Одлучност у борби против тероризма и сепаратизма у Сирији

Срна
Одлучност у борби против тероризма и сепаратизма у Сирији

СОЧИ - Русија и Турска потврдиле су одлучност да се боре против тероризма и сепаратизма на територији Сирије, наводи се у меморандуму потписаном на крају састанка руског предсједника Владимира Путина и турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана.


У тексту се наводи да су лидери одлучни у томе да поремете све планове сепаратиста у Сирији, јавио је ТАСС.

“Они /руски и турски предсједник/ су нагласили своју одлучност да се боре против тероризма у свим облицима и појавама, као и да поремете све планове сепаратиста на сиријској територији”, истиче се у тексту.

Ердоган је током заједничке конференције за новинаре са Путином у Сочију изјавио да је главни циљ турске војне операције започете на сјеверу Сирије да се протјерају Радничка партија Курдистана /ПКК/ и Народна заштитна јединица /ИПГ/, које Анкара сматра терористичким организацијама.

Он је нагласио да турска офанзива “Операција мирно прољеће” гарантује сиријски територијални интегритет и политичко јединство, уз напомену да Турску никада није занимала сиријска територија или њена сувереност.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је раније да су се Москва и Акара сагласиле да се борци курдске ИПГ повуку на 30 километара од сиријске границе.

Он је након састанка предсједника Путина и Ердогана у Сочију рекао да би споразум Москве и Анкаре требало да оконча сукобе у региону.

Лавров је истакао да ће се Курди повући и из градова Манбиџ и Тел Рифан, као и да ће од сутра на сиријској страни границе са Турском бити распоређена руска војна полиција и сиријски граничари, изван зоне турске војне операције.

Ројтерс преноси да ће се, у складу са споразумом, руске и турске патроле спроводити у ширини од десет километара од границе.

Ердоган је додао да ће Анкара радити са Москвом и на безбједном повратку сиријских избјеглица које се тренутно налазе уз Турској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана