Патрушев: Токио води русофобичну политику као вазал САД

Танјуг
Foto: Агенције

ТАШКЕНТ- Секретар Савјета за безбједност Русије Николај Патрушев оцијенио је данас да Токио води русофобичну политику "као лојални вазал Вашингтона", али да, како је рекао, треба запамтити да су Сједињене Америчке Државе бациле атомске бомбе на Хирошиму и Нагасаки.

"Американци и њихови вазали прибјегавају циничним лажима, укључујући покушаје прекрајања историје, у покушају да оправдају своје спољнополитичке авантуре. Примјер за то је Јапан који жели да заузме водећу позицију у глобалном русофобичном покрету", поручио је Патрушев у Ташкенту на годишњем састанку секретара савјета за безбједност чланица Шангајске организације за сарадњу, а пренијела је агенција ТАС С.

С тим у вези, подсјетио на церемоније обиљежавања бомбардовања Хирошиме и Нагасакија 6. и 9. августа када су, како је рекао, изнијети наводи о спремности Москве да употреби нуклеарно оружје.

"Чак ни генерални секретар УН Антонио Гутереш није поменуо да су САД једина земља која је користила нуклеарно оружје. На основу ове логике, бомбе су падале на јапанске градове из ведра плавог неба. Међутим, сви знамо ко их је испустио и то никада нећемо заборавити", истакао је он.

Ове године власти у јапанским градовима Хирошима и Нагасаки одлучиле су да не позивају представнике Русије и Белорусије на годишње церемоније сјећања на жртве атомског бомбардовања, због ситуације у Украјини, подсјећа руска агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана