Матео Салвини: Ричард Гир долази из Хиоливуда да у суду каже колико сам лош

Танјуг
Матео Салвини: Ричард Гир долази из Хиоливуда да у суду каже колико сам лош

ПАЛЕРМО - У Палерму је данас одржано рочиште на суђењу лидеру италијанске десничарске странке Лига Матеу Салвинију због оптужби за отмицу, јер је 2019. спречио пристајање спасилачког брода с мигрантима у италијанским водама.

-Одбрана границе земље, безбједност, част и достојанство није само дужност министра већ и свих осталих. Суђење због тога што сам обављао своју дужност је надреално - рекао је Салвини, тадашњи министар унутрашњих послова.

Он је нагласио да је само вршио своју дужност и оциенио да је судски поступак против њега крајње неозбиљан, јер ће свједочити и холивудски глумац Ричард Гир, преноси Ројтерс.

Суд је данас одобрио листу сведока међу којима ће бити некадашњи премијер Ђузепе Конте, други високи политичари, као и холивудски глумац Ричард Гир који је тада био у Италији и придружио се шпанској невладиној организацији “Проактива опен армс” која је помагала мигрантима.

-Реците ми сад колико може да буде озбиљно суђење на којем Ричард Гир долази из Холивуда да свједочи о томе колико сам ја лош . рекао је Салвини.

Шпанска невладина организација тврди да ће Гир моћи да посвједочи о условима на броду који је био 19 дана код острва Лампедуза, пре него што је тужилаштво наложило евакуацију миграната.

Салвини је поновио да је само вршио своју дужност и навео да је шпански брод, који је одбио да оде у Шпанију, починио кривично дјело.

-Ако Шпанија да своју заставу бродовима а не успјева да их контролише, онда је ту проблем - рекао је он.

Ако буде проглашен кривим Салвини би могао да буде осуђен на 15 година затвора, а пресуда би му донела и забрану обављања јавне функције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана