Непризната република Нагорно Карабах престаје да постоји од 1. јануара

Агенције
Непризната република Нагорно Карабах престаје да постоји од 1. јануара

ЈЕРЕВАН - Нагорно Карабах престаће да постоји од 1. јануара 2024. године, произлази из указа који је потписао предсједник непризнате републике Самвел Шахрамањан, а саопштио је информациони штаб Карабаха.

Наводи се да је Шахрамањан, који је дужност предсједника преузео 10. септембра ове године, потписао одговарајући указ о дејствима која проистичу из ситуације створене након 19. септембра 2023. године.

- Распустити све државне установе и организације које се налазе у њиховој ресорној потчињености до 1. јануара 2024. године и Република Нагорно Карабах (Арцах) престаје да постоји - наводи се у указу.

Такође се наводи да се становништву Нагорно Карабаха, укључујући оно које се налази ван његових граница, предлаже се да се упознају са условима реинтеграције које ће понудити Азербејџан како би надаље самостално одлучило о могућности останка у региону.

Указ је ступио на снагу одмах послије објављивања.

Претходно, јерменска Влада саопштила је да је више од половине становника Нагорно Карабаха, њих око 65.000, избјегло на територију Јерменије. Према званичним подацима, у овом региону живјело је око 120 хиљада Јермена.

Руски предсједник Владимир Путин је на сједници Источног економског форума изјавио да је јерменско руководство, заправо, признало суверенитет Азербејџана над Нагорно Карабахом. Он је истакао да то није била одлука Русије, већ одлука јерменских власти.

Истовремено, он је саопштио да је у контакту са Пашињаном и да нема проблема у комуникацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана