Од 1. јуна без маски у Аустрији

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕЧ- Аустрија од 1. јуна, привремено ставља ван снаге обавезу ношења маске, саопштио је данас министар здравља Јоханес Раух.

У протеклој недјељи вођена је интензивна дискусија о маскама, пошто су трговци намирницама захтЈевали да се укине обавеза ношења маски.

Од претходних већег попуштања корона мјера, средином априла, обавеза ношења ФФП2 маски важила је за затворене просторе у болницама, домовима, јавном превозу, такси превозу, као и у продавницама животних потрепштина као што су супермаркети, дрогерије, и слично, али и у установама.

Обавеза ношења маски продужена је прије пар недеља до 8.јула, а на инсистирање синдиката и трговаца, она се укида почетком јуна.

„Имамо позитиван развој, број новозаражених је пао испод 2.000, а смањио се и број оболелих у болницама на испод 600. Због тога смо одлучили да привремено укинемо, од 1.јуна, обавезу ношења маски“, рекао је Раух.

Он је указао да обавеза ношења ФФП2 маски остаје једино у болницама и установама за негу.

Нова уредба, с тим у вези, биће на снази три мјесеца.

Раух је рекао да и без обавезе препоручује грађанима да на мјестима на којима је гужва, носе маске као заштитну мјеру.

„Ово је само привремено обустављање обавезе ношења маски. Полазимо од тога да ће се маске вратити. Сви сценарији за јесен указују да ћемо нови сој и нови талас, па ће бити потребне заштитне мјере“, објаснио је он.

Министарка за уставна питања Каролине Едштадлер саопштила је да је одлучено да се законска обавеза вакцинације против корона вируса и даље, због повољне епидемиолошке ситуације, стави ван примјене.

Она је рекла да тренутно није оправдано примењивати закон о обавезној вакцинацији, па ће и даље бити привремено стављен ван снаге.

„ Ја сам средином фебруара имала корону. Три пута сам вакцинисана и знам да вакцина штити. Пандемија није прошла и не знамо шта ће бити на јесен. Зато апелујемо на грађане да се вакцинишу“, казала је Едштадлер.

Од 1.јуна у школама више неће бити тестирани ђаци.

У случају појаве нових случајева обољења од короне у разреду постојаће могућност за спровођење антигенских тестова.

За сада је нејасно да ли ће се тестирање поново увести на јесен, уз образложење да све зависи од ситуације.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана