Облак прашине још увијек односи животе у Америци

Агенције
Облак прашине још увијек односи животе у Америци

Њујорк - Иако су прошле скоро двије деценије од терористичког напада који је “Ал-Каида” извела на САД, та земља и даље броји жртве с обзиром на то да је све већи број обољелих од карцинома као посљедице удисања отровних честица из облака пепела који је седмицама након напада лебдио изнад Њујорка.

Америка данас обиљежава 18 година од када су исламистички фанатици отетим авионима ударили у Куле близнакиње у Њујорку, те у Пентагон и убили око 3.000 док је рањено више од 6.000 људи.

Према службеном извјештају, 19 терориста, припадника “Ал-Каиде”, отело је четири америчка путничка авиона које су претворили у самоубилачке бомбе. Скоро 20 година од тог догађаја, градске власти суочене су са све већим бројем обољелих од карцинома и других тешких болести, што је повезано са отровним облаком који је седмицама лебдио над јужним дијелом Менхетна.

Студија објављена у научним часописима из 2011. показала да је код тих особа повећан ризик оболијевања од рака. Прве жртве биле су међу десетинама хиљада ватрогасаца и волонтера који су рашчишћавали рушевине.

Здравствени програм, а ријеч је о савезном програму за особе које су преживјеле терористичке нападе, сада у регистру има око 10.000 обољелих од рака. Рачунајући и друга обољења, број је достигао 21.000.

Иако је немогуће за сваког појединца утврдити тачан узрок рака, јер ниједан тест крви неће показати “жиг страдања” у Свјетском трговинском центру, неколико студија потврђује да је “постотак обољелих од рака повећан између десет и 30 одсто код соба које су биле изложене честицама прашине”.

Главни љекар њујоршких ватрогасаца Дејвид Презант навео је да би постотак обољелих могао расти у будућности, с обзиром на то да ће ти људи старити и с обзиром на природу појединих облика карцинома какви су рак плућа или мезотелиом који се развијају од 20 до 30 година.

На мјесту страдања данас ће бити прочитана имена 3.000 жртава који су живот изгубиле тог 11. септембра, сок су жртвама које су преминуле због посљедица овог прољећа подигнута спомен-обиљежја у виду гранитног камења.

То камење означава непознат број људи који су настрадали као посљедица терористичког напада - ватрогасци, полицајци и други који су умрли од болести након што су били изложени отровима из згаришта. 

- Морамо одати почаст и онима који су нас касније напустили - рекла је Џоана Рајзман чији муж је 2014. умро од рака мозга. 

Шест великих комада камења учвршћено је за земљу челиком који је извађен из рушевина и на њима нема исписаних имена као што има на другим меморијалним споменицима посвећеним нападу.

 

 

Суђење

Истовремено, у Гвантанамо Беју почело је важно саслушање пред суђење главном организатору напада и четворици његових помагача који су отели путничке авионе којима су се забили у зграде трговинског центра. Калид Шеик Мохамед је оптужен да је био “мозак” операције и да је један од високопозиционираних оперативаца “Ал-Каиде”.

Он се налази у притвору од 2003, а у Гвантанамо Беј је пребачен 2006. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана