Министарство одбране Русије: Нападнути руски аеродроми, има мртвих

ГС/Агенције
Министарство одбране Русије: Нападнути руски аеродроми, има мртвих

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини траје 285 дана. Најоштрије борбе на истоку земље.

22.31 - Тешка ситуација са струјом у седам региона

У седам региона Украјине ситуација са снабдијевањем електричном енергијом и даље је тешка, рекао је вечерас украјински предсједник Владимир Зеленски.

“Ванредна искључења била су неопходна да би се систем стабилизовао”, рекао је Зеленски и додао да су погођени региони Виница, Кијев, Житомир, Дњепропетровск, Одеса, Хмелницки и Черкаси, пренио је ТАСС.

Широм Украјине рано јутрос је оглашена ваздушна опасност, а потом су стигли извјештаји о експлозијама у већем броју градова и региона.

Компанија “Укренерго” саопштила је да се недостатак електричне енергије очекује и у наредна 24 часа и да ће ванредних искључења бити у свим регионима.

22.00 - Захарова ставила тачку: “Рано је говорити да је близу договор, али Русија неће изгубити контролу”

Рано је говорити да је близу договор Русије и Украјине о стварању зоне безбједности око Запорошке нуклеарне електране, изјавила је Марија Захарова.

“Нуклеарна електрана се налази на руској територији и Русија у потпуности њом управља. Једино ми можемо да осигурамо физичку и нуклеарну безбједност Запорошке нуклеарне електране”, рекла је она.

Не долази у обзир да Запорошка нуклеарна електрана пређе под контролу неке друге земље или да нека трећа страна преузме контролу над њом, истакла је Захарова.
 

21.15 - Сирски: Путин послао специјалце, све их је више на фронту

Генерал Олександер Сирски, командант украјинских копнених снага, рекао је да све више и боље обучених руских војника долази на фронт.

Он је за националну телевизију истакао да је мобилизација повећала војну пријетњу Русије у Украјини, али да Москва тренутно користи доста старе опреме јер има огромних проблема са обнављањем залиха.

“На источном фронту ситуација је веома напета. Оволики број људства је повећао пријетњу за нас и то нису само ријечи – то су нове бригаде, нови батаљони који су обучени, ово је допуна коју је војска чекала јер је била исцрпљена”, одговорио је Сирски на питање о посљедицама мобилизације коју је Москва наредила у септембру, преноси Скај њуз.
 

20.26 - Седам региона Украјине има проблеме са снабдјевањем електричном енергијом, саопштио је предсједник Владимир Зеленски.

„У многим регионима, да би се стабилизовао систем, било је неопходно прећи на рестрикције”, рекао је Зеленски.

„Највише искључења у понедељак увече има у Виницкој, Кијевској, Житомирској, Дњепропетровској, Одеској, Хмељницкој и Черкаској области.

20:03 – Руски предсједник Владимир Путин продужио је важење уредбе о примени посебних економских мјера у области финансија, горива и енергетике због непријатељских поступака неких страних земаља и међународних организација.

Овим указом се забрањује читав низ трансакција уз учешће странаца из непријатељских земаља у бројним руским компанијама и пројектима. 

Ограничење се односи на трансакције са хартијама од вриједности, које чине саставни дио оснивачког капитала тих организација, као и на права и обавезе, учешћа и споразуме на основу којих се у Русији реализују инвестициони пројекти.

19.24 - Амерички сателити снимали аеродром Енгелс прије напада Оружаних снага Украјине

Амерички комерцијални сателити компаније „Максар” су 
снимали руски аеродром стратешке авијације у Енгелсу у Саратовској области 3. и 4. децембра, прије него што је Украјина извршила напад дроновима.

18:40 - Премијер Украјине Денис Шмигаљ потврдио је да су погођени енергетски објекти у Кијевској, Виницкој и Одеској области.

 

18.20 - "Нападнути аеродроми у Русији, има мртвих"

Министарство одбране Русије саопштило је да је кијевски режим покушао да изведе напад дроновима на аеродроме "Дјагиљево" и "Енгелс".

"Ујутро 5. децембра, кијевски режим је, да би избацио из строја руске авионе великог домета, покушао да изведе напад млазним беспилотним летелицама на војне аеродроме Дјагиљево у Рјазањској области и Енгелс у Саратовској области", саопштило је руско Министарство одбране.

Украјински дронови који су летели на малој висини оборени су руским системима ПВО. Као резултат пада и експлозија украјинских дронова незнатно су оштеćена два авиона на руским аеродромима. Том приликом погинула су три руска војника, док су четири повријеђена, преноси Б92.

Украјински удар дроном на две руске ваздушне базе у областима Рјазањ и Саратов резултирао је смрćу три припадника војске и мањом штетом на два авиона, саопштило је у Министарство одбране Русије.

17.13 - Један цивил погниуо, један рањен у гранатирању Доњецка

Један цивил је убијен а један је рањен приликом украјинског гранатирања Доњецка, написао је данас на свом налогу на мрежи Телеграм градоначелинк Доњецка Алексеј Кулемзин.

Раније је новинска агенција ТАСС преијнела да су украјинске трупе из вишецјевних ракетних бацача Град гранатирале Орошиловски, Кијевски и Кујбисгевски округ у граду Доњецку.

17.00 - Експлозије у центру Одесе

Експлозије су одјекнуле у центру Одесе, јавили су данас украјински медији.

"Канал пет" је јавио да се догодила детонација у региону Кривоград. Према прелиминарним информацијама, активирана је противваздушна одбрана.

Поред тога, чула се и експлозија у региону Николајев, пренио је ТАСС.

Претходно су медији извијестили о детонацијама у регионима Вињица и Черкаси, као и у Кременчугу, гдје се налази највећа украјинска рафинерија.

Предсједник покрета Ми смо уз Русију Владимир Рогов поменуо је експлозије у дијелу Запорошке области која је под контролом Кијева, укључујући град Запорожје.

Прије тога, ваздушна опасност оглашена је у читавој Украјини.

16.31 - Западне државе су затражиле сједницу СБ УН за 6. децембра о хуманитарној ситуацији у Украјини, саопштио је неименовани извор Спутњика.

 

15.15 - Министарство унутрашњих послова Молдавије саопштило је да је погранична служба открила ракету која је пала на сјеверу земље. Нико не зна коме она припада.

„Објекат је открила гранична патрола, недалеко Бричена. У складу са акционим плановима Министарства унутрашњих послова, гранична служба је оградила територију на којој је ракета пронађена, на лице мјеста су позвани деминери", наводи се у саопштењу.

13.57 -  Руски медији извјештавају о експлозијама у двије руске војне базе

У двије руске војне базе у централној Русији данас су се догодиле експлозије, јавили су руски медији.

Једна од експлозија се наводно догодила у бази у којој су смјештени стратешки бомбардери који су учествовали у извођењу напада на Украјину, пренио је АП.

Ни украјинске ни руске власти нису коментарисале могући узрок експлозија.

Руска агенција РИА Новости извијестила је да су три војника погинула, шесторица повређена и оштећен авион, рано јутрос када је камион за гориво експлодирао у ваздухопловној бази у Рјазану, на западу Русије.

Истиовремено, власти у Саратовској области дуж ријеке Волге саопштиле су да провјеравају извјештаје о експлозији у зони ваздухопловне базе Енгелс, у којој се налазе стратешки бомбардери Ту-95 и Ту-160 који су учествовали у извођењу удара на Украјину.

Ти бомбардери могу да носе нуклеарно оружје.

Гувернер региона Саратов Роман Бусаргин рекао је да нема штете на цивилним објектима и додао да власти проверавају да ли је изазвана штета на војним објектима.

Регионални медији су извијестили да су се чуле снажне експлозије у близини базе Енгелс и навели су да су поједини житељи рекли да су видјели бљесак који долази из тог подручја.

Упитан да ли је руски предсједник Владимир Путин обавјештен о експлозији у бази Енгелс, портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао да предсједника редовно информишу о текућим дешавањима.

13.00 - Кремљ: Русија припрема одговор Западу на увођење ограничења цијена руске нафте 

Москва припрема одговор Западу на увођење ограничења цијена руске нафте, а једно је очигледно – неће признати ту одлуку, рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Одлуке се припремају, али, разумије се, једно је очигледно – никакве горње границе (цијена нафте) нећемо признавати“, рекао је Песков.


11.45 -  Руси оборили авионе Су-25 и МиГ-29 украјинских снага

Борбени авиони руских ваздушних снага оборили су протеклог дана авион Сухој-25 и МиГ-29 украјинских снага, изјавио је данас портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.

Су-25 је оборен на подручју Јурјевке у самопроглашеној ДНР а МиГ-29 код Зверева, у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици, пренео је ТАСС.


10.30 - Куртев:Руске снаге ракетирале Запорожје, на мети инфраструктура

Руске снаге ракетирале су ноћас објекте индустријске и енергетске инфраструктуре у Запорожју, саопштио је секретар Градског вијећа Запорожја Анатолиј Куртев. Навео је да је оштећено једно приватно предузеће, преноси Укринформ. Утврђује се да ли колика је штета и да ли има повријеђених.

8.45- Украјинске снаге гранатирале хостел у Алчевску, девет особа погинуло

Девет особа је погинуло, а 15 је рањено у украјинском гранатирању хостела у Алчевску у Луганској Народној Републици, саопштило је Министарство за изградњу и становање ЛНР.

„Оружане снаге Украјине су рано ујутру 5. децембра гранатирале Алчевск из америчког вишецјевног ракетног система ХИМАРС. На град је испаљено шест ракета"“, наведено је у саопштењу.

Спасилачке екипе су и даље на терену.


7.30- Украјина: Руси ракетирали Криви Рог, једна особа погинула, три повријеђене

Једна особа је погинула, а три су повријеђене у ноћашњем ракетном нападу руских снага на Криви Рог, саопштио је начелник Дњепропетровске регионалне војне управе Валентин Резниченко. Навео је да су руске снаге испалили три ракете на Криви Рог и да је погођено индустријско предузеће, чији је радник погинуо, преноси Интерфакс Украјина. Резниченко је додао да су руске снаге гађале из тешке артиљерије Никопољски регион, али да није било жртава.

7.00- Украјина у току ноћи 34 пута гранатирала ДНР

Украјинска војска је у протекла 24 сата 34 пута гранатирала територију Доњецке Народне Републике, испаливши више од 150 јединица муниције, саопштило је Представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.

Руска војска извела је нападе на технику, складишта муниције и ватрене положаје украјиских снага у Запорожју, саоппштио је представник регионалне администрације Владимир Рогов.

„Према првим информацијама, циљ напада су били војна техника и складишта муниције, ватрени положаји Оружаних снага Украјине, као и инфраструктурни објекти које режим Зеленског користи за вођење рата“, навео је Рогов.

6.00 - Зеленски: Украјинци морају бринути једни о другима више него икад

Предсједник Украјине Володимир Зеленски рекао је да због интензивних руских напада на украјинску енергетску инфраструктуру ове зиме, Украјинци морају „помагати и бринути једни о другима више него икад”. Он је у свом редовном видео обраћању изјавио да док год Русија има предност у артиљерији и ваздушним нападима, Украјинци морају бити одлучнији, преноси Кијев индепендент.
 

„Украјинци су радили даноноћно да поврате нормалан живот након руских напада. И колико год терор окупатора био велик и јак, наша жеља да све у свом дому обновимо увијек је била још већа. Тако треба да буде и у будућности”, рекао је предсједник Зеленски. Напомиње да је ове јесени урађено много како би се ојачала позиција државе и како би “окупатор изгубио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана