ММФ: Глобална економија у ризику, финансијска стабилност на стакленим ногама

Танјуг
ММФ: Глобална економија у ризику, финансијска стабилност на стакленим ногама

ВАШИНГТОН - Извршна директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристалина Георгијева упозорила је да се глобална економија суочава са ризицима по финансијску стабилност због турбуленција у банкарском сектору.

Георгијева је рекла да су растуће каматне стопе извршиле притисак на дугове, што је изазвало “стрес” у водећим економијама, међу зајмодавцима, пренио је “Гардијан”.

Она је казала да ће свјетска економија ове године порасти за само три одсто јер ће раст трошкова задуживања, у комбинацији са ратом у Украјини и ожиљцима од пандемије ковидa-19, угушити раст.

Придружујући се све бројним упозорењима економских лидера, извршна директорка ММФ-a је навела да је јасно да су ризици по финансијску стабилност порасли након недавног колапса Банке Силиконске долине и посредништва швајцарске владе у спашавању Креди Свис од стране банке УБС-a.

-У вријеме све већег нивоа дугова, брза транзиција са продуженог периода ниских каматних стопа на много више стопе, неопходне за борбу против инфлације, неизбјежно ствара стрес и рањивост, што је доказано недавним дешавањима у банкарском сектору у неким напредним економијама - рекла је Георгијева на конференцији у Пекингу.

Она је изнијела своје мишљење након што је Европска централна банка (ЕЦБ) саопштила да ће недавна превирања у банкарству имати утицај на пословање и раст. Централна банка ЕУ страхује да ће проблеми у банкарском сектору резултирати нижим растом и успорити инфлацију, рекао је потпредседник ЕЦБ Луис де Гвиндос у интервјуу за “Бизнис пост”.

-Наш утисак је да ће они довести до додатног пооштравања кредитних стандарда у еврозони. И можда ће се то довести до нижег раста и ниже инфлације - казао је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана