Песков: Путин и Си разговарали о мировном плану Пекинга за Украјину

ГС/Агенције
Песков: Путин и Си разговарали о мировном плану Пекинга за Украјину

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини ушао је у 390. дан. Борбе се воде на истоку земље. У граду Џанкој на Криму, који је синоћ нападнут украјинским дроновима, уведена је ванредна ситуација, изјавио је шеф градске управе Игор Ивин.Премијер Јапана Фумио Кишида долази у Кијев гдје ће се састати са украјинским предсједником Володимиром Зеленским.

Јапански премијер Кишида стигао у Кијев, састаће се са Зеленским

Премијер Јапана Фумио Кишида стигао је данас нешто послије поднева у Кијев, гдје ће се састати са предсједником Украјине Володимиром Зеленским.

Снимци јапанске телевизије НХК приказују Кишиду као хода по перону Централне желјезничке станице у Кијеву, у друштву људи који су вјероватно украјински званичници, преноси АП.

Премијер Јапана, земље чланице групе Г7, овом посетом ће изразити подршку и солидарност са Украјином, наведено је у саопштењу Министарства спољних послова Јапана, пренио је Ројтерс.

Песков: Путин и Си разговарали о мировном плану Пекинга за Украјину

Предсједници Русије и Кине, Владимир Путин и Си Ђинпинг, јуче су неформално разговарали о кинеском мировном плану за Украјину, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Дошло је до веома темељне размене мишљења, озбиљног разговора у неформалном дијелу", рекао је Песков, преноси РИА Новости.

Он је одбио да изнесе више детаља и рекао новинарима да сачекају изјаве за медије двојице предсједника, који ће данас имати званичне разговоре.

Снажна експлозија у Запорожју који се налази под контролом Кијева, изјавио је члан запорошке обласне администрације Владимир Рогов.

 

Украјински борци заузимају куће у предграђу Артјомовска, без евакуације цивила, рекао је Спутњику пензионисани потпуковник Народне милиције ЛНР Андреј Марочко, позивајући се на сопствене изворе.

"У насељима Григоровка, Богдановка и Калиновка забележен је долазак јединица оружаних формација Украјине које су смештене у домове цивила", рекао је он.

Према ријечима Марочка, украјинске трупе заузимају, не само празне куће, већ и оне у којима људи живе.

Војна обавјештајна служба Украјине не располаже информацијама о могућој испоруци оружја Русији из Кине, саопштио је представник Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Андреј Јусов.

Руски артиљерци уништили су ноћу код Херсона, који контролишу кијевске трупе, украјинску самоходну хаубицу „Акација" са посадом и муницијом, рекао је за Спутњик извор упознат са ситуацијом.

Према његовим ријечима, дан раније „артиљерија је у подручју Белозјорке уништила минобацач 120 мм са муницијом и посадом, губици непријатеља: 6 мртвих и 2 рањена војника.

Кијев чека потврду телефонског разговора између кинеског предсједника Си Ђинпинга и украјинског предсједника Владимира Зеленског, саопштила је министарка за реинтеграцију неконтролисаних територија Украјине Ирина Верешчук у интервјуу за италијански лист Коријере дела сера.

"Не знам, чекамо потврду", рекла је она на питање да ли ће бити телефонског разговора.

"То би био важан корак. Они имају шта да кажу један другом", додала је она.

Ивин: У Џанкоју проглашена ванредна ситуација послије напада дроновима

У граду Џанкој на Криму, који је синоћ нападнут украјинским дроновима, уведена је ванредна ситуација, изјавио је шеф градске управе Игор Ивин.

Навео је да је у граду оштећено неколико објеката и електрична мрежа.

-Оштећена је приватна кућа, радња и стручна школа - навео је Ивин, преноси агенција РИА Новости.

Савјетник шефа Крима Олег Крјучков изјавио је да су дронови, поред експлозива, били пуњени и гелерима.

Лидер Крима Сергеј Аксјонов изјавио је да је ситуација у Џанкоју под контролом и да је почела обнова оштећене инфраструктуре.

Аксјонов је на сједници владе Крима рекао да је ПВО синоћ дејствовала због напада дронова и да је једна особа повријеђена.

Украјинско министарство одбране, са друге стране, саопштило је да су у експлозији у Криму уништене ракете “Калибр”, које су транспортоване жељезницом, а биле намијењене руској Црноморској флоти.

Украјина није потврдила да стоји иза напада.

МСП Русије: Четири земље не могу бити посредници у мировном процесу за Украјину

- САД, Велика Британија, Француска и Њемачка не могу да претендују на улогу неутралних посредника у мировном процесу у Украјини, будући да су умијешане у сукоб са Русијом - речено је за РИА Новости у руском Министарству спољних послова.

Поводом приједлога бившег шефа Минхенске безбједносне конференције, Волфганга Ишингера, да буде створена контакт група за Украјину како би био покренут мировни процес, у руском Министарству спољних послова су рекли да званично не знају ништа о тој иницијативи. Ишингер је изнио мишљење да би у тој групи требало да буду САД, Британија, Француска и Њемачка, а у руском министарству кажу да та његова идеја поставља легитимна питања, прије свега зато што су “све четири наведене земље и саме учеснице сукоба са Русијом, који се наставља на територији Украјине”.

Министарство спољних послова Русије наводи да „те земље снабдијевају Украјину оружјем и тамо шаљу плаћенике, снабдијевају Оружане снаге Украјине обавјештајним подацима и обучавају украјинске војнике“. Поред тога, те земље су “увеле санкције Русији, блокирале њену имовину у иностранству, захтијевају формирање трибунала за кажњавање њеног руководства и уцјењују њене пријатеље како би им забраниле сарадњу са Москвом”, наводе у руском министарству.

-Ове земље подржавају псеудомировне иницијативе Зеленског и ултимативне захтјеве за капитулацију наше земље, који немају додирне тачке са реалношћу - нагласили су у руском МСП.

Путин и Си ће данас званично разговарати у Кремљу

МОСКВА- Предсjедници Русије и Кине, Владимир Путин и Си Ђинпинг, који је други дан у посjети Русији, данас ће имати званичне разговоре у Кремљу, а Москва очекује да ће теме бити енергетика, војна сарадња,  трговина и ситуација у вези са Украјином.

Премијер Јапана у посјети Украјини, састаће се са Зеленским

Министарство спољних послова Јапана саопштило је да ће премијер Фумио Кишида данас посЈетити Украјину и састати се са предсЈедником Володимиром Зеленским.

Јапанска телевизија НХК је приказала снимак премијера Кишиде како улази у воз у пољском граду Пшемислу, који се налази на граници између Пољске и Украјине.

-Премијер Јапана, земље чланице групе Г7, овом посЈетом ће изразити подршку и солидарност са Украјином - додаје се у саопштењу министарства, преноси Ројтерс.

Кишида је током јануарске посјете Вашингтону истакао да ће „самит групе Г7, који ће у мају бити одржан у Хирошими, показати снажну подршку међународном поретку и владавини закона након руске инвазије на Украјину“.

Експлозија на Криму, повријеђена једна особа

Једна особа повријеђена је синоћ у нападу дроновима на град Џанкој на Криму, саопштио је шеф управе Крима коју је поставила Русија, Сергеј Аксјонов, док је украјинско Министарство одбране саопштило да је ријеч о експлозији руских крстарећих ракета ''Калибр'' које су превожене жељезницом.

Начелник градске администрације Игор Ивин навео је на свом Телеграм каналу да је у нападу оштећено више објеката.

Додао је да је била активирана противваздушна одбрана, преносе РИА Новости.

Према његовим ријечима, живот повијређеног мушкарца није у опасности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана