Украјина започела ''офанзивне акције'', руске снаге обуздавају напад

ГС/Агенције
Foto: Риа Новости

МОСКВА; КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 467 дана. Украјинска војска позива на "оперативну тишину" уочи очекиване контраофанзиве.Портпарол руског министарства одбране генерал-потпуковник Игор Конашенко тврди да Украјинске оружане снаге нису успјеле да постигну успјех у великој офанзиви на пет сектора фронта на јужнодоњецком правцу.

Украјина започела ''офанзивне акције''

Украјинске снаге започеле су данас ''офанзивне акције'' у појединим областима у тој земљи, саопштила је замјеница министра одбране Украјине Хана Маљар.

Како наводи Би-Би-Си, није прецизирано да ли је ријеч о дуго најављиваној ''прољећној'' контраофанзиви у пуном обиму.

Раније је руско министарство одбране саопштило да је осујетило велики украјински напад на Доњецк, док је командант украјинских копнених снага Олександр Сирски изјавио да се трупе "крећу напријед" ка Бахмуту и да су уништиле руску позицију у близини града.

Како наводи британски јавни сервис, из Кијева је саопштено да неће упозорити на почетак контраофанзиве, док аналитичари сматрају да посљедњи извјештаји о дешавањима на фронту могу да буду сигнал да је контраофанзива можда отпочела.

На снимку битке у Доњецку, виде се војна возила под јаком ватром на пољима, у којима је  Русија убила 300 војника и уништила 16 тенкова, према наводима из Кремља.

Према наводима руског војног ресора, покушаји украјинских трупа да пробију руску одбрану током јутра нису успјели, а противник је одбачен на првобитне положаје, уз велике губитке у људству и техници.

Кијев: Прва група украјинских пилота већ у Британији, на обуци за Ф-16

Украјински премијер Дениш Шмигаљ изјавио је да је разговарао са шефом британске дипломатије Џејмсом Клеверлијем о формирању „коалиције ловаца", као и да су прве групе украјинских пилота већ почеле да се обучавају у Уједињеном Краљевеству за коришћење борбених авиона Ф-16.

„Данас почињемо да говоримо о подршци Украјини у будућности. Разговарали смо о подршци у оружју, обнови земље и њеној интеграцији у НАТО. Захвалио сам на непоколебљивој подршци, за лидерство у стварању 'коалиције ловаца' и за спремност да обучавају наше пилоте. Прве групе су већ упућене у Британију", написао је Шмигаљ на Телеграму.

Он је додао да се Оружане снаге Украјине на бојном пољу форматирају према стандардима НАТО-а.

Пентагон представио своје виђење циљева Русије у украјинском сукобу

САД се неће упуштати у прогнозирање у каквом ће се правцу развијати сукоб у Украјини, али ипак сматрају да је Русија „већ изгубила", изјавио је у понедељак помоћник шефа Пентагона за политичка питања Колин Кал.

„Тешко је рећи у каквом ће се правцу развијати рат, али у цјелини је већ јасно да је Русија изгубила у њему. Њен циљ је био да освоји Украјину, а то се неће догодити. Други њен задатак је био да ослаби НАТО, али се догодило нешто потпуно супротно", рекао је Кал.

Он је додао да ће Русија из украјинског сукоба изаћи ослављена.

Кијев: Имамо довољно оружја за контраофанзиву

Украјина је добила довољно оружја за контраофанзиву, рекао је шеф украјинске дипломатије Дмитриј Кулеба, а преноси Ројтерс.

„Украјина има довољно оружја за контраофанзиву против Русије. Та операција ће земљи донијети победу неопходну за ступање у НАТО", рекао је Кулеба.

Према његовим ријечима, чланство Украјине у Сјеверноатлантској алијанси ће бити могуће тек по завршетку руске војне операције против Кијева.

Кулеба, међутим, није одговорио на питање агенције када ће почети контаофанзива Украјине.

Пентагон: Војно-одбрамбени комплекс под притиском због помоћи Украјини

Издвајање војне помоћи у вриједности од више милијарди долара за Украјину вршило притисак на војно-индустријски комплекс САД, изјавио је у замјеник шефа Пентагона за политичка питања Колин Кал.

Шолц: НАТО вјежбе неће довести до заоштравања односа између Русије и НАТО

Велике војне НАТО вјежбе „Ер дифендер", које ће се одржати 12-23. јуна у Њемачкој и сусједним земљама, неће довести до заоштравања односа између Русије и НАТО у региону Балтичког мора, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц.

„То ме не брине, јер се наше снаге према томе односе веома одговорно. Наравно, то је знак да овде изводимо маневре и вјежбе, јер имамо снаге да организујемо одбрану алијансе и земље", рекао је он обраћајући се Русији.

Шолц је нагласио да ће влада Њемачке потрошити два одсто бруто домаћег производа на одбрану.

САД планирају за Украјину 37 милиона долара за сајбер безбједност

Америчка администрација ће заједно са Конгресом размотрити издвајање додатне помоћи Украјини у сфери сајбер безбједности у вриједности од 37 милиона долара, саопштио је амерички Стејт департмент.

Укупна сума, која је издвојена од фебруара 2022. године, износиће 82 милиона долара.

Додали су да ће таква подршка Кијеву помоћи да се ефикасније пронађу и да се одговори на пријетње у сфери сајбер безбједности, да се открију инциденти и да се боље заштите објекти критичне инфраструктуре.

Москва тврди да је осујетила још један покушаја упада у Белгородску област

Руско Министарство одбране саопштило је данас да је осујећен покушај двије групе “украјинских диверзаната” да продру у Белгородску област која се граничи са Украјином.

У саопштењу се наводи да је руска војска ваздушним и артиљеријским ударима убила више од 10 украјинских бораца, преносе РИА Новости. Додаје се да су уништена и два чамца и једно оклопно возило.

Од краја маја Москва скоро свакодневно извјештава о покушајима упада украјинских бораца на територију Русије у Белгородској области.

У недјељу је проукрајинска група руских бораца саопштила је да је заробила неколико руских војника у прекограничном препаду у Белгородској области у Русији и да ће их предати украјинским властима.

У објави на Телеграму, проукрајинске групе Легија слободе Русије и Руски добровољачки корпус саопштиле су да се беспотребни крвави рат који се води већ годину и по дана, сада прелио на територију руске Белгородске области.

Пригожин: Украјина заузела насеље сјеверно од Бахмута

Оснивач руске паравојне групе “Вагнер” Јевгениј Пригожин изајвио је данас да су украјинске снаге поново заузеле део насеља Беркхивка, сјеверно од Бахмута у источној Украјини.

-Сада је дио насеља Беркхивка већ изгубљен, трупе тихо бјеже. Срамота - поручио је Пригожин у аудио поруци коју је објавила његова прес служба, преноси Ројтерс.

Он је позвао руског министра одбране Сергеја Шојгуа и начелника Валерија Герасимова да дођу на фронт и окупе трупе.

-Хајде, ви то можете, а ако не можете, погинућете као јунаци - навео је Пригожин.

Вагнер је прошлог мјесеца заузео Бахмут после најдуже битке од почетка рата у Украјини у фебруару 2022. године, након чега је паравојна група своје положаје предала редовним руским трупама.

Украјинци испалили више од 70 ракета на село у округу Шебекино

Украјинска војска испалила је више од 70 ракета из вишецијевног ракетног система “град” на насеље Нова Таволжанка, које се налази у округу Шебекино у Белгородској области, на граници са Украјином, изјавио је начелник окружне управе Владимир Жданов.

-Више од 70 ракета из вишецијевног ракетног система „град” испаљено је на Таволжанку до 8.30 часова, а више од 15 артиљеријских граната испаљено је на град Шебекино - рекао је Жданов на састанку регионалне владе.

Он је истакао да је током претходне седмице у нападима украјинске војске уништено укупно 1.150 станова у 67 стамбених зграда и 370 приватних кућа о округу Шебекино, јавио је ТАСС.

Де Кро: Кијев да појасни коришћење белгијских пушака на територији Русије

Белгија ће затражити од Украјине да појасни извјештаје у којима се наводи да су проукрајинске снаге користиле пушке белгијске производње у борбама против руских трупа унутар западних дијелова руске територије, изјавио је данас белгијски премијер Александар Де Кро.

Вашингтон Пост је у суботу објавио да су припадници анти-руских снага прошлог мјесеца покренули прекогранични напад из Украјине на Белгородску област на западу Русије користећи тактичка возила која су САД и Пољска донарале Украјини, као и пушке произведене у Белгији и Чешкој, преноси Ројтерс.

-Наше Министарство одбране и обавјештајне агенције покренули су истрагу како би се утврдило шта се тачно догодило. Европско оружје се испоручује Украјини под условом да се оно користи на територији Украјине, за одбрану украјинске територије. Ми спроводимо строгу контролу како бисмо били сигурни да се поступа у складу са договореним условима – истакао је Де Кро.

Резников: Украјина неће користити авионе Ф-16 у љетњој контраофанзиви

Министар одбране Украјине изјавио је да та земља у контраофанзиви против руских снага овог љета неће користити борбене авионе Ф-16, али да ће користити сву копнену опрему.

Резников је у интервјуу за јапанску ТВ НХК у Сингапуру, гдје је са високим званичницима из области одбране из азијских и западних земаља учествовао на безбједносном форуму, рекао да ће бити потребно вријеме за обуку украјинских пилота и да ће Украјина такође морати да се договори са својим партнерима о обезбеђивању инжењера и техничара који могу да одржавају авионе Ф-16. Резников је навео да ће Украјина бити спремна да распореди авионе Ф-16 на јесен или зиму.

Папин изасланик долази у мировну мисију у Кијев

Италијански кардинал Матео Зупи, кога је папа Фрањо задужио да изврши мировну мисију и покуша да помогне да се оконча рат у Украјини, боравиће данас и у уторак у Кијеву, наводи се у саопштењу Ватикана.

-Ово је иницијатива чија је главна сврха да се детаљно саслушају украјинске власти о могућим начинима да се постигне праведан мир и омогући човјечна подршка у циљу смањења тензија - наводи се у саопштењу Ватикана, преноси Ројтерс.

Откако је рат почео у фебруару 2022. године папа Фрањо се нудио да буде мировни посредник, али његови напори до данас нису били успјешни.

Кардинал Зупи потиче из католичке заједнице Сант' Еђидио, мировне организације са сједиштем у Риму која је 1992. године посредовала у договору о окончању грађанског рата у Мозамбику у којем је погинуло око милиона људи и расељено чак четири милиона.

Два дрона пала на аутопут око 300 километара од Москве, није било експлозије

Двије украјинске беспилотне летјелице пале су на аутопут М3 у Калушкој области у Русији, објавио је гувернер Владислав Шапша на свом Телеграм каналу.

-Двије беспилотне летјелице пале су јутрос на аутопут М3 на 2999. километру из правца Жиздра и 283. километру из правца Думиничи. Није било експлозије, али подручје је ограђено и под надзором је - написао је гувернер, преноси ТАСС.

На основу информација које је дао Шапша, дронови су пали на локацији која је удаљена око 300 километара од Москве. Прошле недјеље Русија је саопштила да су у нападима украјинских дронова циљани луксузни московски квартови, али званични Кијев је негирао ове оптужбе, пренио је Ројтерс.

Конашенков: Украјинске снаге без успјеха у великој контраоганзиви на Доњецк

Украјинске оружане снаге нису успјеле да постигну успјех у великој офанзиви на пет сектора фронта на јужнодоњецком правцу, изјавио је портпарол руског министарства одбране генерал-потпуковник Игор Конашенков.

-Противник је од јутра 4. јуна покренуо офанзиву великих размјера на пет сектора фронта на јужнодоњецком правцу активним ангажовањем 23. и 31. механизоване бригаде из стратешких резерви украјинских оружаних снага и уз подршку других војних јединица и тимова -  рекао је Конашенков, преноси ТАСС.

Према његовим ријечима, „циљ противника био је да пробије одбрану руских снага на најрањивијим дијеловима фронта, али украјинске снаге нису успјеле у томе“.

Конашенков је прецизирао да је противник користио шест механизованих батаљона и два тенковска батаљона.

-Као резултат вјеште и софистициране акције Борбене групе Исток, украјинске оружане снаге изгубиле су више од 250 људи, 16 тенкова, три борбена механизована возила пешадије и 21 борбено оклопно возило -истакао је Конашенков.

Проукрајинска група саопштила да ће заробљене руске војнике предати Кијеву

Проукрајинска група руских бораца саопштила је да је заробила неколико руских војника у прекограничном препаду у Белгородској области у Русији и да ће их предати украјинским властима.

Руски добровољачки корпус изнео је ту тврдњу јуче на видео снимку објављеном на Телеграму.

На кратком снимку се види да је заробљено око десетак руских војника, као и да двојица леже на болничким креветима, пренио је Ројтерс.

Група је раније саопштила да је заробила два руска војника.

Они су понудили да предају војника, али да заузврат буду примљени "само на два минута" код регионалног губернатора Вјачеслава Гладкова, пренео је Ројтерс.

У објави на Телеграму, проукрајинске групе Легија слободе Русије и Руски добровољачки корпус саопштиле су да се беспотребни крвави рат који се води већ годину и по дана, сада прелио на територију руске Белгородске области.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана