Масовни протести у Израелу због смјене министра, сукоби са полицијом у Јерусалиму

Танјуг
Масовни протести у Израелу због смјене министра, сукоби са полицијом у Јерусалиму

ТЕЛ АВИВ - Више десетина хиљада Израелаца изашло је на улице градова широм земље у знак протеста због одлуке израелског премијера Бењамина Нетанијахуа да смијени министра одбране Јоава Галанта, који је позвао владу да заустави доношење спорног плана о реформи правосуђа.

Учесници протеста блокирали су главни аутопут у Тел Авиву и запалили велику ломачу насред аутопута, преноси АП.

Полиција је употријебила водене топове против демонстраната, који су се окупили испред резиденције Нетанијахуа у Јерусалиму, навео је Тајмс оф Израел.

Како је пренио Ројтерс, демонстранти су испред резиденције Нетанијахуа у Јерусалиму пробили безбједносни кордон.

Учесници протеста у Јерусалиму шетају од резиденције Нетанијахуа до Кнесета и кабинета премијера.

Израелски Канал 12 преноси, позивајући се на непотврђене податке, да је у протестима широм земље учествовало између 600.000 и 700.000 Израелаца.

Галант је позвао у суботу владу да заустави доношење закона о промјенама у правосуђу, оцењујући да „огорчени спор у вези са тим мјерама представља опасност за земљу“.

Реформа правосуђа, коју је предложио министар правде Јарив Левин, била би најрадикалнија промјена икада у систему власти у Израелу, јер би ограничила овлашћења Врховног суда, омогућила би влади да бира судије и окончала именовање правних савјетника у министарствима од стране државног тужиоца.

Нетанијаху, коме се суди за корупцију, тврди да би његов план за реформу правосуђа унаприједио демократију.

У Израелу се већ мјесецима одржавају протести грађана против најављене реформе.

Предсjедник Израела Исак Херцог позвао је данас владајућу коалицију да смjеста одустане од закона о судској реформи, пренио је "Џерузалем пост".

-Синоћ смо видјели неке веома тешке сцене. Обраћам се премијеру, влади и владајућој коалицији: емоције су тешке и болне, народ је врло анксиозан. Безбједност, економија, друштво - све је угрожено. Очи народа Израела су упрте у вас. Зарад јединства народа, зарад одговорности, позивам вас да обуставите доношење закона, смјеста - навео је Херцог.     

Додао је да се обраћа свим партијским лидерима у Кнесету, у владајућој коалцији, опозицији, „да ставе грађане на прво мјесто и понашају се одговорно и храбро, без даљег одлагања".

Премијер Бењамин Нетанијаху ће се касније у току дана обратити јавности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана