Насилна смрт афроамериканца „запалила“ Америку: Погинули полицајац и млади демонстрант, војска у приправности

Агенције
Насилна смрт афроамериканца „запалила“ Америку: Погинули полицајац и млади демонстрант, војска у приправности

ДЕТРОИТ, ОКЛАНД - Један полицајац изгубио је живот током протеста у Окланду, у држави Калифорнија, који су избили након убиства тамнопутог Џорџа Флојда приликом привођења, док су четири повријеђена у Хјустону у Тексасу.

Деветнаестогодишњи младић убијен је током протеста у Детроиту а војска је у стању приправности због све интензивнијих протеста и нереда широм САД.

Насилна смрт афроамериканца током полицијске интервенције у Минеаполису "запалила" је Америку, у многим градовима широм земље одржани су оштри протести, било је насиља, жестоких сукоба са полицијом и хапшења десетина учесника.

Осим иницијалних демонстрација гњевних грађана у Минеаполису, у држави Минесоти, где је јуче распоређена Национална гарда САД и уведено привремено ванредно стање са полицијским часом, данас је ухапшено још 50-ак људи, хиљаде грађана изашле су на улице и у Чикагу, Детроиту, Кентакију, Њујорку, Вашингтону, Атланти, Денверу, Коламбусу, Мемфису, Лос Анђелесу, Оукланду и Сан Хозеу.

Младић је убијен у Детроиту када су испаљени хици у масу. 

Најмање 7.500 демонстраната изашло је на улице Окланда, а пријављени су и вандализам, пљачка, напади на полицију.

- Два полицајца у Окланду задобила су повреде од ватреног оружја. Један од њих је подлегао повредама - саопштила је полиција Окланда.

Протести су јутрос настављени и у мјесту Линколн у Небраски гдје је ухапшен већи број људи.

-Скупови више нису мирни. Било је хапшења и биће их за све оне који крше закон - саопштила је полиција Линколна.

Демонстранти су иза себе оставили праву пустош у Фениксу у Аризони.

У Вашингтону је и Бијела кућа је била накратко под блокадом, опкољена демонстрантима који су узвикивали "...нема мира без правде", а ситуација је била на ивици сукоба због тога што су припадници полиције запријетили сузавцем једном дјечаку.

Велики број људи демонстрирао је у Њујорку, на Менхетну, узвикујући "не можемо да дишемо" и тражећи да се полицијска бруталност заувијек стави ван закона.

У неколико наврата протести у Атланти измакли су контроли и постајали насилни и хаотични, а Си-Ен-Ен је извјестио да је недалеко од главног сједишта ове информативне мреже избио велики пожар у коме су горјела и бројна полицијска возила.

Због насилних протеста у Атланти, гувернер америчке савезне државе Џорџије Брајан Кемп прогласио је овога јутра ванредно стање и позвао Националну гарду да буде приправна.

Бернис Кинг (57), најмлађа ћерка Мартина Лутера Кинга, убијеног активисте и борца против расизма, иконе новије афроамеричке историје, одржала је надахнут говор у Атланти пред великим бројем учесника протеста, који су блокирали саобраћај и у граду и на прилазном аутопуту.

У међувремену, полиција је ухапсила полицајца Дерека Шовина, који је кољеном стао на врат Флојда, који је био ненаоуржан. Полицајац је оптужен за убиство трећег степена. У привођењу и убиству Флојда прије четири дана учествовала су четири полицајца. Тројица су добила отказ.

Полиција Минеаполиса саопштила је да је против Шовина раније поднијето 18 пријава. За сада није јасно на шта тачно се односе пријаве против полицајца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана