Москва тражи заштиту за руску канцеларију у Приштини

Танјуг
Москва тражи заштиту за руску канцеларију у Приштини

МОСКВА - Русија је позвала Мисију УН на Косову да гарантује безбједност запослених у канцеларији Русије у Приштини, нагласила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова у саопштењу објављеном данас на сајту Министарства.

-Позивамо Мисију УН на Косову и међународне снаге на Косову да у складу са својим могућностима према резолуцији 1244 осигурају поуздану безбједност и неопходне услове за рад особља у Руској канцеларији у Приштини. Чекамо писане гаранције од администрације УН –саопштила је Захарова.

Додала је да протјеривање двоје руских дипломата из непризнате државе Косово неће имати посљедице по њихов правни статус, преноси ТАСС.

Протјеране дипломате, према ријечима Захарове, немају везе ни са једним органом самопроглашене државе, јер су у складу с међународним правом и Резолуцијом СБ УН 1244, која је основ за нормализацију ситуације на Косову, они акредитовани при Мисији УН (УНМИК).

Портпаролка руског Министарства спољних послова оцијенила је објаву тзв. косовских власти о томе да су двојица руских дипломата у покрајини непожељне особе, као намјерну грубу антируску провокацију.

Ријеч је двојици дипломата који раде у приштинском одељењу руске амбасаде у Србији, а Приштина је као аргумент навела „опасност по националну безбједност” и „уставни поредак” који, како истиче Захарова, у покрајини фактички не постоји.

Предсједница привремених приштинских институција Вјоса Османи изјавила је раније да су два званичника Канцеларије за везу Руске Федерације у Приштини проглашена персонама нон грата због, како је навела, њихове штетне активности “које су нарушиле националну безбједност и уставни поредак Косова”.

Османи је на „Фејсбуку“ написала да је то био њен захтјев министарки спољних послова Доники Гервали која је, каже, данас донијела одлуку о проглашењу два званичника за непожељне особе.

Убразо након овог потеза Приштине реаговала је амбасада Русије у Србији саопштењем у којем се истиче да Русија не признаје ни тзв. Косово ни одлуке „владе”.

-Ми не признајемо независност Косова, дакле не признајемо ни њихову владу као ни друге структуре. Ниједна одлука Приштине нема за нас правну снагу. Ми сарађујемо са мисијом УНМИК, укључујући и ова питања, а на основу резолуције 1244 Савјета безбједности УН  - саопштено је из амбасаде.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана