Нова оптужница против Трампа, садржи 37 тачака

Танјуг
Foto: Гардијан

ВАШИНГТОН - Бивши амерички предсједник Доналд Трамп суочава се са 37 тачака оптужнице, укључујући оптужбе за неовлаштено задржавање повјерљивих докумената и завјеру ради ометања правде након што је напустио Бијелу кућу 2021. године, наводи се у документима федералног суда који су објављени данас.

Министарство правде САД је отпечатило оптужницу у дану када су двојица Трампових адвоката дала оставке, а бивши помоћник такође суочен са оптужбама.  Он би требало да се први пут појави пред судом у Мајамију у уторак, дан прије свог 77. рођендана, преноси Ројтерс.

Оптужница против бившег предсједника САД по федералним оптужбама је без преседана у америчкој историји и до ње је дошло када је Трамп, према релевантним анкетама, главни кандидат за републиканску предсједничку номинацију сљедеће године.

Истражитељи су заплијенили око 13.000 докумената са Трамповог имања Мар-а-Лаго у Палм Бичу на Флориди прије скоро годину дана, након чега је око стотину означено као повјерљиво, иако је један од Трампових адвоката раније рекао да су сви записи са ознакама о повјерљивости враћени влади.

Си-Ен-Ен је пренио да је Трамп након одласка са предсједничке функције рекао да је задржао војну информацију са које није скинута ознака тајности, што је изјава која је забиљежена на аудио снимку, а што би могао бити кључан доказ на суђењу.

Окружна судија Ајлин Кенон требало је да надгледа овај случај, али, како Ројтерс преноси позивајући се на анониман извор, она би могла бити и предсједавајућа на суђењу.

Си-Ен-Ен такође преноси да је Трамп другима у два наврата показивао повјерљива документа, и то на састанку 2021. и Њу Џерсију када је Трамп ''показао и описао ’план напада’, за који је рекао да га је припремило Министарство одбране'' 

У оптужници се наводи да је Трамп том прилилком рекао: ''Као предсједник могао сам да скинем ознаку тајности. Сада, знате, не могу, али ријеч је о великој тајни''.

Документа је показао представнику политичког комитета у августу или септембру 2021, а ријеч је била о повјерљивој мапи у вези са одређеном војном акцијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана