Мега штрајк паралисао Њемачку

Танјуг
Мега штрајк паралисао Њемачку
Foto: Танјуг/АП | Мега штрајк паралисао Њемачку

БЕРЛИН- Аутобуски, жељезнички и авио саобраћај широм Нјемачке данас је паралисан, због највећег штрајка у тој земљи у претходних неколико деценија, којим су погођени милиони путника, јавља Ројтерс.

Једнодневни штрајк, који су организовао трговински синдикат Вер.ди, заједно са железничким и транспортним синдикатом ЕВГ, само су један од штрајкова у низу претходних мјесеци, који су погодили највеће европске економије, у вријеме када су цијене хране и енергената порасле.

Два највећа немачка аеродрома, у Минхену и Франкфурту, обуставила су све летове, док је жељезнички оператер “Дојче бан” отказао све међуградске жељезничке услуге. Синдикат Вер.ди представља око 2,5 милиона запослених у јавном сектору, укључујући и оне јавном транспорту и аеродромима, док ЕВГ представља око 230.000 људи из “Дојче бана” и аутобуских компанија.

Лидер синдиката Вер.ди, Франк Вернеке, рекао је да је ово акција преживљавања за милионе радника усљед високе инфлације, пренио је “Билд ам Зонтаг”. Основни трошкови у Њемачкој скочили су више него што се очекивало за фебруар.

У питању је пораст од 9,3 одсто у односу на годину дана раније, а притисак на цијене остао је упркос покушају Европске централне банке да заустави скок повећањем каматних стопа.

Вођа ЕВГ Мартин Буркерт рекао је за “Аугзбургер Алемајне” да запослени још нису добили адекватну понуду и упозорио је да би могло да дође до нових штрајкова, па и за ускршњи празник. 

Синдикати желе веће плате обзиром на поскупљења, као и боље услове рада за око 2,7 милиона запослених у јавном сектору и саобраћајним делатностима.

Нова рунда преговора почиње сутра.

"Верди" за јавне службенике, по чијим платама се равнају и примања многих запослених на аеродромима или у градском превозу, тражи 10,5 одсто више, али тако да најмање повећање буде 500 евра мјесечно бруто.

Одбијена је понуда послодавца да повећање износи пет одсто у два корака, те да буде једнократно исплаћено по 2.500 евра.

Слично су синдикату ЕВГ понудиле Њемачке жељезнице и још педесетак жељезничких предузећа.

ЕВГ то одбија, тражећи 12,5 одсто више плате, а најмање 650 евра мјесечно.

Анкета агенције за истраћивање јавног мњења YоуГов показује да 55 одсто грађана подржава штрајк.

Најављено је да ће он трајати један дан и да ће у уторак ситуација бити нормализована.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана