Либанцу одбијено њемачко држављанство јер се није хтио руковати са службеницом суда

Срна
Либанцу одбијено њемачко држављанство јер се није хтио руковати са службеницом суда

БЕРЛИН - Суд у Њемачкој пресудио је да муслиманском љекару не треба додијелити држављанство након што је одбио да се рукује са женом која му је уручила потврду о натурализацији.

Према Управном суду у Баден-Виртембергу, Либанац се одрекао свог права да постане њемачки држављанин, јер је његово одбијање да се рукује са службеницом био доказ да је видио “као пријетњу сексуалним завођењем”.

Инцидент се догодио 2015. године на церемонији држављанства која је требало да буде једноставна формалност након што је овај Либанац на тесту за држављанство добио највећи могући резултат, на испиту који оцјењује колико добро имигранти разумију њемачку историју и њене демократске вриједности.

Када му је службеница суда пружила руку и он одбио да се рукује она му није дала увјерење.

Овај четрдесетогодишњак има иначе беспријекорне резултате успјешне интеграције. Дошао је у Њемачку као студент језика 2002. године, али се касније образовао за љекара и запослио се као љекар-савјетник у болници на југу Њемачке.

Да би подржао свој случај, рекао је да је обећао својој жени да никада неће дотаћи другу жену. Суд, међутим, то није уважио, описујући његове поступке као “фундаменталистичке” и одраз “салафистичког погледа на свијет”.

Судије нису биле импресиониране изјавом коју је дао да се у будућности неће руковати ни са мушкарцем ни са женом, пише британски лист “Телеграф”.

Јасно поручујући да ће руковање наџивјети тренутна ограничења пандемије, судије су рекле да ће Либанац морати да користи тај гест убудуће како би могао да обавља важне друштвене функције.

У пресуди се додаје да његова изјава како се од сада неће руковати ни са ким представља чисто тактизирање.

Судије су објасниле да добијање немачког држављанства зависи од тога да ли подносилац захтјева може да покаже да живи у складу са вриједностима утврђеним њемачким Уставом, које укључује полну равноправност.

Руковање “има дугу традицију упућивања поздрава или опроштаја која постоји без обзира на социјални статус или пол”, наводи се у пресуди.

Судије су истакле да иако у Немачкој постоје и други признати поздрави, попут пољубаца или жвисоке петицеж, односно додир длановима, руковање има посебну важност због формалне употребе у завршетку пословне трансакције и као знак договора на одређеним судовима.

Овај мушкарац сада има прилику да оспори пресуду на савезном нивоу, што је његова посљедња шанса.

Руковање се показало једним од најосјетљивијих питања у интеграцији све већег броја конзервативних муслиманских миграната у Европи. Власти у неколико земаља сада кажњавају оне који одбију да користе тај гест.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана