украјина:Гранатирано Запорожје, циљ инфраструктура

Руске снаге напале су ноћас ракетама Запорожје, а на мети је била индустријска и енергетска инфраструктура града, саопштио је начелник Запорошке регионалне војне управе Олександр Старух. Након напада дошло је до пожара на инфраструктурном објекту, који је брзо угашен, преноси Униан.

Од експлозије су разбијена стакла на оближњим кућама. Нема повријеђених у нападу.

Помоћник Зеленског открио да је у рату погинуло до 13.000 војника

Савјетник украјинског председника Михаил Подољак рекао је да је од почетка рата у тој земљи до данас погинуло између 10.000 и 13.000 војника, у једном од ријетких саопштења неког украјинског званичника о броју настрадалих.

Говорећи за украјински ТВ канал Channel 24, Подољак је рекао да Кијев „отворено говори о броју убијених”, преноси BBC.

-Имамо званичне процјене Генералштаба, званичне процјене главнокомандујућег (предсједник Украјине Володимир Зеленски) и оне се крећу од 10.000 до 12.500-13.000 убијених - рекао је Подољак. Савјетник украјинског предсједника је процијенио да је до 100.000 руских војника убијено од почетка сукоба 24. фебруара и да је још 100.000 до 150.000 рањено, нестало или нису могли да се врате у борбу.

Подољак је у јуну рекао да дневно умире између 100 и 200 украјинских војника. Прошлог мјесеца, начелник генералштаба војске САД генерал Марк Мили рекао је да је око 100.000 руских и 100.000 украјинских војника убијено или повријеђено од почетка рата.

Сличне процјене је изнијела и предсједница Европске комисије

Урсула фон дер Лајен, у свом видео обраћању у сриједу, када је рекла да је у сукобима до сада убијено око 100.000 украјинских војника, али је касније портпаролка Комисије Дана Спинант рекла да је то била грешка и да се укупна цифра односила на погинуле и рањене, пренио је BBC. -

Швајцарска замрзла више од 7,5 милијарди франака вриједну руску имовину

Швајцарска је од увођења санкција замрзла 7,5 милијарди швајцарских франака руске имовине.Према саопштењу владе, уз то је блокирано 15 некретнина.

Укупно је према подацима Државног секретаријата за привреду санкцијама погођено 116 привредних субјеката и више од 1.200 физичких лица. Санкције, којим се придружила Швајцарска, забрањују швајцарским банкама пријем већих свота новца руских држављана већих од 100.000 франака, као и у Русији пријављених лица или предузећа.

Већ уплаћена средства која прелазе ту границу морају од почетка јуна бити пријављена. Према подацима швајцарских власти ради се о 46,1 милијарди франака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана