Бијела кућа: Украјина се спрема за контраофанзиву током љета

ГС/Агенције
Foto: Агенције

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини ушао је у 462. дан. Током ноћи избио је пожар у рафинерији у руској Краснодарској области – локалне власти тврде да је ријеч о нападу дроном. Русија најављује оштар одговор на јучерашњи напад дроновима на Москву.

 Норвешка реализује петогодишњи програм војне помоћи Украјини у обиму од седам милијарди евра

Норвешка ће реализовати петогодишњи програм војне помоћи Украјини у обиму од седам милијарди евра, саопштила је министар спољних послова те земље Аникен Хјуитфелт на прес конференцији у Ослу пред почетак неформалног сусрета шефова дипломатија држава-чланица НАТО и Шведске.

У случају ванредне ситуације у Запорошкој нуклеарки може се догодити катастрофа већа него у Чернобиљу 1986. године или у Фукушими 2011. године, рекли су запослени у нуклеарки у изјави за ТВ "Скај њуз".

"Ниво радиоактивног зрачења.....и што је најважније, хиљаде квадратних километара земљишта и мора ће бити загађено. То ће бити горе од Фукушиме и Чернобиља", рекао је један од запослених, док се други пожалио на мањак броја запослених.

Ради подсјећања, савјетник шефа "Росатома" Ренат Карчаа рекао је да Кијев практично финансира саботажу тиме што запосленима плаћа да не дођу на посао.

Украјински министар финансија саопштио је да је Кијев добио нови пакет бесповратне помоћи од САД у износу од 1,25 милијарди долара како би држава реализовала социјална давања.

Бијела кућа: Украјина се спрема за контраофанзиву током љета

Украјина се спрема за контраофанзиву током љета. САД су у контакту с Кијевом од почетка планирања офанзивних дејстава, припремају нове испоруке наоружања, саопштено је из Беле куће.

„Желимо да Украјина има све што јој је потребно да се заштити док се припрема за офанзиву на љето. Намјеравамо да наставимо предају војних средстава, планирамо испоруке одбрамбених система у Украјину током љета, укључујући и блиску будућност", рекао је представник Бијеле куће Џон Кирби у интервјуу за Си-Ен-Ен.

Берлин: Украјински напад дроновима легалан из угла међународног права

Портпарол Владе Њемачке Штефан Хебештрајт изјавио је да, према међународном праву, Кијев може да изводи војна дејства на територији Русије, као што су напади дронова који су се догодили у Москви.

„Међународно право такве нападе сматра легитимним", рекао је Хебештрајт.

Он је подсјетио на то да је немачки канцелар Олаф Шолц већ неколико пута рекао да се немачко наоружање користи само да би се заштитила украјинска територија.

„Немамо сопствене закључке о нападима дронова који су се, наводно, догодили у Москви, или изнад ње. У суштини, међународно право дозвољава да земља може себе да штити од напада", изјавио је Хебештрајт.

Украјина је у уторак извела терористички напад беспилотним летелицама на цивилне објекте у Москви. Од осам дронова, пет су оборили ПВО системи, а три су онеспособљена средствима за радио-електронску борбу.

Руска амбасада: Британија подстиче Украјину на терористичке нападе у Русији

Изјаву министра спољних послова Велике Британије Џејмса Клеверлија који је рекао да Украјина има право да „пројектује силу" ван својих граница подстиче Украјину да врши терористичке нападе на Русију, наводи се у коментару руске амбасаде у Лондону.

„Ратне изјаве шефа британске 'дипломатије’ не могу се сматрати само као подстицање кијевског режима на нове терористичке нападе на цивилне објекте и становнике наше земље", пише у коментару.

Додаје се да сличне изјаве говоре о спремности Клеверлија да на себе преузме одговорност за штету и патњу које се наносе Русима, као и за најопаснију ескалацију конфликта.

Припадник „Азова" осуђен на доживотну затворску казну

Врховни суд ДНР осудио је на доживотну затворску казну припадника националистичког батаљона „Азов" (терористичка организација забрањена у Русији) Максима Кондрашева", који је 2. марта прошле године пуцао у аутобус у близини фабрике „Азовстаљ" у Маријупољу и убио четворо цивила, наведено је у саопштењу Главног војног тужилаштва и Истражног комитета Русије.

Конашенков: Уништен посљедњи украјински ратни брод у Oодеси

Ваздушно-космичке снаге Руске Федерације уништиле су посљедњи украјински ратни брод у луци Одеса, у оквиру руске специјалне војне операције у Украјини, саопштио је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.

- Посљедњи борбени брод Ратне морнарице Украјине“Јуриј Олифиренко“ унишен је у понедјељак, 29. маја, у удару прецизним оружјем Ваздушно-космичких снага на сидриште бродова морнарице у Одеси - рекао је данас Конашенко.

Ратна морнарица Украјине је прије специјалне војне операције имала 25 борбених бродова, укључујући пет патролних и шест артиљеријских.

Осим тога, у флоти су били антисаботерски брод "Гола Пристан" и јуришни "Сватово", подсјећа ТАСС.
Морнарица је посједовала и девет оклопних бродова са оружјем, укључујући "Акерман", који је посада напустила у Бердијанску.

Издате потјернице за украјинским генералима

Министарство унутрашњих послова Русије издало је потјернице за првим замјеником начелника Генералштаба Украјине Игора Колесника и још двојицом генерала украјинских оружаних снага, наводи се у бази података Министарства.

Шеф Руске истражне комисије Александар Бастрикин рекао је за "Спутњик" почетком мјесеца да су оптужнице у одсуству подигнуте против Колесника, замјеника начелника Генералштаба Александра Локоте и замјеника команданта украјинских копнених снага

Андрија Гришченка, који су координисали војну агресију на становнике Донбаса.
Руско Министарство унутрашњих послова јуче је издало потјерницу за америчког сенатора Линдзија Грејама због кривичних пријава у вези са изјавама које је изнио током састанка са украјинским предсједником Владимиром Зеленским.

Дрон пао у круг рафинерије на југу Русије

Неидентификовани дрон пао је у круг рафинерије нафте Илски, у Краснодарском крају, на југу Русије, али није изазвао жртве нити причинио материјалну штету, саопштио је данас регионални Оперативни штаб.

-Према наводу Хитних служби, претпоставља се да је у округу Северски, око четири сата пао неидентификовани дрон на територију рафинерије нафте Илски. Као резултат, дрон се срушио. Инфраструктура рафинерије нафте није оштећена, није било пожара. Нема опасности по цивилно становништво. Није било материјалне штете - навео је штаб на Телеграму, пренио је ТАС С.

Раније данас начелник Краснодарске области Вењамин Кондратјев изјавио је да је избио пожар на територији рафинерије Афипски, да се запалило постројење за дестилацију мазута и да разлог може бити напад дроном.

 Навео је да је пожар угашен и да није било жртава.

Антонов: Америка охрабрује украјинске нападе на Русију

САД охрабрују Украјину да нападне руску територију, упркос супротним тврдњама Вашингтона, изјавио је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов.

Он је рекао да изјаве Вашингтона као одговор на недавни напад дроном на Москву "звуче као охрабривање украјинских терориста".

- Зар америчка администрација не схвата да нико не вјерује у њене слогане о неподржавању украјинских напада на руску територију? - упитао је дипломата.

Портпарол Бијеле куће рекао је новинарима да САД "генерално не подржавају нападе унутар Русије".

Он је додао да је циљ напада дроном био да се "посије страх међу Русе и поткопа повјерење у власти".

-Руска Федерација је одавно осуђена на смрт на Западу, али они једноставно немају то у себи да постигну тај циљ - нагласио је Антонов.

Медведев: Британски званичници могу се посматрати као легитимна војна мета

Лондон, заправо, води необјављени рат против Москве, што значи да се сваки британски званичник може посматрати као легитимна војна мета, изјавио је данас замjеник предсjедника Савjета безбjедности Русије Дмитриј Медведев.

Гроси најавио путовање у Кијев и НЕ Запорожје, можда и у Москву

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију ИАЕА Рафаел Гроси саопштио је да планира да ускоро посјети Кијев и Запорошку нуклеарну електрану у Украјини, а можда и Москву.

-Планирам да покушам да одем у Кијев и у Запорожје. Вјероватно у Москву - рекао је Гроси новинарима послије сједнице Савјета безбједности УН у уторак, без навођења прецизних временских оквира, преноси ТАСС.

Он је саопштио да експерти Међународне агенције за атомску енергију ИАЕА у овом тренутку нису уочили распоређивање тешког наоружања у Запорожској нуклеарној електрани.

Према његовим ријечима, ИАЕА има "веома добре стручњаке" који могу да идентификују ову врсту опреме.

Гроси је на сједници Савјета безбједности УН рекао да ни након вишемјесечних напора није успио да обезбиједи договор двије стране о заштити овог објекта и смањењу ризика од катастрофалног нуклеарног удеса, који би могао да буде изазван војним активностима као што је гранатирање.

Број погинулих у украјинском гранатирању Луганске области повећан на пет

Број погинулих у украјинском гранатирању живинарске фарме у селу Карпати у самопроглашеној Луганској Народној републици (ЛНР) повећан је на пет, саопштило је данас представништво ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре.

-У гранатирању села Карпати (Перевалски округ, ЛНР) од стране оружаних формација Украјине, према прелиминарним информацијама, погинуло је пет особа, а 19 је повређено -  наведено је у саопштењу.

Како је наведено, у нападу је оштећена зграда фарме, преноси агенција РИА Новости. Званична Москва је у септембру прошле године прогласила припајање Русији Луганске и још три украјинске области.

Регионалне власти: Украјина гађала Шебекино у Белгородској области

Украјинске снаге гранатирале су место Шебекино у руској Белгородској области, а повријеђене су четири особе, саопштио је данас губернатор Вјачеслав Гладков.

Како је навео, разбијени су прозори и оштећене фасаде и кровови на осам стамбених зграда, четири приватне куће, школи и двijе управне зграде, преносе РИА Новости.

Агенција наводи да су у уторак украјинске снаге гађале објекат за привремени смjештај у Шебекинском округу и да је погинуо радник обезбjеђења, док су двије особе повријеђене.

Пожар у рафинерији нафте у Краснодарској области, узрок вјероватно напад дроном

Узрок пожара у рафинерији нафте у јужној руској Краснодарској области је вјероватно напад дроном, изјавио је начелник области Вењамин Кондратјев.

-Пожар је избио на територији рафинерије нафте Афипски. Запалило се постројење за дестилацију мазута. Разлог може бити напад дроном - написао је Кондратјев на свом Телеграм каналу.

Навео је да је пожар угашен и да није било жртава, преноси ТАСС. Рафинерија у којој је избио пожар налази се недалеко од црноморске луке Новоросијск, у близини друге рафинерије која је нападнута неколико пута овог мјесеца, преноси Ројтерс. За сада нема информација о томе ко је лансирао дрон, али Москва оптужује Кијев за појачане нападе дроновима унутар Русије посљедњих недеља.

ЛНР:У украјинском гранатирању Луганске области има погинулих и повријеђених

 Четири особе су погинуле, а 16 повређено у украјинском гранатирању живинарске фарме у селу Карпати у самопроглашеној Луганској Народној Републици (ЛНР), саопштило је данас представништво самопроглашене ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре.

Како је наведено, у нападу је оштећена зграда фарме, преноси агенција РИА Новости.

Званична Москва је у септембру прошле године прогласила припајање Русији Луганске и још три украјинске области.

Гроси од Украјине и Русије тражи да поштују принципе за заштиту НЕ у Запорожју

Директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси затражио је данас од Украјине и Русије да прихвате пет принципа заштите Нуклеарне електране Запорожје.

Он је рекао да ни након вишемесечних напора није успео да обезбИЈеди договор двИЈе стране о заштити овог објекта и смањењу ризика од катастрофалног нуклеарног удеса који би могао да буде изазван војним активностима као што је гранатирање, преноси Ројтерс.

У Гросијевих пет принципа спада обавеза да се напади не врше на локацију и са локације нуклеарне електране, да се НЕ не користи за распоређивање тешког наоружања као што су вишецЈевни ракетни бацачи и пројектили, артиљеријски системи и муниција и тенкови, као ни за стационирање трупа.

На брифингу у СавЈету безбЈедности УН, Гроси је затражио да станице за напајање електричном енергијом изван локације НЕ остану доступне и безбЈедне, као и сви други витални системи који се морају заштитити од напада или саботажа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана