Одбио да се преда: У току потрага за једним од водећих чланова "Златне зоре"

Срна
Одбио да се преда: У току потрага за једним од водећих чланова "Златне зоре"

АТИНА- Грчке власти трагају за једним од водећих чланова и бившим послаником неонацистичке "Златне зоре" Христосом Папасом након што је он одбио да се преда послије одлуке суда којом је осуђен на затворску казну.

Папас је званично проглашен бјегунцем након одлуке суда да 39 особа, укључујући 13 бивших посланика "Златне зоре", буду спроведене у затвор пошто су проглашени кривим по оптужби да су водили покрет као криминалну организацију.

Сви осим двојице од 39 осуђених су у затвору.

Папасов адвокат Периклис Ставријаникис рекао је да се његов клијент неће предати јер сматра да ће његова пресуда бити поништена жалбом, што значи да би служио затворску казну која би могла бити измјењена.

Жалбени процес у грчком правосудном систему може да траје неколико година.

Поред Папаса у затвору није ни бивши посланик Златне зоре Јанис Лагос који је тренутно члан Европског парламента и живи у Бриселу. Он је под заштитом посланичког имунитета.

Лагос се једини од бивших посланика није жалио и није тражио условну казну.

Очекује се да ће преосталих 37 осуђених који су у притвору бити пребачени у затворе широм Грчке.

Лидери "Златне зоре", некада треће странке у Грчкој по популарности, осуђени су на затворске казне због руковођења криминалном групом повезаном са злочинима из мржње.

Шест њених бивших посланика, укључујући оснивача Никоса Михалолијакоса, добили су казне од 13 година затвора овог мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана