Спријечен напад украјинских снага у ЛНР и ДНР, узбуна за ваздушну опасност на сјеверу земље

ГС/Агенције
Foto: Илустрација

МОСКВА/КИЈЕВ - Рат у Украјини - 283. дан.

Експлозије синоћ одјекнуле градом Запорожјем. Директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси изразио је наду да ће Агенција до краја године постићи договор са Москвом и Кијевом о успостављању заштитне зоне око нуклеарне електране Запорожје. Њемачка је најавила да ће на прољеће испоручити још седам тенкова "гепард" Украјини.


16.15 -  Кремљ: Путин ће посјетити Донбас у догледно вријеме

 Предсједник Русије Владимир Путин посјетиће у догледно време  Донбас, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„То ће се сигурно догодити у догледно вријеме јер је Донбас дио Руске Федерације“, истакао је Песков одговарајући на питање новинара.

Доњецка Народна Република (ДНР) и Луганска Народна Република (ЛНР), као и Херсонска и Запорошка област, одржале су крајем септембра референдуме на којима је већина бирача одлучила да се те украјинске области придруже Русији, а предсједник Путин потписао је законе о примању тих региона у састав Руске Федерације, подсјећа ТАСС.

15.24 - Руски министар одбране Сергеј Шојгу допутовао је у Бјелорусију гдје ће разговарати са белоруским министром одбране Виктором Хрењином.

14.10 - Украјинска војска демонстрира премјештање дијела резерве из запорошког правца ка Артјомовску (украјински назив Бахмут) у ДНР, иако, заправо, настављају да јачају групацију на подручју Орехова, ноћу тамо превозе опрему, изјавио је члан Главног савјета региона Владимир Рогов за радио станицу „Комсомољска правда”.

Према његовим ријечима, ситуација изазива забринутост и доказује да Кијев не намјерава да одустане од планова да напада у запорошком правцу.

13. 06  - Спријечен напад Оружаних снага Украјине у ЛНР и ДНР

Руска војска је у Луганској Народној Републици протеклог дана ликвидирала око 90 украјинских војника, саопштило је Министарство одбране Русије.

У дијелу фронта код Купјанска, дјеловањем руске авијације и артиљерије спријечен је покушај противника да нападне у правцу Куземовке у ЛНР. 

Том приликом је ликвидирано до 60 украјинских војника, као и два тенка, борбено возило пјешадије, три оклопна транспортера и четири пикапа. 

Такође је спријечен покушај украјинске војске да нападне у правцу Коломијчихе и Житловке у ЛНР и ликвидирано је преко 30 украјинских војника.

Оружане снаге Русије су дијелу фронта од Јужног до Доњецка одбиле безуспјешне нападе украјинске војске у правцу мјеста Сладко, Шевченко и Новомајорске у ДНР.

11. 46  - Узбуна за ваздушну опасност на сјеверу Украјине

Узбуна за ваздушну опасност проглашена је на сјеверу Украјине у Дњепропетровској, Харковској и одређеним дијеловима Сумске области, саопштиле су украјинске власти.

Претходно су се сирене активирале и у Харковској области иако није саопштено шта су биле мете бомбардовања.

11.01 - Руска војска држи одбрану у Запорожју

Руска војска је у стању да држи одбрану у Запорошкој области и пресјеца све нападе Украјинаца, изјавио је вршилац дужности губернатора тог региона Евгеније Балицки.

Он је одбацио наводе украјинских медија да су кијевске власти заузеле мјесто Полог и да је, наводно, дошло до евакуације становника у Михајловци и Васиљевци.

„Наша војска држи одбрану, пресјецају све нападе Украјинаца и у сваком тренутку су спремни за напад уколико стигне таква директива. Сви наши градови који су у близини фронта су живи, администрације функционишу, као и школе и болнице. Ми смо на својој земљи”, написао је Балицки на Телеграму.

Додао је и да је циљ украјинских власти да путем дезинформација улију панику међу грађанима Запорошке области.

10.30  - Званичници Херсона помоћи ће грађанима у евакуацији са источне обале Дњепра

Званичници Херсонске области саопштили су данас да ćе помоćи грађанима да се евакуишу са делова територије коју су окупирали Руси на источној обали реке Дњепар због могућег интензивирања сукоба. 

Регионални начелник Јарослав Јанушевич рекао је да су званичници привремено укинули забрану прелаза да би се омогуćило Украјинцима који живе у селима преко ријеке да пређу Дњепар до понедељка.

 „Евакуација је неопходна због могуćег интензивирања непријатељстава у овој области”, написао је Јанушевич на Телеграму.

Украјинске трупе ушле су у град Херсон, који се налази на западној обали Дњепра, 11. новембра након што су се руске снаге повукле из тог града, али Руси настављају да гранатирају Херсон и околна подручја, убијајуćи цивиле, пренио је Ројтерс.

10:01 - СБУ: Заплењене проруске брошуре у објектима Украјинске православне цркве

Служба безбједности Украјине (СБУ) саопштила је да су њени агенти заплијенили проруске брошуре у неколико објеката које су у власништву Украјинске православне цркве (УПЦ) Московског патријархата.

“Безбједносна служба је завршила контраобавештајни рад у објектима УПЦ, у регионима Закарпатје, Ровно и Житомир. Прокремљовски штампани материјал пронађен је у складиштима на територији тих епархија”, навео је СБУ на свом Телеграм каналу.

Како се наводи у извештају СБУ, симболи забрањене украјинске партије Опозициона платформа - За живот пронађени су у манастиру Светог Николаја УПЦ-а, пренио је ТАСС.

“На територији Ровна и епархије Острог агенти СБУ су пронашли белоруске рубље и брошуре на којима се позива на мировни споразум са Русијом. Идентификовани су појединци који су одржавали контакт са руским грађанима и ти контакти се сада истражују”, додаје СБУ.

У петак је објављено да ће украјинска влада припремити закон којим се забрањују цркве повезане са Русијом, у складу са потезима које предсједник Украјине Володимир Зеленски сматра неопходним како би се спријечила Москва да “слаби Украјину изнутра”. То би, према оцјени ТАСС-а, у суштини значило забрану УПЦ-а.

08:50 -Опкољавање: Русија заузима Бахмут?

Русија највероватније планира да опколи украјински град Бахмут у Доњецкој области, а онда да напредује на сјевер и југ, саопштило је британско министарство.

“Освајање града би имало ограничену оперативну вредност, али би потенцијално омогућило Русији да запријети Краматорску и Славјанску”, додало је министарство у најновијем обавјештајном извјештају, преноси Ројтерс.

Из Лондона наводе да постоји реална могућност да би освајање Бахмута представљало симболичан, политички циљ за Русију.

08:32 - Кијев тражи ограничење цијене на 30 долара по барелу

Ограничење цијене руске сирове нафте из мора, коју су јуче договориле чланице Г7 и Аустралија, требало би да буде спуштена на 30 долара по барелу како би се “руској економији нанио још већи ударац”, рекао је данас шеф украјинске предсједничке администрације Андриј Јермак.

Јермак је навео да је то предложила међународна радна група за санкције “Мекфол-Јермак”.

Шеф Центра за развој енергетике Кирил Мелников рекао је да би глобална цијена нафте могла да пређе 100 долара након ограничења на 60 долара по барелу за руску нафту и могућег смањења руског извоза.

Г7 и Аустралија сагласиле су се да цијена буде ограничена на 60 долара по барелу.

Земље чланице ЕУ договориле су јуче ограничење цијене на 60 долара по барелу за руску нафту која се испоручује морем, а одлуку сада треба да одобри Европски савјет.

07:59 - Борељ: Више од 1.100 Украјинаца на војној обуци у ЕУ

Више од 1.100 Украјинаца налази се на војној обуци у Европској унији, у склопу Мисије војне помоћи Европске уније за подршку Украјини (ЕУМАМ), рекао је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ.

"Данас, ЕУМАМ је постигао свој пуни оперативни капацитет, 1.100 војника се већ обучава. Мисија ће осигурати да се кроз обуку испуне потребе Украјинаца, а ЕУ ће обезбједити средства у износу од 16 милиона евра за смртоносну војну опрему у тренажне сврхе", навео је Борељ на Твитеру.

07:23 - Г7 и Аустралија се придружиле ЕУ и усвојиле горњу границу цијене руске нафте

Група седам најразвијенијих земаља на свету (Г7) и Аустралија договориле су се да усвоје горњу границу цијене руске нафте од 60 долара по барелу, убрзо након што је Европска унија постигла једногласни споразум о истој цијени руске нафте, јавио је АП.

Европска унија је претходно формално потврдила одлуку о увођењу ограничења цијене за нафту која се транспортује морским путем из Русије, објавила је Чешка која предсједава ЕУ, пренио је Ројтерс.

"Амбасадори су управо постигли договор о ограничењу цијене руске нафте која се транспортује морским путем", навела је Чешка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана