Офанзива руске војске код Артјомовска, град пред опкољавањем

ГС/Агенције
Foto: РиА Новости

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини ушао је у 278. дан. Нуклеарна електрана у Запорожју остаје под руском контролом, саопштила је руска војна администрација града Енергодара. Дефицит у енергетском систему Украјине јутрос је повећан на 27 одсто и ванредна искључења на снази су у цијелој земљи.

16.10 - Пушилин: Украјинска војска пребацује резерве са херсонског на доњецки правац

Украјинска војска пребацује резерве с херсонског на доњецки правац, али то су углавном резервисти старији од 55 година, који и не желе да се нађу на првој линији фронта, изјавио је вршилац дужности лидера Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.

Он је додао да украјинске снаге трпе озбиљне губитке због недовољне борбене спремности резервиста.


16.04 - Путин и Токајев: Нуклеарни рат никада не треба покренути

Русија и Казахстан полазе од тога да нуклеарни рат никада не треба да буде покренут, наводи се у заједничкој декларацији поводом 30. годишњице дипломатских односа између две земље, коју су потписали предсједници Владимир Путин и Касим-Жомарт Токајев.

"Руска Федерација и Република Казахстан полазе од тога да у нуклеарном рату не може бити победника и да га никада не треба покренути", наводи се у документу који је објављен на сајту Кремља, пренијела је агенција Тас.

Заједничку декларацију предсједници Русије и Казахстана потписали су у Москви након њихових разговора.

У декларацији се наводи да и те две земље намеравају да наставе сарадњу између оружаних снага у различитим форматима.

14.10 - Пушилин: Артјомовск пред опкољавањем

Офанзива у околини Артјомовска иде успјешно, ближи се опкољавање града, рекао је Денис Пушилин, вршилац дужности лидера ДНР.

Он је истакао и да се борбе воде у центру Маринке.

Са друге стране, Владимир Рогов, председник покрета "Заједно са Русијом" и члан запорошке администрације саопштио је да је превентивним нападом на жељезничку инфраструктуру у Кривом Рогу, Дњепропетровска област, спријечено пребацивање украјинске тенковске бригаде на запорошки дио фронта.

„Превентивни напад је изведен на железничку инфраструктуру у Кривом Рогу, чиме је спречено пребацивање 17. тенковске бригаде Оружаних снага Украјине у правцу Запорожја“, рекао је он.

Према његовим ријечима, кијевске власти су планирале да пребаце у Запорошку област „велику количину војне технике и појачање за организовање офанзивних операција“.

14.10 Новчана средства ЕУ покриће пола дефицита у украјинском буџету
 Новчана средства ЕУ покриће готово половину дефицита у украјинском буџету за сљедећу годину, изјавила је замјеник министра финансија Украјине Олга Зикова.

"Средства ЕУ покриће готово половину дефицита у државном буџету", рекла је Зикова.

Украјински кабинет усвојио је у септембру нацрт буџета за 2023. године са дефицитом у износу од 20 одсто од бруто домаћег производа. Премијер Украјине Денис Шмихал изјавио је да је нацртом предвиђен приход од 34 милијарде евра и
66 милијарди евра потрошње, уз мјесечни дефицит од око три милијарде евра који Украјина планира да покрије задуживањем у иностранству.

Шеф одбора за буџет у Парламенту Украјине Јуриј Аристов изјавио је 27. септембра да је приједлог буџета састављен полазећи од претпоставке да се рат у Украјини настави у 2023. години. 

13.46 Шефови дипломатија седам земаља у Кијеву

Министри спољних послова седам балтичких и нордијских земаља отпутовало је данас у Кијев у знак подршке Украјини која се суочава са нестанцима струје изазваним руским ваздушним ударима на енергетску инфраструктуру.

„Ми министри спољних послова Естоније, Финске, Исланда, Летоније, Литваније, Норвешке и Шведске, данас смо у Кијеву како бисмо изразили солидарност с Украјином“, написао је на Твитеру литвански министар спољних послова Габријелијус Ландсбергис.

„Упркос руским бомбама и варварској бруталности, Украјина ће побиједити,“ написао је он уз фотографију министара на железничкој станици у Кијеву.

Украјинска енергетска компанија Укренерго саопштила је раније данас да је дефицит у енергетском систему те земље повећан на 27 одсто и да су ванредна искључења на снази су у цијелој земљи.
 

13.00  ФСБ: Украјинци покушали да активирају експлозив у Мелитопољу
Украјинске власти планирале су да активирају бомбу на пијаци у Мелитопољу, у Запорошкој области, саопштила је руска Федерална служба безбједности /ФСБ/.

У саопштењу се наводи да су осумњичени приведени и да су признали да су постојали планови за активирање бомбе.

Из ФСБ-а истичу да су тројица Украјинаца са ранијим кривичним пресудама приведена док су се кретала ка мјесту на којем је требало да се постави експлозив.

Приведена лица превезена су у Москву и оштужена за тероризам и противзаконито посједовање оружја, јавио је ТАСС.

ФСБ је објавио видео-запис на којем су приказана двојица мушкараца, чија су лица замагљена, како признају да су их ангажовале украјинске специјалне службе. Један од осумњичених рекао је да су му украјинске власти обећале да ће му бити дозвољено "да се извуче" за пљачку коју је починио уколико пристане да отпутује у Мелитобољ и активира бомбу на јавном мјесту у том граду.

Осумњичени је додао да му је речено гдје се налази тајно складиште оружја, одакле је узео два пиштоља, бомбу и експлозив са детонатором.

12.32 Кремљ поздравља иницијативу Ватикана за преговоре с Украјином
Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да Москва поздравља напоре неких земаља, укључујући и Ватикан, да помогну у рјешавању ситуације у Украјини, али да такви приједлози нису могући због става Кијева.

"Знамо да одређени број страних званичника и влада изражава спремност да обезбеде платформу за разговоре. Такву политичку вољу, несумњиво, поздрављамо. Али у ситуацији коју сада имамо де факто и де јуре од стране Украјине, такве платформе не могу бити тражене", рекао је Песков, коментаришући иницијативу Ватикана да организује преговоре између Украјине и Русије, пренио је Интерфакс.

Шеф спољнополитичког одјељења Католичке цркве надбискуп Пол Ричард Галахер изјавио је јуче да је Ватикан понудио да организује преговоре измеду Украјине и Русије на својој територији.

Он је напоменуо да су Ватикан и папа увијек били отворени за преговоре од почетка сукоба, али да "још није добијен конкретан одговор", пренијели су украјински медији.

10.20- Ванредна искључења струје у цијелој Украјини

Дефицит у енергетском систему Украјине јутрос је повећан на 27 одсто и ванредна искључења на снази су у цијелој земљи, саопштила је компанија Укренерго.

До повећања дефицита дошло је због ванредних искључења блокова у неколико електрана, а истовремено потрошња струје наставља да расте због погоршања временских услова, преноси Интерфакс Украјина.

Украјина се суочава са искључењима струје након што су руске снаге 10. октобра почеле да изводе нападе на инфраструктурне објекте, углавном енергетске, у тој земљи.
 

10.01 - Кличко: Кијев се спрема за све

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко изјавио је да се главни град Украјине спрема за све и да се разматра и евакуација становника.

Кличко је у интервјуу за РБЦ-Украјина замолио сваког грађанина Кијева да узме у обзир различите сценарије и буде спреман, пошто, како је навео, подаци војске показују да руске снаге планирају да наставе нападе на инфраструктуру Украјине.

Кличко је рекао да би била велика грешка не припремати се за различите сценарије, преноси Униан.

Истакао је да власти Кијева чине све да спријече потпуни прекид у снабдијевању струјом, али да је важно схватити да се мора припремати за све.

Кличко је напоменуо да већ постоји план дјеловања, чак и за случај евакуације.

-Не искључујем најгори сценарио. Неће бити потпуне евакуације, можда делимичне, али се то не може назвати евакуацијом. То је привремено пресељење одређених категорија људи у приградска насеља, гдје могу да раде службе - рекао је Кличко.

Кличко је поручио грађанима Кијева да је неопходно да обезбиједе техничку и пијаћу воду, храну, топлу одјећу, као и да напуне телефоне и лаптопове.

 

9.00- „Гаспромнеће смањити испоруке гаса Молдавији, али...

Руски државни гасни гигант „Гаспром” одлучио је да не смањи испоруке гаса Молдавији, али је у данашњем саопштењу упозорио да задржава право да смањи или прекине снабдевање ако Кишињев не изврши договорено плаћање гаса, јавља Ројтерс.

“Гаспром” је прошле недјеље оптужио Украјину да задржава дио гаса који се преко те земље шаље Молдавији, запријетивши да би могао да почне да смањује проток кроз Украјину.

Кијев је негирао да задржава руски гас намијењен Молдавији.

 

8.58- Јењин:Остећено 32.000 цивилних објеката и 700 инфраструктурних

У нападима руских снага на Украјину оштећено је око 32.000 цивилних објеката и више од 700 виталних инфраструктурних објеката, изјавио је први замјеник министра унутрашњих послова Украјине Јевгениј Јењин.

Јењин тврди да руске снаге гађају цивилне циљеве и да је свега три одсто напада било на војне циљеве.

Навео је да у око 520 насељених мјеста постоје проблеми у снабдијевању струјом, преноси Укринформ.

 

8..43-Пентагон разматра с „Боингом” испоруке додатног оружја Кијеву

 

Док се Запад бори да задовољи украјинску потражњу за додатним оружјем Пентагон разматра приједлог компаније „Боинг” да се Украјини испоруче јефтине, мале прецизне бомбе које се постављају на ракете којих има у довољном броју, што би Кијеву омогућило да дејствује и далеко иза руских линија, јавља Ројтерс.

Војни инвентари САД и савезника се смањују, а како се рат продужава, Украјина се суочава са све већом потребом за софистициранијим оружјем.

Систем који је предложила компанија „Боинг”, назван ГЛСДБ, један је од десетак планова за производњу нове муниције за Украјину и остале америчке источноевропске савезнике, потврдили су британској агенцији извори из војне индустрије.

Према документу у који је Ројтерс имао увид, ГЛСДБ би могао да буде испоручен већ у прољеће 2023. године.


07:39 - Војна управа Енергодара: Нуклеарка Запорожје остаје под руском контролом

Нуклеарна електрана у Запорожју остаје под руском контролом, саопштила је руска војна администрација града Енергодара, након што је високи украјински званичник сугерисао да се руске снаге спремају да напусте.

-Медији активно шире лажне податке да Русија наводно планира да се повуче из Енергодара и напусти нуклеарну електрану. Ова информација није тачна” - саопштила је руска администрација у апликацији за размену порука „Телеграм”.

Шеф украјинске државне компаније за нуклеарну енергију рекао је у недјељу да постоје знаци да се руске снаге можда спремају да напусте огромну нуклеарну електрану у Запорожју коју су заузеле у марту убрзо по почетку рата.

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је у понедјељак да су украјинске снаге крајем прошле недјеље уништиле шест јединица руске војне опреме и да је око 30 руских војника повријеђено у борбама код Енергодара.

6.00 - Зеленски: Русија ће опет извести ракетни удар на Украјину

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да ће Русија сигурно покренути нови ракетни напад на његову земљу и упозорио противваздушну одбрану и грађане да се припреме да раде заједно како би издржали посљедице.

-Разумијемо да терористи планирају нове нападе. Знамо то као чињеницу. Докле год имају ракете, они се, нажалост, неће смирити . рекао је Зеленски у ноћом видео обраћању, пренио је Ројтерс.

Предсједник Украјине је рекао да ће предстојећа недјеља бити тешка као и претходна, када је мета напада била инфраструктура електродистрибуције Украјине, због чега је дошло до највећих искључења струје од почеетка рата 24. фебруара.

-Наше одбрамбене снаге се спремају. Цијела земља се спрема. Радили смо на свим могућим сценаријима, а у то су били укључени и наши партнери -  додао је Зеленски.

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана